Meny Stäng

Att åka vintåget i Franschhoek i Sydafrika

Annons

Hur är det att åka vintåget i Franschhoek i Sydafrika? Och vad är ens ett vintåg? Franschhoek Wine Tram består egentligen både av tåg och bussar, och erbjuder ett fantastiskt charmigt sätt att resa runt bland vingårdar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vintåget i Franschhoek – Franschhoek Wine Tram

Vintåget i Franschhoek (Franschhoek Wine Trame) består av charmigt designade tåg och bussar som tar dig runt mellan vingårdarna i regionen. Du väljer om du vill åka blå, orange, rosa, röd eller marin linje, och startar vid Franschhoek Terminal, där både tåg och bussar avgår.

Vintåget i Franschhoek

Vi valde rosa linje och startade med en tur med tåget. Senare på dagen kom vi tillbaka till terminalen och fortsatte till ytterligare vingårdar med buss.

Vi åkte vintåget i Franschhoek tillsammans med Peters son Robin och hans fru Alexandra, som kommit ner till Sydafrika och spenderade två veckor där tillsammans med oss.

Vintåget i Franschhoek

Tåget bjuder på en fantastisk sekelskiftesmiljö och ombord bjuds man på … ett glas vin förstås! En röst berättar om vingårdarna som man tuffar förbi, och sedan är det bara att välja var man går av. Man kan beskriva det hela som en ”hop on hop off”-resa.

När man väl gått av på en vingård väljer man om man vill stanna en eller två timmar, och därefter hoppar man på tåget eller bussen igen, alternativt en traktorvagn som tar en fram till tågstationen.

Vingård i Franschhoek: Rickety Bridge Estate

Vårt första stopp blev vid Rickety Bridge Estate, som ligger fantastiskt vackert, omgivet av berg och vinodlingar.

Vintåget i Franschhoek - Rickety Bridge Estate

Här slog vi oss ned vid ett bord utomhus, med härliga vyer, och beställde in en provning med ett antal olika viner. På vingården görs vin på druvor såsom Chardonnay, Chenin Blanc, Merlot, Pinotage och Shiraz, och allt vi smakade var mycket gott.

Det finns även fina rum inomhus, för regniga dagar.

Rickety Bridge Estate

När vi bläddrade i menyn upptäckte vi att man kunde välja ”sabrering upplevelse”. Att sabrera är en metod för att öppna champagneflaskor med en sabel, genom att slå av flaskans hals. Här kunde man alltså beställa en upplevelse, eller en snabb-kurs om man så vill, i denna ädla konst.

Robin och Alexandra ville inte missa denna chans, och vår kunnige servitör tog med oss, tillsammans med champagneflaskor och en sabel, till en lite avskild plats på gården.

WIFI.se
Sabrering

Han instruerade först Robin och Alexandra hur de skulle göra, och sedan var det dags att testa. Hur det gick? Jo, det gick alldeles utmärkt!

Alla var mycket nöjda med vingårdsbesöket, och nu var det dags att fortsätta med vintraktor och vintåg för att komma vidare till nästa destination.

Vingård i Franschhoek: Dieu Donné Vineyards

Det finns fler vingårdar längs med samma tågsträcka, men vi valde nu att åka tillbaka till Franschhoek Terminal, och ta vinbussen. Nu begav vi oss till vingården Dieu Donné Vineyards, som också har ett fantastiskt vackert läge. Vi satte oss vid ett bord i trädgården, där vi kunde njuta av en helt underbar utsikt.

Vintåget i Franschhoek - Dieu Donné vinyards
Vintåget i Franschhoek - Dieu Donne Vineyards

Det blev vinprovning igen, och vi valde ställets ”Premium tasting”, med fem olika premiumviner. För att ge ett prisexempel så gav vi 130 rand (cirka 75 kronor) per person för detta, så det är med andra ord prismässigt överkomligt att prova vin i Sydafrika. Vinglasen är för övrigt relativt välfyllda och Peter och jag valde hela tiden att dela på en provning, varför priset dessutom landade på hälften för oss.

Helena, Peter, Robin och Alexandra

Nu var det också dags att beställa något mindre att äta. Vi valde en ost- och charkbricka att dela på, vilket var grymt gott tillsammans med vinerna.

Ost- och charkbricka

Vingård i Franschhoek: Chamonix Wine Farm

Vårt sista vingårdsbesök för dagen blev på Chamonix Wine Farm, som ligger på kort avstånd från Dieu Donné. Detta var kanske det minst exceptionella stället av de tre, eftersom vi inte bjöds på samma fantastiska utsikt, men det var ändå ett trevligt besök.

Vintåget i Franschhoek - Chamonix wine farm

Här valde Peter och jag att prova några vita Chardonnay-viner (15 kronor/glaset!) och så beställde vi in en enkel lunch i form av ”minihamburgare” med kyckling och coleslaw.

Mini-hamburgare med kyckling

Efter dessa tre vingårdbesök kände vi oss nöjda och gav oss av tillbaka till Kapstaden. Vi hade hunnit med ytterligare ett ställe om vi velat, men vid det här laget tyckte vi att det kändes lagom att runda av.

Chamonix wine farm

Vintåget i Franschhoek – vilken härlig upplevelse!

Sammantaget var det en fantastiskt härlig upplevelse att åka med vintåget i Franschhoek och vi kan absolut rekommendera denna dagstur om du gör en resa till Kapstaden. Cirka 3-4 vingårdsbesök kan vara lagom och det är smidigt att boka i förväg på upplevelsens webbplats.

Om du vill vara säker på att kunna äta lunch på en specifik vingård kan det vara bra att boka även detta i förväg, eftersom de har lite svårt att veta hur många som kommer vid varje stopp. Det brukar dock alltid gå att beställa en ostbricka eller liknande, även om du inte bokat i förväg.

Vintåget i Franschhoek - Helena och Peter

Mer att se och göra i närheten

Om du gillar vintåget i Franschhoek kommer du också gilla härliga Stellenbosch och vingårdarna i Stellenbosch. I närheten vill du förstås heller inte missa underbara Kapstaden eller charmiga Simon’s Town. Dessutom kan vi rekommendera körning längs Clarence Drive och Hermanus.

Peter och Helena

Fakta om vintåget i Franschhoek

  • Land: Sydafrika
  • Provins: Västra Kapprovinsen
  • Vintågets linjer: Blå, orange, rosa, röd och marin
  • Vintågets start: Franschhoek Terminal, hörnet av Main Road och
    Cabriere Street, Franschhoek
  • Bokning: Det rekommenderas att boka biljetter i förväg.
  • Öppettider: Under högsäsong går vintåget dagligen, med undantag av julafton, juldagen, nyårsafton och nyårsdagen. Mellan mitten av maj och mitten av september håller endast vissa linjer öppet, under vardagar. (2024)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev