Meny Stäng

Försenat eller inställt flyg – hur får jag ersättning?

Har du varit med om ett försenat eller inställt flyg? Du är knappast ensam! Mindre förseningar får man kanske räkna med, men när timmarna drar iväg är det inte roligt. Vi har varit med om förseningar flera gånger, men ändå har vi inte kommit oss för att begära ersättning. Det måste det bli ändring på!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att drabbas av försenat eller inställt flyg

Hur jobbigt är det inte att drabbas av försenat eller inställt flyg? I bästa fall får man spendera några obekväma och tröttsamma timmar på en flygplats. I värsta fall missar man kanske den där konferensen eller det där bröllopet man var på väg till, och hur kul är det?

Förseningar vi råkat ut för …

En gång blev vi försenade från Nairobi, så att vi missade vårt plan i Dubai. Det blev en lång hemresa. Jag (Helena) har också väntat 14 timmar på ett flyg från Teneriffa till Stockholm, och roligare än så kan man ju ha. Nu i vintras blev vi flera timmar försenade hem från Sri Lanka. Men ansökte vi om ersättning? Nej, vi har varit så dåliga på detta. Bättring!

Safari i Sri Lanka
Fantastisk resa i Sri Lanka – men försenad hemkomst

Försenat eller inställt flyg – vad kan man göra?

Om man drabbas av ett försenat eller inställt flyg kan man skicka in en begäran om ersättning. Man kan antingen sköta processen själv, eller ta hjälp av ett bolag som hjälper till. Oavsett vilket val man gör är det bra att ha koll på vissa saker i förväg.

Har jag rätt till ersättning?

Om du har rätt till ersättning eller inte beror på en rad olika faktorer. Till exempel spelar det roll hur lång förseningen är och vad som är orsaken till den. På Konsumenteuropa.se hittar du information om dina rättigheter vid försenat eller inställt flyg. Det finns två typer av ersättning som du kan få; kompensation och skadestånd.

  • Kompensation ges vid flygförseningar på mer än 3 timmar samt när ditt flyg blir inställt. Kompensationen kan ligga på mellan 250 euro och 600 euro beroende på hur lång flygningen är, och om det är inom eller utanför EU.
  • Skadestånd innebär att du kan ha rätt till ersättning för kostnader på grund av den försenade eller inställda flygningen, såsom utgifter för mat, missad hotellnatt eller förlorad arbetsinkomst (måste bevisas med intyg från arbetsgivare). Du kan som högst få ett belopp på motsvarande cirka 54 000 kronor.

Observera att ovanstående inte gäller vid ”extraordinära omständigheter”, såsom politisk instabilitet, svåra väderförhållanden, strejk eller oförutsedda brister i flygsäkerheten. Om drabbas av inställt flyg och blir ombokad är det inte heller säkert att du har rätt till ersättning (det beror på när du fick beskedet och hur mycket restiden skiljer sig).

Försenat eller inställt flyg

Notera tider och spara dokument

Om du anser att du har rätt till ersättning måste du ha underlag för att kunna bevisa detta. Se till att notera tider och spara dokument!

  • Notera tider – Samla all fakta som är relaterad till störningen. Skriv upp exakta tider för förseningen och ta gärna ett foto av tavlan där förseningen eller det inställda flyget syns.
  • Spara dokument – Se till att spara alla dokument som har med förseningen eller det inställda flyget att göra, som till exempel flygbiljetter och boardingkort.

Rätt till mat och dryck

En annan sak som är bra att veta är att du vid förseningar kan ha rätt till gratis mat och dryck. Du har rätt till mat och dryck om förseningen är:

  • Minst 2 timmar (för flygningar kortare än 1500 km)
  • Minst 3 timmar (för längre flygningar inom EU samt andra flygningar mellan 1500 och 3500 km)
  • Minst 4 timmar (för flygningar längre än 3500 km och utanför EU)
Försenat eller inställt flyg

Så begär du ersättning för försenat flyg

Det går utmärkt att själv ansöka om ersättning och driva processen mot flygbolaget som orsakat förseningen eller det inställda flyget. Om du är beredd att lägga ner tid och energi kan detta självklart vara det bästa alternativet, men det är också bra att vara medveten om att det kan vara olika lätt och svårt att få igenom sina krav med olika bolag.

Vi, som hittills inte fått iväg en enda begäran om ersättning, trots att vi flera gånger varit försenade, skulle kunna tänka oss att ta hjälp av ett bolag för att driva processen. Denna typ av bolag, som till exempel Airhelp, tar 25 procent av eventuell ersättning. På deras sida kan du till exempel läsa om hur du gör för att få ersättning vid försenade flyg med SAS. Om det visar sig att du inte har rätt till någon ersättning kostar det dig inget alls.

Har du fått ersättning för försenat eller inställt flyg?

Har du någon gång lyckats få ersättning för försenat eller inställt flyg, eller är du som vi som missar att ta chansen?

WIFI.se
Försenat eller inställt flyg

Prenumerera på vårt nyhetsbrev