Meny Stäng

Sverige på topplista och djurpark stänger

Annons

Sverige finns med på en global topplista och en svensk djurpark stänger. Det är några av resenyheterna denna vecka. Missa inte att kika in här på måndagar om du vill ha senaste nytt kring resor, camping och turism. Varje måndag morgon publicerar vi ett urval av korta resenyheter från veckan.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Eurowings lanserar direktlinjer till Grekland och Köln inför sommaren

Lufthansagruppens lågprisbolag Eurowings utökar med ytterligare tre Europalinjer från Stockholm Arlanda. Linjerna till Köln, Kreta och Rhodos blir ett tillskott till övriga linjer. Med start den 20 maj 2022 återstartar Eurowings linjen till tyska Köln som pausats på grund av pandemin. Den 31 maj 2022 startar linjen till Rhodos direkt två gånger i veckan, och den 2 juni 2022 startar linjen till Kreta, också två gånger i veckan.

Foto: Daniel Asplund /Swedavia

Swedavia fasar ut fossila drivmedel genom nytt incitament

För att uppmuntra flygplatsaktörerna på Swedavias flygplatser att bli fossilfria och börja tanka HVO, fossilfri diesel, införde Swedavia 1 januari ett särskilt HVO 100-incitament på Stockholm Arlanda Airport och Göteborg Landvetter Airport. Målet är att all markbunden verksamhet vid samtliga Swedavias flygplatser ska vara helt fossilfri 2025. I ett första steg sker en differentiering på priset mellan drivmedel, då priset på HVO 100 sänks med 50 öre/litern samtidigt som diesel höjs med motsvarande summa.

Foto: Brendan Austin / Swedavia

Svenskt pass – ett av de bästa i världen

Med ett svenskt pass kan man resa utan visum till 188 av världens 227 länder. Det innebär att Sverige hamnar på fjärdeplats, tillsammans med Danmark, Frankrike, Nederländerna och Österrike, enligt CNN. Här är topplistan:

  1. Japan, Singapore (192 länder)
  2. Tyskland, Sydkorea (190 länder)
  3. Finland, Italien, Luxemburg, Spanien (192 länder)
  4. Danmark, Frankrike, Nederländerna, Sverige, Österrike (188 länder)
  5. Irland, Portugal (187 länder)

Resandet till Thailand över jul ökade med flera tusen procent

Svenskarnas utlandsresor runt jul och nyår ökade markant jämfört med samma period föregående år. Bland favoritresmålen fanns Danmark, Spanien och Tyskland, med Thailand som vinterns reseraket med över 2500 procents ökning jämfört med för ett år sedan. Det visar en kartläggning av mobiloperatören Tre baserad på svenska mobiltelefoners roamingtrafik i 17 länder. Svenskarnas topp 5 favoritresmål vecka 50-52 2021 och vecka 1 2022:

  1. Danmark
  2. Spanien 
  3. Tyskland
  4. Norge 
  5. Finland 

Orsa rovdjurspark läggs ner

Orsa rovdjurspark kommer successivt att läggas ner, meddelar Grönklittsgruppen. Anledningen uppges vara ett minskat besöksantal och ökade kostnader. Parken kommer att stängas för publik under oktober 2022, fram till dess håller parken öppet som vanligt. Verksamheten beräknas vara helt avvecklad senast inom 24 månader. Istället introduceras ett nytt, stort boendekoncept, tillväxt av konferensverksamheten och en kraftfull expansion av erbjudandet sommartid.

Orsa björnpark

Sofiero slott bygger äventyrsbana

De senaste två åren har barnfamiljerna varit i fokus på Sofiero. Nu satsar Helsingborgs största besöksmål ytterligare på barnen. För den modiga byggs en 180 meter lång äventyrsbana bland trädtopparna. Byggstarten äger rum under januari och banan ska vara färdig våren 2022. Ytterligare nyheter inför våren inkluderar ombygge av lekplatsen, en ny rutschkana formad som en fyra meter hög gummistövel och hängmattor. Nästa år utökas Barnens Sofiero med en tillgänglighetsanpassad hinderbana.

Veckans reflektion

Att ett svenskt pass är bra för den som vill resa vet vi ju, men det är bra att reflektera över. Alla har inte samma möjligheter.

Vi besökte Orsa rovdjurspark för många år sedan, och minns det som ett trevligt besök. Tråkigt att parken stänger!

Missade du förra resenyheterna? Läs Biosalong i baksätet och ändra bilfärg med knapptryck

Prenumerera på vårt nyhetsbrev