Meny Stäng

”Alla” vill förlänga säsongen … och ändå så svårt?

Annons

Många företagare som driver besöksmål drömmer om att förlänga den korta sommarsäsongen. Och många svenska resenärer vill resa under lågsäsong. Så nog känns det lite ironiskt att det ska vara så svårt att förlänga säsongen …?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Sommarsäsongen i Sverige är så kort, så kort …

När vi besökte Höga kusten i slutet av maj förra året (i härlig högsommarvärme!) hade linbanan upp på Skuleberget ännu inte öppnat, och inte våffelcaféet på toppen heller, och inte båtarna till de populära öarna vid kusten. Men vandra kunde man förstås, med egen matsäck. Det är ju så det är här i Sverige. Sommarsäsongen, då besöksmålen håller öppet för turister, är väldigt kort.

Vi förstår varför. Det är naturligtvis svårt för företag att ha öppet (och betala ut löner!) om besöksantalet är för lågt. Samtidigt finns det många besöksmål (restauranger, caféer, aktivitetsarrangörer …) som gärna skulle önska sig en längre säsong. Och det finns faktisk många svenska resenärer, bland annat pensionärer och husbilister, som gärna vill resa under lågsäsong och som letar efter ställen som håller öppet. Borde det inte ändå gå att förlänga säsongen … lite?

Svenska resenärer 57-70 år vill resa under lågsäsong

En målgruppsundersökning från Visit Sweden visar att svenska resenärer i ”den nya medelåldern” (57-70 år) vill resa och upptäcka Sverige även under lågsäsong. Den här gruppen är dessutom en köpstark målgrupp som gärna betalar för kvalitet.

Borde inte svenska besöksmål, som vill förlänga säsongen, aktivt kunna rikta sig mot denna målgrupp? (Samt mot husbilister som också gärna reser under lågsäsong – tips från redaktionen!)

Enligt undersökningen är det framför allt två saker som lockar 57-70-åringarna: storstadssemester och ”rundresa i Sverige”. På topplistan av önskade aktiviteter finns allt från städer och kultur till utomhusaktiviteter i naturen och kulinariska upplevelser. Massor av möjligheter låter det som!

Hur ska företagarna kunna förlänga säsongen?

Faktum är att vi hört många företagare säga att de vill förlänga säsongen. Att leva ett helt år på det man drar in på futtiga två månader är ju inte lätt. Vi har också hört många husbilister och andra resenärer önska sig att caféer, restauranger, campingar, sevärdheter och utflykter öppnar lite tidigare på våren, och håller öppet lite längre på hösten.

Därför känns det lite ironiskt, och lite tråkigt, att det ska vara så svårt att få det att hända. Förmodligen är det extremt svårt att öppna som ensamt café, om allting runtom håller stängt. Gissningsvis behövs en gemensam kampanj, då man samtidigt gör reklam för förlängda öppettider för att locka besökarna.

Kanske är detta för utmanande att genomföra? Kanske finns det inte pengar för sådana här satsningar? Men nog vore det roligt om det var lättare att turista före och efter högsäsong (då det istället ofta är så proppfullt så man nästan ger upp och väljer att stanna hemma)?

Vad tänker du om att förlänga säsongen?

Vad tänker du om att förlänga säsongen? Skulle du som husbilist eller resenär/turist uppskatta det? Vad tror du skulle behövas för att det ska vara möjligt?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev