Meny Stäng

Kan man fota fattigdom och elände på ett bra sätt?

Annons

Kan man fota fattigdom och elände på ett bra sätt? Det är en fråga vi ställer oss ibland. Det här med att fota människor, och sedan publicera fotona, kan ju vara en utmaning i sig. Om man vill skilda fattigdom och elände uppenbarar sig ytterligare några frågetecken.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att fota människor – och att publicera fotona

Till att börja med, redan innan vi funderar över detta med fattigdom och elände, kan man ju fördjupa sig i frågan om att fota andra människor, och att sedan publicera fotona. Denna fråga kan nog behöva ett eget inlägg egentligen. I korthet kan man säga att man behöver förhålla sig till både lagar och regler, och till etik.

Enligt Dataskyddsförordningen (GDPR) räknas foton, där människor kan kännas igen, som personuppgifter, vilket innebär att man måste följa vissa regler. Om man har utgivningsbevis, vilket vi på FREEDOMtravel har, finns dock möjlighet att publicera vissa uppgifter som annars inte skulle vara tillåtet enligt GDPR. Sedan tillkommer förstås det faktum att det kan finnas olika lagar och regler i varje nytt land man besöker …

Vi brukar oftast vara någorlunda försiktiga, både av lagliga och av etiska skäl. Vi fotar, och publicerar, foton på folksamlingar, människor på avstånd, samt människor bakifrån utan att tveka. Om vi fotar människor på nära håll brukar vi frågar vi om lov angående publicering.

Kan man fota fattigdom och elände på ett bra sätt?

Nästa fråga, huvudfrågan för dagens fundering, är om man kan fota fattigdom och elände på ett bra sätt? Det kan till exempel handla om att fota människor som lever under fattiga förhållanden, eller att fotografera fattiga människors bostäder. Detta innebär, enligt oss, ytterligare några knepiga aspekter.

När man frågar om lov att fota människor är det ju ofta för att man vill visa upp något positivt. Man kanske vill berätta om ett trevligt möte med en grupp människor, visa upp deras vackra kläder eller fota dem framför deras mysiga café. Om man haft ett trevligt möte med en grupp fattiga människor kan det alltså kännas helt naturligt och positivt att ta ett foto av dem. Men att fota dem enbart för att de är fattiga, det kan ju kännas konstigt och kanske till och med respektlöst.

Samtidigt kan det ju finnas en poäng med att visa upp och berätta om att människor i ett land lever i fattigdom och med dagliga utmaningar. Om man bara berättar om det lyxiga och fina i ett land, då blir det ju en skev bild. Men, hur fotar man då fattigdom och elände på ett bra och respektfullt sätt?

Vi tycker att det ibland faller sig naturligt att fota omgivningen, oavsett om den består av exklusiva eller spartanska bostäder. Andra gånger kan vi tycka att det är svårt. Här i Sydafrika, där man avråds från att röra sig i townships på egen hand, men ständigt ser dem från bilvägen, känns det extra knepigt.

Foto från bildbank

Hur tänker du om att fota fattigdom och elände?

Hur tänker du om att fota människor på resan – och om att fota fattigdom och elände? Vi vill gärna höra dina tankar!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev