Meny Stäng

Cape Agulhas – Afrikas sydligaste punkt

Annons

Cape Agulhas i Sydafrika utgör Afrikas sydligaste punkt. Denna steniga udde, som ligger i Västra Kapprovinsen, utgör dessutom den traditionella skiljelinjen mellan Atlanten och Indiska Oceanen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Cape Agulhas i Sydafrika

Det händer att Godahoppsudden misstas för att vara Afrikas sydligaste punkt. Cape of Good Hope ligger förvisso långt söderut, men Cape Agulhas ligger en halv grad, eller 55 kilometer, längre söderut och är därmed den sydligaste punkten på den afrikanska kontinenten.

Cape Agulhas - Afrikas sydligaste punkt

Cape Agulhas ligger vid den lilla staden L’Agulhas, 224 kilometer sydost om Kapstaden.

Afrikas sydligaste punkt

Det var portugisiska navigatörer som namngav udden runt år 1500. De upptäckte att platsens riktning sammanföll med det magnetiska norr och döpte den till ”Cabo das Agulhas” (Nåludden) med syftning på kompassnålen.

Genom historien har platsen varit känd bland sjömän på grund av de faror som rutten förbi udden utgör. Platsen är också känd eftersom två världshav traditionellt anses mötas här – Atlanten och Indiska Oceanen. Dessutom är Agulhas känt för sina goda fiskemöjligheter.

Att ta sig till Cape Agulhas

Man tar sig enklast till Cape Agulhas med bil. Vi körde från Mossel Bay, vilket tog oss cirka tre timmar. Om man kör från Kapstaden tar det nästan lika lång tid, eller möjligtvis kan det gå något snabbare. Väl framme åker man igenom den lilla staden L’Agulhas, och därefter kommer man fram till kusten och området här, som också är nationalpark.

Bilväg
Bil vid kusten

Att besöka Cape Agulhas

Hur är det då att besöka Cape Agulhas? Till att börja med är det lite charmigt att se de fina vita husen med halmtak, som det finns gott om i L’Agulhas.

Det är också härligt att se kustremsan och havet, promenera eller vandra, se den lokala växtlighet som kallas fynbos, eller kanske skåda fågel. Huvudmålet för de flesta är nog ändå att besöka den plats som anses som Afrikas sydligaste punkt.

Vid platsen finns en karta över Afrika i sten, som ligger på marken. Här finns också ett monument som markerar den exakta platsen, och indikerar skiljelinjen mellan de två haven: Indiska Oceanen och Atlanten.

Cape Agulhas - Afrikas sydligaste punkt
Cape Agulhas - Afrikas sydligaste punkt

Strax intill monumenten hittar du också Cape Agulhas fyr, som är den näst äldsta fungerande fyren i Sydafrika. Fyren tändes första gången år 1849, och är ikonisk på foton från udden.

Cape Agulhas - Afrikas sydligaste punkt

Så, hur känns det att vara här? Och är det verkligen värt den långa resan? För oss låg det nästan på vägen mellan Mossel Bay och Hermanus, men det blev nog ändå en och en halv timmes omväg.

WIFI.se

Vi gillar att upptäcka den här typen av ”yttersta platser”, vilket på något sätt kittlar fantasin och känns lite lätt svindlande, och var därför supernöjda med vår omväg. Samtidigt ska det sägas att vi inte gjorde så mycket här, utöver att spana in Afrikas sydligaste punkt, få vind i håret och ta några foton.

Cape Agulhas - Afrikas sydligaste punkt

Fler yttersta punkter i Sydafrika

Gillar du att spana in ”yttersta punkter”? Då kan du även besöka Cape St Francis, som är Afrikas sydöstligaste udde och Godahoppsudden, som är Afrikas sydvästligaste udde.

Mer att se och göra i närheten

Så, vad finns det att göra i närheten? Om du åker österut kan vi rekommendera besök i trevliga Mossel Bay. Om du åker västerut kan vi tipsa om fina Hermanus, det härliga vinområdet Stellenbosch och, förstås, fantastiska Kapstaden.

Bilväg på väg mot Hermanus
På vägen mot fina Hermanus

Har du besökt Afrikas sydligaste punkt?

Har du besökt Afrikas sydligaste punkt? Eller har du kanske besökt någon annan ytterlig plats i världen? Berätta gärna!

Fakta om Cape Agulhas – Afrikas sydligaste punkt

  • Land: Sydafrika
  • Provins: Västra Kapprovinsen
  • Läge: Längst söderut i Afrika, nära staden L’Agulhas i Sydafrika.
  • Namnet: Udden döptes av portugisiska navigatörer till ”Cabo das Agulhas” (Nåludden), efter att de runt år 1500 upptäckt att riktningen sammanföll med det magnetiska norr, och därmed kompassnålen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev