Meny Stäng

Turist, resenär, semesterfirare eller besökare?

Annons

På vandringsleden upp mot Lion’s Head i Kapstaden mötte vi en vandrare från Hawaii som presenterade sig som ”a traveller, not a tourist”. Det mötet inspirerade oss till det här inlägget. Turist, resenär, semesterfirare eller besökare?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Turist eller resenär – är det skillnad?

Ibland händer det att man träffar människor som, liksom mannen vid Lion’s Head, gärna vill berätta att de är resenärer snarare än turister. Man kan ju då börja fundera över om det är skillnad på begreppen. Det är också naturligt att reflektera över varför någon så gärna vill berätta att man är resenär snarare än turist. Det vill säga: är det ena finare än det andra?

Att vara resenär

Om man tittar rent krasst på orden kan man kanske tänka att det finns en viss skillnad. En resenär är ”en person som är på resa”, vilket man kan vara i fritidssyfte, men kanske också för att man reser i jobbet eller för att man ska hälsa på släktingar, göra ärenden i en annan stad eller vilken anledning som helst. Man skulle alltså kunna tänka sig att begreppet ”resenär” är lite bredare än turist.

Att vara turist

Begreppet ”turist” används oftast när man pratar om någon som reser på fritiden, för nöjes skull. Världsturismorganisationen (UNWTO) definierar dock turism som ”människors aktiviteter när de reser till och vistas på platser utanför sin vanliga omgivning för kortare tid än ett år för fritid, affärer eller andra syften”. Enligt denna definition kan kanske även företagsresenärer ibland kallas turister.

Att vara besökare

Ett sätt att tydligare inkludera både turister och affärsresenärer kan vara att tala om ”besökare”, vilket är vanligt inom besöksnäringen.

Att vara semesterfirare

Sist men inte minst skulle man kunna tala om ”semesterfirare”. Detta ord beskriver ju tydligt att man talar om något man gör på semestern. Å andra sidan behöver man inte nödvändigtvis resa för att njuta av sin semester, utan detta ord kan även inkludera människor som njuter av semestern hemmavid.

Men, är det ”finare” att vara resenär än turist?

Nu, när vi ordat lite om begrepp, kanske vi kommer till vad detta egentligen handlar om. Är det ”finare” att vara resenär än turist?

Även om turist kan kopplas ihop med positiva upplevelser, så kan det också dra tankarna till överturism och ett slags resande som inte hjälper, utan snarare stjälper, lokalbefolkningen. Istället kanske ”resenär” klingar som en mer självständig och nyfiken upptäckare? Vi gissar att detta är anledningen till att en del ibland hellre vill definiera sig som resenär än turist.

Men ärligt talat, alla vi som gör resor som är kortare än ett år, vi är ju både turister och resenärer. Vi kan försöka göra bra val på vår resa – för miljön och för lokalbefolkningen till exempel – oavsett om vi kallar oss turister eller resenärer. Behöver det vara så laddat? Vad tycker du?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev