Meny Stäng

Oroar vi oss för mycket på resan? (Eller ibland för lite?)

Oroar vi oss för mycket på resan? Eller oroar vi oss kanske ibland för lite? Det där med riskperception är intressant. Ibland oroar man sig kanske oproportionerligt mycket. Men ibland fattar man kanske inte att man borde oroa sig lite mer …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vad är farligast – hajar eller myggor?

Det är ju lätt hänt att oroa sig för sånt som verkar superläskigt (såsom hajar och rånare) medan myggor och biltrafik för det mesta egentligen utgör betydligt större risker. Att vara orolig för att flyga är ju relativt vanligt, men man hör sällan någon som oroar sig för att åka bil, trots att många fler dör och skadar sig i biltrafiken än på flygresor. Varför är vi människor så ologiska när det kommer till vad man är rädd för?

Länder som vi inte vet så mycket om – är de månne farliga?

Vilka länder vi är oroliga för är sällan helt logiskt heller. Länder som vi svenskar känner till väl, såsom Thailand och Spanien, väcker sällan någon oro. Inte ens om det faktiskt pågår något som skulle kunna uppfattas som oroväckande, såsom demonstrationer eller oväder.

När vi nyligen reste till Uzbekistan var det däremot ett gäng som undrade över just säkerheten. Kanske inte nödvändigtvis för att de hört något oroväckande, utan snarare för att de inte hört så mycket alls. Det som man inte vet så mycket om är det ju lätt att vara orolig för, eller hur?

På sätt och vis är det ju helt rimligt att tänka så. Om man känner till ett ställe är det lättare att bedöma riskerna. Om man inte känner till ett ställe är det svårt att veta om man ska vara orolig, vad man i så fall ska vara orolig för och hur man ska skydda sig mot det där luddigt okända. Helt begripligt alltså, samtidigt som det kanske innebär att man överdriver risker i länder som man inte känner till så väl …

Att besöka Registan i Samarkand
Vi kände oss väldigt trygga i Uzbekistan

Minska risker genom att skaffa information

Det bästa sättet att minska risker på en resa kan vara att se till att våra påläst, eller att skaffa sig information på andra sätt. Finns det riskfyllda områden som man bör undvika? Ska man se upp för en viss typ av bedrägerier, som är vanliga i just det landet eller den staden? Bör man ha koll på någon sorts sjukdomar som man kan drabbas av?

Vi brukar alltid kolla UD:s reseinformation (till exempel i appen “Resklar”) och dessutom kan det vara bra att läsa annan reseinformation samt att fråga hotellpersonal eller andra på plats. Ibland kan man behöva skaffa någon sorts vaccin eller kanske ta till olika försiktighetsåtgärder kring värdesaker. Men, framför allt kan det vara bra att ha lite koll. På så sätt kan man minska riskerna, men också slippa onödig oro …

Att oroa sig lagom mycket

Att oroa sig lagom mycket kan vara utmaningen. Att oroa sig för mycket är ju både trist och onödigt. Då förstörs en del av glädjen över resan och man missar kanske fina upplevelser för att man väljer att undvika saker i onödan. Att oroa sig för lite kan ju å andra sidan vara olämpligt det också. Det är ju just när man blir nonchalant och oförsiktig som saker händer …

Tankar från Sydafrika

Inför den här resan till Sydafrika har vi haft lite svårt att hitta rätt i det här med att oroa sig “lagom mycket”. Före avresa varnade många för risker i Sydafrika – eftersom dessa finns – samtidigt som många berättade om alla fantastiska platser och upplevelser.

Hittills känns det som att det är detta med att “skaffa sig information” som gäller. Det finns definitivt riskfyllda områden i Sydafrika och man behöver, i större utsträckning än vad vi är vana vid, tänka på att låsa, hålla reda på värdesaker, undvika vissa ställen och liknande. Det känns bra att vi har läst på, frågat om råd och vidtagit olika försiktighetsåtgärder. Då är det lättare att njuta av resan – för detta är verkligen ett fantastiskt land!

Vår första vecka i Sydafrika var otroligt intensiv, men imorgon kommer vårt första reportage (utöver en liten teaser i förra Happy Friday) från detta fantastiska land. Missa inte det!

Härlig grönska i Sydafrika

Hur tänker du kring oro på resan?

Hur tänker du kring oro på resan? Brukar du oroa dig för mycket, eller kanske till och med för lite?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev