Meny Stäng

Orsa björnpark – isbjörnar och sibiriska tigrar

Resan fortsatte från Sala till Orsa, där vi gjorde ett besök i Orsa björnpark. Parken är fin med stora områden för djuren att röra sig på, men istället blir det svårt att få syn på djuren om de har lust att gömma sig. Vi såg aldrig järvarna eller leoparderna. Men vi såg en hel del annat vilt. Häng med!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Isbjörnar

Vi började med att kika på isbjörnarna. Vilka otroligt mäktiga djur detta är egentligen! Det är verkligen fascinerande att se dem på nära håll. Detta är världens största landlevande rovdjur och en isbjörn kan bli upp till 2,5 meter lång och väga upp till 800 kilo. De lever mestadels av säl som de jagar från isen, men de äter också döda valar och valrossar, fågelägg, smådjur samt en del växter, framförallt på sommaren.

isbjörn

För att klara kylan har de både tjock päls och ett tjockt lager fett. De har dessutom små öron för att inte förfrysa dem på vintern. De stora ramarna fungerar bra både som snöskor och som paddlar i vattnet.

Isbjörn Orsa björnpark

Sibiriska tigrar i Orsa björnpark

I Orsa björnpark finns också sibiriska tigrar. Idag finns den sibiriska tigern tydligen i Amur-Ussuriregionen i östra Ryssland. De har ljusare orange päls än andra tigerarter, och också längre och tjockare päls för att klara den sibiriska kylan.  Små är de inte heller! De sibiriska tigrarna kan väga upp till 300 kg och bli upp emot 105 cm höga. I det vilda lever de i ca 15-20 år.

Tiger i Orsa björnpark
Tiger
Tiger Orsa björnpark

Under eller över staketet

När vi tittade till björnarna satt de i godan ro och mumsade på äpplen, apelsiner, morötter och limpa. En mamma med tre ungar hölls i ett eget hägn och försökte envist ta sig in till de andra björnarna. Mamman genom att försöka gräva ett hål under staketet och ungarna genom att försöka klättra över 

Björnunge
Björnunge Orsa björnpark

Nu rullar vi vidare!

Det blev ett trevligt och intressant besök på Orsa björnpark, även om vi inte fick syn på alla djur som vi önskade. Nu rullar vi vidare mot nya äventyr. Vi avslutar med en bild på Pontus som eskimå …

Pontus som eskimå

Prenumerera på vårt nyhetsbrev