Meny Stäng

Husbilslivets fortsättning – Maria och Jörans återblick

Annons

Gästskribenter: Maria och Jöran

Vad vi älskade vår Kontiki! Snygg kaross, stora ljusa fönster, mycket ljus inne helt enkelt! Kontikin är fortfarande vår favorit. Den hade bara ett fel, ett stort sådant: motorn. En gammal sur dieselmotor.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kontikis era slut

Hur mycket Jöran än växlade ner och tuffade på uppför Hallansåsbacken visste vi inte om vi skulle komma upp. När till och med långtradarna kör förbi UPPFÖR så kanske ni förstår. Så med sorg bestämde vi oss för att byta bort denna pärla.

The Seagulls start

I maj 2015 blev det en Adria Coral 660 från 2004. Större invändigt men mindre fönster och ljusinsläpp. Vi namnger ju alla våra fordon, liksom många andra med oss gör.

Båda två hade vi läst en bok som vi gillade starkt: The Seagull av Richard Bach. Den handlar om en fri mås som inte lyssnar på flocken utan flyger sin egen väg. Perfekt namn!

(Förresten emji kontiki var ju första husbilen och emji står för våra initialer för den som funderar: M J. )

Första resan

Jag tyckte inte riktigt om att köra denna för jag tyckte den var svajjig så fort det blåste det minsta. Som tur är gillar ju Jöran att köra och jag att sitta bredvid. Perfekt fördelning, var och en gör det den är bäst på och tycker om.

Denna Seagull var inte så pålitlig i övrigt heller. Redan första dagen på semestern började den krångla. Utanför Värnamo blev det stopp på vår resa ner till Skåne.

Som tur var fanns en fin ställplats precis vid ån. Nästa dag blev det en tur till Hedins bilverkstad. Jöran fick låna garaget och alla verktyg hade han ju med som vanligt. Killarna på verkstan blev både imponerade och nyfikna. De verkade ha en trevlig stund nere i motorn och löste det hela.

Skånesemester

Det blev sedan fina dagar utmed Hallands och Skånes kust. Vi hittade en fin ställplats vid Skallkrokens hamn. Stora eldprovet denna resa var ju såklart Hallansåsbacken. Skulle det gå bättre med denna husbil? Yes! Jöran fick äntligen vara den som körde om långtradarna och det på 5ans växel. Det blev Båstad, Falsterbo, Ystad, Kåseberga, Vik, Åhus, Torsö hamn och Karlshamn plus alla småställen där emellan.

Många skratt blir det i husbilen och mycket får vi se när vi har gps inställd på att undvika motorvägar. Ett exempel var som när vi ser en skylt om badplats och vi säger: “Vad bra! Fika vid havet!” men hamnar på en parkering bredvid ett badhus …

Vi har kommit på att det är kul att lära sig mer om vad vi ser så vi har alltid “Dagens wikipedia”. Något vi sett utmed vägen som vi fördjupar oss i vad det är.  ”Vilken är Sveriges minsta kommun. Vem var …? När ..?”

Krångel igen

Efter att ha åkt runt i Skåne var vi på väg hem igen. Vi skulle bara stanna till hos ett par bekanta i Ronneby då The Seagull lade av igen.

Vilken tur man har allt i en husbil ändå. Medan vi väntade på bärgare plockade vi fram kaffet och teet och satte oss utanför vid vägkanten och fikade. Där satt vi när han kom.

” Ska du ha en kopp?”

Han skrattade och skakade på huvudet. Lite konfunderad:

” Är ni inte arga? De flesta jag hämtar är besvikna över krossade semesterplaner.”

” Nej varför det? Det förändrar ju ingenting? Det är som det är och man får göra det bästa av situationen! Köpp på dej!”

Jo visst blir vi besvikna och svär men inte så länge. Fast The Seagull hade fått sig ett nytt namn: MÅSAJÄVEL!

Karlskrona

Så kom det sig att vi fick spendera några ofrivilliga dagar i Karlskrona. Det visade sig finnas mycket att kika på så dagarna gick fort ändå.

Marinmuseet var väl värt besök liksom Blekinge museum. Plus besök hos vännerna i Ronneby.

Efter helgen var bilen lagad. Det var visst inte så farligt fel. Något med dåligt lagade kablar från innan vår tid … hm … men nu var alla trasiga delar utbytta och hela motorn genomgången! Bara på´t igen! Vi valde att fortsätta hem, plocka ur denna så vi kunde åka runt och kika på ny husbil. Vår nästa resa visste vi skulle gå till Italien så vi funderade på någon mindre och smidigare. Vad det blev får ni se i nästa inlägg!

Vi vill här passa på att önska er alla ett riktigt Gott Nytt År!

/ eMJi

Jöran och Maria Selin

Följ Jöran och Maria här:

Sverige

Jöran och Maria Selin

Jöran och Maria är namnen bakom före detta bloggen Magnolia Magis. De sålde huset och bodde 3 år ute först i husbil sedan husvagn. Resor mest i Sverige och Europa. Idag har de bytt till liten stuga i skogen och campingutrustad Land Rover Defender som de hoppas på många fina turer med.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev