Meny Stäng

Att göra i Orsa i Dalarna – 12 tips

Annons

Vad kan man göra i Orsa i Dalarna? Denna lilla ort ligger vackert vid Orsasjön och bjuder på allt från mysiga caféer till dramatiska vattenfall. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att se och göra i Orsa.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Orsa

Orsa är trevlig liten ort i Dalarna, som vi passat på att upptäcka nu när vi kör Siljan runt med husbil. På vintern kan man förstås åka skidor i dessa trakter, men nu på sommaren är det snarare camping, bad, vattenfall, caféer och dalahästar som lockar till området.

Att göra i Orsa i Dalarna

Orsa ligger vid Orsasjön i norra delen av Siljansbygden, cirka 15 kilometer norr om Mora.

Vad kan man göra i Orsa?

Vad kan man då göra i Orsa? Det finns en del att se och upptäcka! Här är våra bästa tips på saker att göra i Orsa samt i närområdet.

1. Fika på Orsa Kaffestuga

Mitt i Orsa ligger Orsa Kaffestuga, som är ett supermysigt konditori i 1800-talsmiljö, med en trevlig uteservering. Här serveras bakverk, smörgåsar och enklare maträtter, såsom sallader.

Att göra i Orsa i Dalarna - kaffestuga

2. Handla i Orsa Saluhall

Strax intill kaffestugan ligger Orsa Saluhall. Här hittar du lokalproducerad mat, kött och ost över disk samt hantverk och souvenirer.

Att göra i Orsa i Dalarna - saluhallen

3. Kika in i Orsa kyrka

Orsa kyrka har medeltida ursprung och är en av de få byggnader som överlevde den stora branden i Orsa 1901. Delar av kyrkan härstammar från 1200-talet, på 1300-talet fick den sin nuvarande bredd och på 1400-talet byggdes den ut ytterligare. Invändigt är kyrkan dekorerad med vackert blå detaljer.

Att göra i Orsa i Dalarna - kyrkan
Att göra i Orsa i Dalarna - kyrkan

4. Shoppa på Orsa Fiskecenter

Att fiske är stort i trakterna förstår man när man kikar in på Orsa Fiskecenter. Vilket mecka för fiskeintresserade! Här kan man dessutom köpa drag designade som dalahästar.

5. Njut av en Rättviksglass

Precis utanför Orsa Fiskecenter finns en bod med Rättviksglass. Mycket gott en varm sommardag kan vi intyga!

Rättviksglass

6. Semestra på First Camp Orsa – Dalarna

First Camp Orsa – Dalarna ligger vackert, precis intill Orsasjön. Här finns en lång fin sandstrand, men också poolområde, äventyrsgolf och sommartid ett stort utbud av aktiviteter. Campingen ingår i campingkedjans nya undervarumärke First Camp Resort, vilket beskrivs som “sommarsemester med extra allt”.

Att besöka First Camp Orsa - Dalarna

7. Fynda i Hansjö Lanthandel Anno 1895

Strax utanför Orsa ligger Hansjö Lanthandel Anno 1895. Vilket härligt ställe! Här kan man fynda både bland moderna inredningsprylar och historiska loppisgrejor. Det finns också en charmig kaffestuga och ett “glasskapell”. Dessutom hittar du här Hansjö Mejeri, där man kan handla lokalproducerade ostar, som betalas med swish.

8. Upplev Fryksås fäbod

Fryksås Fäbod är högt belägen, 503 meter över havet, och bjuder på en storslagen utsikt över Siljansbygden. Miljön är otroligt idyllisk, med delvis gammal bebyggelse, med anor från 1500-talet.

I området finns hotell och möjlighet att bo i stuga, samt café och restauranger. Här arrangeras ibland också aktiviteter såsom midsommarfirande och folkmusik. I omgivningarna finns dessutom vandringsleder, cykelleder och vintertid skidspår.

9. Åk skidor eller cykla vid Orsa Grönklitt

Orsa Grönklitt är en skidanläggning som erbjuder både alpin skidåkning och längdskidåkning. Här finns också olika familjeaktiviteter och äventyr såsom skotersafari och hundspann. Sommartid erbjuds bland annat cykling, trail­running­leder och paddling.

10. Spana in Storstupet

Norr om Orsa hittar du Storstupet, som är en djup kanjon längs Ämåns lopp. Man kan köra bil till parkeringen, och sedan är det bara runt 50 meter att promenera ner till Storstupet. Observera att vägen ner är lite brant och stenigt, även om det är kort.

Väl framme har man en härlig utsikt över det forsande vattnet. Man kan också spana ut över en smal järnvägsbro, där Inlandsbanan då och då passerar, 34 meter över vattnet. Bron uppfördes 1902.

11. Fascineras av Helvetesfallet

Om du besöker Storstupet ska du heller inte missa Helvetesfallet. Dessa två ligger nämligen bara 5 kilometer ifrån varandra.

Helvetesfallet är också en kanjon vid Ämån, med cirka 30 meter höga och branta bergväggar. Det är ungefär 200 meter att gå från parkeringen, och även här är det delvis brant och stenigt.

Att göra i Orsa i Dalarna - Hevetesfallet

Detta fall är brusande och riktigt läckert, med en liten hängbro över.

12. Kör längs Turistvägen

Om du inte har bråttom, och vill ha lite utsikt, kan du välja Turistvägen istället för E45 på vägen mot Mora. Denna väg går högre upp, och bjuder bitvis på vackra vyer över Siljan.

Helena FREEDOMtravel
Helena på en sidoväg, ner från Turistvägen

Mer att göra i Orsa

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Orsa utöver våra tips. Här hittar du ytterligare några förslag.

  • Orsa Hembygdsgård har många vackra gamla timmerbyggnader.
  • Pilkalampinoppi är ett berg 60 kilometer norr om Orsa och på toppen, 644 meter över havet, finns ett brandtorn från 1889.
  • Siljansleden är en vandringsled som går runt Orsasjön och Siljan.
  • Skräddar Djurberga Fäbod är en välbevarad fäbod med ett 20-tal hus med anor från 1600-talet.
Att göra i Orsa i Dalarna

Var kan man bo i Orsa, eller stå med husbilen?

I Orsa finns förstås flera olika boendealternativ, både i och runt orten. Ett alternativ är förstås att bo på First Camp Orsa – Dalarna, där du kan bo i eget campingfordon eller i stuga eller glampingtält. Det finns också en ställplats som heter Kättingens ställplats.

First Camp Orsa - Dalarna
First Camp Orsa – Dalarna

Mer att se och göra i närheten av Orsa

Från Orsa är det inte långt till Mora, där du bland annat kan vilja spana in Zorngården och dalahästtillverkningen i Nusnäs. Du kan också fortsätta till Leksand och Rättvik. Om du istället är på väg norrut kan vi rekommendera besök i fina Järvsö i Hälsingland.

dalahästar
Dalahästastar i Nusnäs

Fler tips på saker att göra i Orsa?

Har du besökt Orsa? Har du kanske ännu fler förslag på vad man kan se och göra i Orsa? Berätta gärna!

Fakta om Orsa i Dalarna

  • Landskap: Dalarna
  • Län: Dalarnas län
  • Kommun: Orsa kommun
  • Läge: Orsa ligger vid Oreälvens utlopp i Orsasjön i norra delen av Siljansbygden cirka 15 kilometer norr om Mora.
  • Folkmängd: Knappt 7 000 (2024)
  • Orsa är känt för: Orsa spelmanslag bildades hösten 1948.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev