Meny Stäng

Blyde river Canyon i Sydafrika – Three Rondavels och Bourke’s Luck potholes

Blyde River Canyon i Sydafrika bjuder på fantastiska vyer. Vi gjorde ett stopp här under vår bilresa från Johannesburg till Krugerparken. Då hann vi med att se både “Three Rondavels” och “Bourke’s Luck Potholes”.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Blyde River Canyon i Sydafrika

Blyde River Canyon är en 26 kilometer lång och grön kanjon som ligger i den nordöstra delen av Sydafrika. Kanjonen är en av de största i världen, även om det finns några som är större, såsom Grand Canyon i Arizona, Fish River Canyon i Namibia och några stora kanjoner i Asien. Kanjonen utgör en del av Blyde River Canyon Nature Reserve, och kan fungera som ett utmärkt stopp om man bilar mellan Johannesburg och Krugerparken.

Bilresa från Johannesburg mot Krugerparken

Vi startade resan i Johannesburg, tillsammans med våra sydafrikanska vänner Michelle och Henri. De har en riktigt cool offroad-husvagn, och med detta ekipage gav vi oss av i riktning mot Krugerparken.

Offroad  husvagn

Resan är relativt lång och på vägen gjorde vi flera stopp. Bland annat stannade vi i charmiga Dullstroom, där det blev Rooibos-te och sydafrikanska pannkakor med bacon och sylt. Gott!

Blyde River Canyon och Three Rondavels

Efter ytterligare bilresande kom vi fram till Blyde River Canyon, och en fantastiskt utsiktspunkt över den imponerande kanjonen.

Blyde River Canyon - Three Rondavels

Här kan man också se “Three Rondavels”, det vill säga bergsformationer som liknar tre runda hus i afrikansk stil, så kallade “rondavels”.

Blyde River Canyon - Three Rondavels
Du ser “three rondavels” till vänster i bild
Blyde River Canyon - Three Rondavels
Henri och Peter framför “Three Rondavels” vid Blyde River Canyon

Vid den första utsiktspunkten hade vi framför allt utsikt över “Three Rondavels”. Vid nästa utsiktspunkt var det istället vyerna över kanjonen och landskapet som imponerande. Fantastiskt!

Blyde River Canyon
Blyde River Canyon - FREEDOMtravel
Peter och Helena vid Blyde River Canyon

Bourke’s Luck Potholes

När vi fortsatte resan var det snart dags för ytterligare ett stop: Bourke’s Luck Potholes. Denna plats ligger bara drygt 20 minuter från den tidigare, och bjuder även denna på fantastiska vyer, liksom väldigt speciella runda former i berget, skapade av vattnets rörelse.

Våra sydafrikanska vänner Michelle och Henri

Två stycken floder möts vid Bourke’s Luck Potholes, vilket bidrar till de speciella formationerna. Blydefloden (glädjefloden) och Treurfloden (sorgefloden) möts här, och mötet skapar ständiga virvlar som med tiden nöter fram djupa runda former i berget.

Bourke's Luck Potholes
Bourke's Luck Potholes

Så, varför dessa speciella namn på floderna? Namnen härstammar från år 1844 då den sydafrikanska boerledaren Hendrik Potgieter och hans vänner återvände säkert från Delagoa Bay, när alla andra trodde att de var döda. Det var medan alla trodde att männen var döda som den ena floden fick namnet “Sorgefloden”. När nästa flod fick namnet “Glädjefloden” förklarar sig kanske självt …

Bourke's Luck Potholes

Båda dessa platser är otroligt vackra, och vi hade kunnat spendera ännu mer tid här, om det inte varit för att vi hade en tid att passa vid Krugerparken …

Bourke's Luck Potholes - Blyde River Canyon
Bourke's Luck Potholes - Blyde River Canyon

Att besöka utsiktspunkten vid Blyde River Canyon (med Three Rondavels) var helt gratis, medan vi fick betala en avgift vid Bourke’s Luck Potholes. Vid båda ställena finns butiker som säljer souvenirer och afrikanskt hantverk.

Souvenirer

Mer att se och göra i närheten

Inte långt från utsiktspunkten vid Three Rondavels ligger vattenfallet Kadishi Tufa Waterfall, och det är heller inte långt till utsiktspunkten God’s Window. Det är också relativt nära att ta sig till Krugerparken, som är ett otroligt fascinerande område fyllt av vilda djur, såsom lejon, leoparder, elefanter, giraffer och noshörningar.

Krugerparken

Har du besökt Blyde River Canyon i Sydafrika?

Har du besökt Blyde River Canyon i Sydafrika? Om inte, är det här ett ställe du skulle vilja besöka?

Fakta om Blyde river Canyon

  • Läge: Mpumalanga i nordöstra Sydafrika
  • Flodens längd: 26 kilometer
  • Koordinater: 24,59°S 30,80°E
  • Natur: En “grön kanjon” som domineras av subtropisk vegetation
  • Rutt: Kanjonen är en del av “Panorama Route”, som börjar vid staden Graskop och inkluderar God’s Window, Pinnacle och Bourke’s Luck Potholes.
  • Namnet: Kanjonen är uppkallad efter Blydefloden (Motlatsefloden), som rinner igenom den. Blyde betyder “glad” eller “lycklig” på äldre nederländska.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev