Meny Stäng

Vingårdar i Stellenbosch i Sydafrika – 4 härliga besöksmål

Annons

Nyfiken på vingårdar i Stellenbosch? Sydafrika är känt för sin vinproduktion och orten Stellenbosch är centrum för landets vinindustri. Under vårt besök hann vi med att besöka fyra olika vingårdar, vilka alla var fantastiskt trevliga på lite olika sätt.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vingårdar i Stellenbosch i Sydafrika

I Stellenbosch, som ligger strax utanför Kapstaden i Sydafrika, handlar det mesta om vin. Här finns runt 200 vingårdar som producerar och säljer vin, både inom Sydafrika och till resten av världen. Vid en snabb sökning på ”Stellenbosch” på svenska Systembolaget får man för tillfället över 160 träffar.

Som turist i Stellenbosch kan man besöka vingårdar, där man kan prova viner, njuta av god mat och ibland även övernatta. I centrala Stellenbosch hittar man dessutom ett stort utbud av restauranger, barer, konstgallerier och butiker med hantverk och konsthantverk. Vi har besökt fyra vingårdar i Stellenbosch, och vi kan varmt rekommendera alla.

Vingårdar i Stellenbosch - vindruvor

1. Le Pommier Wine Estate

Den första vingården vi besökte i Stellenbosch var Le Pommier Wine Estate, som ligger otroligt vackert, omgiven av grönska och höga berg. Den här vingården startade en gång i tiden som en äppelfarm. Idag görs viner på druvor såsom Chardonnay, Cabernet Franc och Sauvignon Blanc.

Vingårdar i Stellenbosch - Le Pommier Wine Estate

På Le Pommier Wine Estate fick vi uppleva en väldigt trevlig och intressant provning av de goda vinerna, med de dramatiska bergen som fond.

Vi bodde också två nätter på den här vingården, vilket var en otroligt avslappnande upplevelse. Vi bodde i en del av gården där man har fantastisk utsikt över både vatten och berg. Här satt vi och jobbade utomhus i det sköna klimatet, och vi njöt också någon timme i de bekväma solsängarna.

Utsikt

Vårt rum då? Vi bodde i en helt underbar och romantisk svit, och vi njöt verkligen av detta lyxiga och rofyllda boende.

På Le Pommier Wine Estate finns för övrigt också en restaurang som ligger trevligt, och vi åt en utmärkt frukost här båda dagarna. Om man vill äta lunch eller middag finns allt från pizza och kötträtter till ostbrickor att dela på.

Vingårdar i Stellenbosch

2. Muratie Wine Estate

Nästa vingårdsbesök blev på Muratie Wine Estate, vilket är ett fantastiskt härligt ställe. Den här vingården är en av Sydafrikas äldsta, med en historia som går tillbaka till 1600-talet.

Det som är lite speciellt med det här stället är att man verkligen bevarar och lyfter historien. Förutom att man känner den i väggarna, så kan både ägare och anställda berätta spännande historier om de människor som levt och verkat här genom åren.

Muratie Wine Estate

Till exempel kan man få höra historien om den tyske soldaten Laurens Campher, som började odla på gården år 1685. Han blev förälskad i slavkvinnan Ansela van de Caab, och för att besöka henne färdades han regelbundet de 50 kilometerna till Kapstaden, till fots eller med oxvagn. När hon slutligen blev fri år 1695 och kom till gården hade de redan tre gemensamma barn.

WIFI.se

Vi påbörjade vinprovningen nere i källaren, där man gjort om historiska vincisterner till charmiga rum. Här provade vi flera olika viner, av vilka många fått namn från någon historisk eller nutida person knuten till gården.

Helena från FREEDOMtravel

Vi åt också en lunch utomhus i ”Farm Kitchen”. Här fokuserar man på god, vällagad och lokal mat. Mycket gott, mycket trevligt, mycket bra!

Det finns förresten även en lada med konstutställningar, konsthantverk och hantverk. Man får helt enkelt inte tråkigt under ett besök hos Muratie Wine Estate!

Konst

3. L’Avenir Wine Estate

Den tredje vingården vi besökte har namnet L’Avenir Wine Estate. Vi hade först lite svårt att hitta rätt när vi skulle hit (Google Maps ville av outgrundlig anledning ta oss via granngården och en skumpig grusväg, vilket inte är rätt väg – kolla efter skyltarna istället!), men när vi kom fram möttes vi av en otroligt rofylld miljö.

Bord och bänkar, under parasoller, står luftigt utplacerade på en gräsmatta, med utsikt över vatten. Hit kommer människor för att dricka eller prova de goda vinerna, gjorda på exempelvis Chenin Blanc eller Pinotage.

Vi upplevde en hel vinprovning här, med vita viner, roséviner och röda viner. Mycket gott, mycket trevligt och mycket informativt!

Vingårdar i Stellenbosch - L'Avenir Wine Estate
Vingårdar i Stellenbosch - L'Avenir Wine Estate

Vi satt ute, eftersom vädret var så härligt, men det finns också fina lokaler inomhus.

4. Neil Ellis Wine Estate

Den fjärde och sista vingården vi besökte i Stellenbosch var Neil Ellis Wine Estate. Detta är en stor vingård som producerar och exporterar stora mängder vin, uppemot en miljon flaskor per år, till bland annat USA och Europa. Gården ligger väldigt fint, även om mörka moln visade sig just när vi var här.

Vingårdar i Stellenbosch - Neil Ellis Wine Estate

Vinerna från Neil Ellis görs bland annat på Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Grenache och Pinotage. Vi smakade flera mycket, mycket goda viner här.

Dessutom serverades vi en lyxig ostbricka fylld av ostar, charkuterier, inlagda grönsaker, patéer, kex och bröd. Sååå otroligt gott!

Ost- och charkbricka
Ost- och charkbricka

Fler vingårdar i Stellenbosch – och i närheten

Finns det fler vingårdar i Stellenbosch, utöver de vi tipsat om? Ja, massor! Närmare bestämt finns det runt 200 gårdar här som producerar vin, och dessutom finns det gott om vingårdar i områdena runt omkring, bland annat i näraliggande Franschhoek.

Du kan utforska området på egen hand, till exempel med hyrbil eller en Uber. Det är också möjligt att uppleva vingårdar med Franschhoek Wine Tram, som går till vingårdar i Franschhoek och delvis även till vingårdar i Stellenbosch.

Wine tram
En buss som tillhör Franschhoek Wine Tram har stannat vid Le Pommier Wine Estate

Har du besökt vingårdar i Stellenbosch?

Har du besökt vingårdar i Stellenbosch i Sydafrika? Uppskattar du vingårdsbesök och vinprovningar? Har du provat sydafrikanskt vin?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev