Meny Stäng

Konsten att pruta (Den som prutar mest vinner?)

Annons

I många länder är det kutym att pruta när man handlar, särskilt på marknader och andra enkla shoppingställen. Tillhör du dem som går in i prutandet som en sport, prutar stenhårt och gör allt för att gå vinnande ur striden? Eller är du lite svenskt försiktig, prutar för lite, och grämer dig efteråt? Finns det kanske även en risk att man prutar för hårt ibland?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att pruta – motsatsen till att ge dricks?

Förra veckan skrev vi om detta med att ge dricks på resan, det vill säga att ge lite extra utöver priset som tack för bra service. Att pruta skulle på sätt och vis kunna beskrivas som motsatsen, det vill säga att man försöker betala mindre än det pris som först anges.

Det intressanta med dessa två fenomen är att de, enligt sedvänja, ofta görs i helt olika sammanhang. På restauranger, på hotell, i taxibilar och till guider ger man ofta dricks. I butiker och på marknader kan det istället vara läge att pruta.

När ska man pruta egentligen?

En sak som är gemensam för både dricks och prutande är att kulturen skiljer sig mellan olika länder, och att man därför kan behöva läsa på för att veta vad som gäller i just det land man själv planerar att besöka. I vissa länder, såsom Sverige, prutar man väldigt sällan.

I en del andra länder är det nästan nödvändigt att pruta för att komma ner till ett rimligt pris. Det är också vanligt att man prutar på vissa ställen, till exempel i mindre butiker och på marknader, medan det kanske är fasta priser i varuhus och andra större butiker.

Att pruta som en sport  – den som prutar mest vinner?

Hur mycket man ska pruta finns det förstås inget svar på. Vår tumregel brukar vara att vi själva ska vara nöjda med priset vi betalar för en viss produkt. Det kan därför vara bra att först tänka ut vad man är beredd att ge. Därefter kan man ge ett bud en liten bit under detta pris, för att debattera en stund, och slutligen landa på ett rimligt pris.

En del ger sig in i prutandet som om det vore en sport, och det kan nog vara bra ibland. Vissa försäljare börjar ju på 400 kronor för en vara som kanske är värd max 40 kronor, och det ingår i spelet att man ska stå och munhuggas en stund. Om man inte prutar finns det stor risk att man går därifrån och känner sig lurad, för att man fått betala ett mångdubbelt överpris för någon liten pryl som inte har något större värde.

Andra gånger kan man känna att försäljaren verkligen behöver sälja något, och att för hårt prutande gör att familjen knappt får någon inkomst den dagen. Om priset för ett armband känns rimligt för oss kan vi ibland välja att betala det, utan att pruta, för att också stötta den lokala försäljaren. Ibland kan det vara bra (och kanske absolut nödvändigt!) att pruta hårt, men andra gånger känner vi inte nödvändigtvis att den som prutar mest vinner.

Hur tänker du om att pruta?

Hur tänker du om att pruta? Är du bra på att pruta? Tycker du att det är roligt eller jobbigt? Har du varit med om att du känt dig lurad, eller att du kanske tvärtom känt att du prutat onödigt hårt? Brukar du tänka att den som prutar mest vinner?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev