Meny Stäng

Bilkörning, bäst arkitektur och regler för vaccinpass

Då var det dags för årets allra sista upplaga av resenyheter här på FREEDOMtravel. Veckans nyheter handlar bland annat om bilkörning, arkitektur och vaccinpass. Håll till godo!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Så kör svenskar i juletid jämfört med bilförare i andra länder 

Företaget Nextbase, marknadsledande i Sverige inom dashcams (bilkameror), har tillsammans med YouGov genomfört en undersökning om körbeteende under vintern i tio länder.  Undersökningen kom fram till att:

  • Tjecker tillbringar mest tid bakom ratten – 14 procent av svenskarna (och 24 procent av tjeckerna) tillbringar mer än 8 timmar i bilen under julhelgen.
  • Dåligt väglag oroar – 66 procent av svenskarna tycker att ändrade väglag med snö och is är största problemet.
  • Störst rädsla för rattfyllerister – 45 procent av svenskarna (och 66 procent av fransmännen) tycker att rattfyllerister är största beteendeproblemet.
  • Få svenskar kör efter några glas – 1,6 procent av svenskarna (och 26 procent av fransmännen) svarar att de kör bil på julen efter att de intagit alkohol.

Liseberg presenterar Luna Park inför parkens 100-årsjubileum

2023 firar Liseberg 100 år. Detta markeras med Lisebergs Jubileumsprojekt som omfattar Grand Curiosa Hotel (2023) och Oceana Vattenvärld (2024). Men redan 2022 öppnar det nya området Luna Park, samt två nya familjeattraktioner: Turbo och Tempus. Till 100-årsjubileumet tillkommer ytterligare en attraktion som kronan på verket, familjeberg- och dalbanan Luna.

The Wood Hotel by Elite utnämns till årets bästa arkitektur av The Guardian

I oktober 2021 öppnade The Wood Hotel by Elite dörrarna till Norrlands senaste internationella hotelldestination. En ambitiös träbyggnad som nu utsetts till årets bästa arkitektur av The Guardians arkitektur- och designkritiker, Oliver Wainwright. Byggnaden, som ritats av White Arkitekter, sträcker sig 20 våningar och 75 meter över marken och inrymmer bland annat restauranger, rooftop spa, 205 designade hotellrum, en takbar och en spektakulär panoramavy över Skellefteå och de norrländska skogarna.

Foto: Visit Skellefteå / Sven Burman

Vaccinpass giltigt 9 månader i EU

EU:s vaccinpass, som används vid resor, ska vara giltigt i 9 månader efter andra dosen. Detta rapporterar flera medier. Beslutet fattades av EU-kommissionen strax före jul. Giltighetstiden förlängs efter påfyllnadsvaccinering, vilket innebär att det blir samma giltighetstid för vaccinpasset i alla medlemsländer.

SJ investerar i framtidens snabbtåg

För att möta det ökade intresset för klimatsmarta, bekväma och effektiva tågresor har SJ beslutat att köpa in 25 nya snabbtåg. Tågen blir de snabbaste i Sverige med en topphastighet på 250 kilometer per timme. De kommer att användas för fjärrtågtrafik mellan storstäder i Sverige men även för gränsöverskridande trafik till Danmark och Norge. De nya tågen förväntas kunna sättas i trafik under 2026.

Rekordmånga skidanläggningar och backar öppna redan vid jul

Säsongen är i gång för Sveriges skidanläggningar, enligt ett pressmeddelande från SLAO (Svenska Skidanläggningars Organisation). Tack vare en kall start på vintern kunde över hundra anläggningar i hela landet hälsa besökare välkomna redan vid jul, vilket är fler än vanligt. Exempelvis Flottsbro i Stockholm har inte öppnat så tidigt på nio år. Även Hammarbybacken i Stockholm har öppnat. Vallåsen på Hallandsåsen öppnar den 28 december.

Veckans reflektion

Det gäller verkligen att hela tiden hålla reda på regler för in- och utresor i olika länder så här i coronans tidevarv. För närvarande ser det ut som att det blir viktigt att ta den tredje vaccindosen när det är dags för den, om man vill kunna röra sig enkelt mellan länder i Europa.

Missade du förra resenyheterna? Läs Chartersatsning, hållbar nöjespark och asteroidjakt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev