Meny Stäng

Boka resan i god tid eller vara spontan – tänker vi annorlunda i dessa tider?

Annons

Vill vi boka resan i god tid? Eller vill vi kanske vara mer spontana än någonsin? Tänker vi annorlunda i dessa tider, när stigande priser, krig och politisk oro lurar runt hörnet? (Eller tänker vi annorlunda bara för att vi blir äldre?)

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att boka i god tid – eller att vara spontan

En del gillar att boka i god tid. Andra gillar att vara spontanta. Kanske har det mer att göra med hur vi är som personer, än med någon enskild utomstående faktor. Att planera i god tid innebär att man slipper panikplanera i sista sekund och att man kan använda den värdefulla semestertiden till andra, betydligt mer prioriterade, aktiviteter. Att vara spontan kan å andra sidan medföra en hisnande frihetskänsla.

Vem vi är spelar förmodligen stor roll för hur vi väljer att planera, men vi är naturligtvis också påverkade av olika omvärldsfaktorer. Hur ser ekonomin ut? Vad händer i världen? Kan det bli krig? Är mormor sjuk?

Att boka i god tid – för- och nackdelar

Vi är nog inte “boka i god tid”-personer egentligen, även om det hänt emellanåt att vi bokat i relativt god tid. Självklart finns det fördelar! I vissa fall kan man få bättre priser, och när det närmar sig kan man slappna av och fokusera på detaljer.

Å andra sidan, om man bokar i god tid kan det kräva att man skaffar bra avbokningsskydd och bra försäkring. För vad händer om det blir krig i den delen av världen (nej, man vet tydligen aldrig!) eller om mamma/mormor blir sjuk just då. Vi kan meddela att vi med tiden (eller är det med åldern?) försäkrat våra resor mer och mer. För vad vet vi, vad kan hända? Det verkar ju inte vara helt förutsägbart …

Att resa spontant – för- och nackdelar

Att boka sin resa spontant kan ha både för- och nackdelar. Det kan i värsta fall bli dyrare. Å andra sidan har man bättre koll på det aktuella läget och man kan välja färdsätt och destination utifrån vad som gäller just då. Dessutom har man bättre koll på hur den personliga situationen ser ut för tillfället, och om det faktiskt är möjligt att resa med tanke på barn, föräldrar, släktingar, jobb, ekonomi, hälsa och alla möjliga andra personliga faktorer.

Hur tänker du – planera resan i god tid eller vara spontan?

Vi upplever att vi tänker efter lite mer idag än vi gjorde förr, innan vi ger oss av på resa, oavsett om vi bokar långt i förväg eller om vi ger oss av spontant. Kanske beror det på att världen faktiskt blivit lite mer orolig och oförutsägbar. Eller så beror det bara på att vi blivit äldre …

Hur tänker du? Gillar du att planera din resa i god tid, eller gillar du att vara spontan? Påverkas du av sånt som oroligheter i världen, krig, fluktuerande priser eller familjeangelägenheter? Reser du mer planerat, eller mer spontant, idag om du jämför med förr?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev