Meny Stäng

Campare eller husbilist – är det viktigt vad man kallar sig?

Annons

Husbilist och campare – är det ungefär samma sak, eller är det en milsvid skillnad? Först och främst kan man förstås konstatera att begreppet ”campare” är bredare, eftersom det också inkluderar husvagn och tält. Men det handlar kanske inte enbart om det …?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vem är ”campare”?

När man bildgooglar ordet ”campare” får man en blandning av bilder på tält, gasoltuber, träningsoveraller från 80-talet och vektorgrafik som föreställer allt från ryggsäckar till lägereldar och pannlampor. Otippat nog får man också upp en bild på Peter (från FREEDOMtravel) som dricker rosévin på en campingplats i Polen för sisådär ett decennium sedan.

Enligt Wikipedia är camping den typ av turism där man bor i tält, husvagn, husbil eller stugby, men inte på hotell, vandrarhem eller under bar himmel. Vidare beskriver Wikipedia att camparen vanligtvis färdas med motorfordon, cykel eller båt, medan den som går till fots eller paddlar, och sedan övernattar under bar himmel, istället anses ägna sig åt hajk.

Vem är ”husbilist”?

Om man istället bildgooglar ”husbilist” eller ”husbilsåkare” får man främst upp bilder på olika husbilar, plåtisar och vans. Orden är per definition lite mer begränsande och inkluderar av naturliga skäl inte den som reser med husvagn eller tält. Sedan kan det ju hända att de som reser med egenhändigt byggda vans hellre kallar sig ”vanlifers” än husbilister …?

Kan någon som reser med husbil vara campare?

Å ena sidan känns det som att distinktionen mellan orden är självklar. ”Campare” inkluderar alla som bor i husbil, husvagn eller tält (och kanske till och med stugby, enligt Wikipedia). Husbilist och husbilsåkare inkluderar en mindre del av dessa, det vill säga de som reser med husbil, plåtis eller van.

Men, varför värjer sig då husbilister snabbt när de hör ordet campare? En del blir till och med lite obekväma när ordet ”camping” hörs i samma rum.

Nej nej, vi campar inte. Vi står bara på ställplatser. Eller så fricampar vi.

Det är som att en del inte vill befatta sig med ordet ”camping” eller ”campare”. Kanske för att man tycker att man är lite bättre? Eller kanske inte bättre, kanske bara annorlunda jämfört med de som ägnar sig åt camping?

Vilken bild får du i huvudet när du hör ordet ”camping”?

Ibland får vi en känsla av att ”camping” är ett väldigt laddat ord, som kan ge många olika bilder i huvudet. En del kanske ser smockfulla campingplatser framför sig, fyllda av skrikande barn och vuxna i likadana träningsoveraller? Andra kanske ser en skogsdunge framför sig, med en lägereld och ett par leriga kängor … Idag kanske man också kan koppla ordet till naturnära semesterupplevelser och ett hållbart resande.

Vilken bild får du i huvudet när du hör camping?

Inte lätt att hitta rätt bland orden …

När vi började blogga använde vi ordet ”husbil” på startsidan, eftersom vi själva reste med husbil. Med tiden fick vi många läsare som reste på andra sätt, och eftersom vi ofta har fokus på resmålen, istället för med vilket fordon man tar sig dit, breddade vi oss och började använda ordet ”camping”. Sedan insåg vi att en del av husbilisterna helst inte ville befinna sig i närheten av det ordet …

Nu står det bara ”Sveriges mesta resemagsin” under FREEDOMtravel. Enklast tror vi … Vi älskar att resa! Främst med husbil, men ibland på andra sätt. Du som följer våra resor, eller läser våra reseguider, tar dig runt på det sätt som passar dig bäst.

Men, tillbaka till frågan! Campare eller husbilist – är det viktigt vad man kallar sig? Gillar du camping, och i så fall, är det något du gör med husbil, eller på något helt annat sätt?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev