Idag presenterar vi en gästartikel

Att resa är ett bra sätt att komma bort ifrån vardagen, slappna av och få nya upplevelser som blir till minnen för livet. Men av och till händer det att saker och ting inte går som du hade planerat när du är i utlandet.

I dessa situationer kan det kännas obehagligt att vara på en främmande plats. Särskilt om du hamnar i en akut situation där pengarna inte räcker till. Så hur kan du undvika dessa situationer och vad kan du göra om du hamnar i en sådan situation?

Varför räcker pengarna inte till utomlands?

De flesta av oss sätter en budget för resan innan vi ger oss ut på den. I budgeten ingår vanligtvis priset på flygbiljetterna, hotellet, mat och dryck, transport på plats och olika aktiviteter. Men ibland underskattar man priset väl på plats.

Det kan vara så att växelkursen har förändrats, aktiviteterna var dyrare än vad du hade tänkt dig eller att du helt enkelt glömmer bort hur mycket pengar du har spenderat.

Men det finns även andra saker som kan göra att du hamnar i en ekonomisk svår situation. Till exempel kan du få en hög sjukhusräkning om du blir akut sjuk eller är med om en olycka utomlands och saknar en reseförsäkring. Det kan även hända att du utsatts för ett brott, exempelvis att någon stjäl ditt bankkort eller rånar dig – och i dessa situationer kan det vara svårt att få hjälp på plats.

Vad kan jag göra om jag behöver pengar utomlands?

Lyckligtvis finns det flera sätt du kan göra för att hantera situationen. Enligt den svenska ambassaden förväntas du först lösa problemet på egen hand, exempelvis genom att kontakta vänner eller anhöriga.

Ett annat alternativ kan vara att ansöka om ett så kallat snabblån, eller SMS-lån. Dessa typer av lån brukar vanligtvis beviljas väldigt snabbt. Beloppen är oftast mellan 1000 – 50 000 kronor. Tänk dock på att räntorna, återbetalningstiden och villkoren kan skilja sig mellan konkurrenter. Det kan vara en bra idé att använda webbplatser som kreditval.se som jämför och rankar alla banker efter deras kundrecensioner, räntor, avgifter med mera.

Om du tappat ditt bankkort eller liknande kan ambassaden hjälpa dig att ta ut kontanter från ditt eget konto. Ambassaden kan också bistå med ett tillfälligt lån om du hamnar i en nödsituation som inte är självförvållad och när alla andra möjligheter är uttömda, så att du kan återvända till Sverige. Om du verkligen behöver hjälp, tveka inte att kontakta närmaste ambassad.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev