Meny Stäng

Fler och fler förbudsskyltar – går det ens att fricampa?

“Vi har ju Allemansrätt i Sverige” säger människor glatt, och menar att det ju innebär att man kan fricampa med sin husbil, lite var som helst. Men så enkelt är det inte. Terrängkörningslagen sätter egentligen stopp för det mesta och kvar finns olika sorters parkeringar … där det nuförtiden oftast dyker upp förbudsskyltar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Var får man fricampa egentligen?

Man ser ju de ofta de där drömmiga bilderna med en husbil eller en van som fricampar precis intill en sjö. Idylliskt! Ibland hittar man faktiskt sådana platser, där man får stå, men det är inte så enkelt. Terrängkörningslagen säger nämligen att motorfordon inte får köra i terräng, vilket innebär att man med husbilen inte får köra på någon slags naturmark som ligger utanför vägen.

Det man vill hitta är alltså små enkla parkeringsplatser, kanske på grus eller liknande, som ligger naturskönt. Varför inte intill en härlig sjö? Det händer faktiskt att man hittar dessa små pärlor, men vad finns det ofta då? Jo, en förbudsskylt!

På en parkeringsplats (utan förbudsskylt!) vid en sjö.

Varför dessa förbudsskyltar?

Man kan ju förstås fråga sig varför dessa förbudsskyltar dykt upp. Är det så att husbilisterna skräpar ner eller beter sig illa? Eller är det så att de upptar alla parkeringsplatser flera dagar i sträck, så ingen annan får plats? Ja, sådana saker har säkert inträffat, och därför måste förstås vi som reser med husbil se till att sköta oss så att vi inte triggar igång dessa tråkiga förbud!

Men, ibland förstår man verkligen inte förbuden. Grusparkeringar vid stränder till exempel, varför skulle inte en husbil kunna få stå där under lågsäsong, när det ändå inte finns några badgäster? Vi har flera gånger kommit fram till stora och helt öde parkeringsplatser. Ingen där. Men ändå en förbudsskylt riktad till “såna som oss” …

Många lediga platser på parkeringen, men “såna som vi” är inte välkomna …

För övrigt undrar vi över dessa förbudsskyltar mot husbilar på högsäsong också. Vi kan förstå att man inte vill att husbilar “tar över” strandnära parkeringsplatser och “slår läger” där i flera dagar. Ett effektivt sätt kan ju då vara att förbjuda parkering mellan klockan 00-06 eller liknande.

Ibland förbjuder man istället husbilar helt, med höjdbommar eller förbudsskyltar, så att man inte heller får parkera på dagtid. Det vill säga den som har en husbil får inte besöka en strand mitt på dagen för att bada några timmar. Är det verkligen rimligt?

Förbjudet att campa. Förmodligen (?) får man parkera några timmar på dagtid, men man känner sig inte så välkommen …

Går det ens att fricampa?

Förbudsskyltarna är tråkiga. Vi kan förstå att vissa behövs, medan andra snarast känns otrevliga och helt orimliga. Så, går det ens att fricampa?

Vårt svar är att jodå, absolut! Det kanske är lite mer utmanande än förut dock. Det kan vara lättare norrut och lättare under lågsäsong. Appen “park4night” kan vara en hjälp ibland, även om man självklart måste dubbelkolla allt själv, eftersom den är användargenererad.

Hur tänker du om fricamping och förbudsskyltar? Finns det något du irriterar dig på? Har du några bra tips?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev