Meny Stäng

Dricks på resan – varför känns det så knepigt?

Annons

Ska man ge dricks på resan? Och i så fall, hur mycket, till vilka yrkesgrupper och vem bestämmer vad som gäller egentligen? Detta är inte någon dricksguide, men vi tänkta ägna denna onsdag åt att reflektera lite över ämnet dricks på resan.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Dricks på resan – ett laddat ämne

Det där med dricks på resan är inte alltid helt enkelt. I många länder förväntas man ge lite dricks till personalen, men hur mycket och till vilka yrkesgrupper kan variera. I vissa länder och yrken är dricksen nästan helt nödvändig för att personalen ska få en dräglig lön. I andra länder är dricksen mer frivillig, och något man ger bara när man är extra nöjd och vill ge lite extra uppskattning.

När man besöker en ny kultur är det förstås svårt att veta exakt vad som förväntas där, och det bästa kan därför vara att läsa på om vad som gäller för dricks i just det land man planerar att besöka. Men även om man läser på så fortsätter detta med dricks att vara ett laddat ämne …

Dricks på resan

När man snabbt måste knappa in en procentsats på en kortläsare …

I länder som Sverige, där kontanter knappt används längre, kan man på restauranger ofta dricksa genom att ange ett högre belopp på kortläsaren. Dricks som betalas på detta sätt hamnar i arbetsgivarens kassa och ska sedan betalas ut till personalen, som i sin tur ska betala skatt på inkomsten.

Ett fenomen som dykt upp på senare tid är att det ofta finns förvalda alternativ med olika procentsatser som syns högt upp i kortläsarens fönster, medan man måste skrolla en bra bit neråt för att få upp alternativet ”ingen dricks”. Helt plötsligt står man där och betalar hög dricks för en redan dyr och snabbt serverad öl, bara för att det högsta procentalternativet är högst upp, för att man inte vill verka snål eller för att man inte vågar fråga hur man hittar ”ingen dricks”-alternativet …

Naturligtvis är det trevligt att visa personalen uppskattning genom att dricksa – och systemet med dricks kanske också gör att personalen anstränger sig lite extra. Samtidigt kan det kännas laddat ibland, och det kan vara utmanande att snabbt fatta ett beslut som gör att alla – personalen, dina vänner och du själv – känner sig nöjda.

Dricks på resan

När man inte vet vad som förväntas … och när man vill ge lite extra-extra …

Utomlands kan det svåraste vara att veta i vilka situationer man ska ge dricks. Förväntar sig guiden dricks? Chauffören? Taxiföraren? Här i Sydafrika har vi till exempel lärt oss att det på vissa parkeringsplatser finns ”parkeringsassistenter”, som hjälper en att parkera och kollar ens bil medan man är borta, och som gärna vill ha en slant för besväret.

Det underlättar alltid att läsa på om resmålet och att ha småpengar i fickorna, men det uppstår ändå alltid situationer där man känner sig osäker. På något sätt vill man ju göra ”rätt” (ge lagom mycket i rätt situationer) och få andra att känna sig uppskattade, samtidigt som man förstås kan behöva hålla i sin semesterbudget. Är det därför det ibland känns så knepigt?

Dricks på resan kan vara ett bra sätt att bidra lite i ett hörn, till vanliga människors vardagsekonomi. Som turist vill man ju bidra på ett positivt sätt till befolkningens ekonomi, men ibland är det lätt att alla ens pengar hamnar i de stora bolagens kassor, via internationella hotellkedjor och butikskedjor. När man ger dricks till restaurangpersonal, hotellpersonal och taxichaufförer bidrar man ofta i det lilla, vilket kan kännas bra.

Ibland kanske man också vill ge lite extra-extra till några enstaka personer som gjort ett bra jobb, och som kanske dessutom kan antas ha ett stort behov av det där extra lilla tillskottet. Man kan ju inte ge extra till alla hela tiden, men man kan ju faktiskt göra det ibland. Vi har även ångrat ibland, att vi inte gav lite mer …

Hur tänker du kring dricks på resan?

Hur tänker du kring dricks på resan? Tycker du att det känns knepigt ibland? Hur gör du för att ge lagom mycket i rätt sammanhang? Ger du någonsin lite extra-extra till någon?

WIFI.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev