Meny Stäng

Chartersatsning, hållbar nöjespark och asteroidjakt

Annons

Då var det dags för de sista resenyheterna innan jul. Vi kan berätta om en chartersatsning i Jönköping, en nöjespark som satsar på att bli världsledande inom hållbarhet och om jullovsaktiviteter och annat. Håll till godo!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Charterarrangör storsatsar på Jönköping

Charterarrangören Detur storsatsar på Jönköping nästa sommarsäsong. En satsning som innebär sammanlagt 23 avgångar till Kreta och 13 avgångar till Antalya, med direktflyg från Jönköping Airport. Serien till Kreta startar redan den 7 april med avgångar varje torsdag fram till 8 september medan resorna till Antalya avgår på fredagar mellan 17 juni och 9 september. Utöver Deturs program erbjuder arrangörerna Ving och TUI även de resor från Jönköping Airport nästa sommar, till Mallorca och Kreta.

Delta återvänder till Arlanda och flyger Stockholm-New York 2022

Det amerikanska flygbolaget och SkyTeam-medlemmen Delta Air Lines återvänder till Sverige och Stockholm Arlanda Airport sommaren 2022 och lanserar en daglig direktlinje till New York JFK Airport. Säsongslinjen går mellan 2 juni och 28 oktober, och erbjuder anslutningar samma dag till mer än 40 städer över hela USA från Deltas JFK-nav. Totalt planerar det amerikanska flygbolaget att trafikera upp till 70 dagliga flyg från 21 destinationer i Europa till 10 USA flygplatser nästa sommar.

Liseberg världens första nöjespark certifierade enligt hållbarhetsstandarden ISO 20121

Som första nöjespark i världen har Liseberg erhållit en ISO 20121-certifiering – en viktig milstolpe i strävan att bli världsledande inom hållbarhet i branschen 2025. ISO 20121 är en standard som täcker in alla tre dimensionerna av hållbarhet; miljömässig, social och ekonomisk. Certifieringen innebär att externa revisorer årligen följer upp hur väl Liseberg leder verksamheten på ett hållbart sätt. Lisebergs mål innebär att verksamheten senast 2025 bland annat ska:

 • erbjuda ett 100% klimatneutralt Lisebergsbesök
 • ha minst 80% miljömärkt livsmedelssortiment
 • vara en av Sveriges 10 mest jämställda arbetsplatser
 • minska matsvinnet med 5% varje år
 • minska användningen av engångsartiklar varje år
 • öka det hållbara resande till parken

Så ser svenskarna på användandet av alkomätare i juletider 

Enligt en ny studie, som Norstat gjort på uppdrag av företaget Alcosense, uppger 52 procent att de planerar att dricka alkohol under julfirandet. Samtidigt har knappt var tionde svensk en alkomätare i hemmet och endast 41 procent svarar att de skulle använda en om man hade en dagen efter man har varit på en julfest. Dock uppger närmare hälften att de gärna ser att den som de åker bil med använder en alkomätare. Här är några tips från Alcosense inför jultrafiken:

 • Planera din resa så att du inte behöver resa när det är som mest trafik 
 • Håll avståndet till övriga trafikanter
 • Håll hastigheten och anpassa den efter väglaget
 • Använd alkomätare 
 • Ha med snöskyffel och skrapa i bilen
 • Var utvilad och stressa inte

Asteroidjakt på Cosmonova på jullovet

Naturhistoriska Riksmuseet har jullovsöppet den 25 december – 9 januari kl. 10-18. Den 25 december är det premiär för filmen “Asteroid Hunters” på Cosmonova – en film om asterioder och uppfinningsrikedom för att rädda vår planet. Jullovet bjuder också på skoj med Dino-Doris – museets egen dinosauriefantast. Träffa henne både i Labbet på museet och hemma i soffan. För den fotointresserade tipsar museet om utställningen “The Thin Line”, om Afrikas djur.

Nordiska museets slott och gårdar öppnar upp igen sommaren 2022

Stiftelsen Nordiska museet öppnar åter igen Julita gård, Tyresö slott och Svindersvik till sommarsäsongen 2022. Julita gård kommer att ha öppet dagligen 1 juni–31 augusti. På Tyresö slott och Svindersvik kommer det att vara öppet lördagar och söndagar 28 maj–4 september. Den 11 mars öppnar utställningen ”Come to Norden” på Nordiska museet. Utställningen bjuder på en visuell drömresa genom reseaffischernas Norden  från 1890–1960. Publiksuccéerna ”Nordens Paris” och ”Arktis – medan isen smälter” fortsätter.

Veckans reflektion

Det är ju toppen att turismföretag satsar på hållbarhet och att man ser detta som viktigt och nödvändigt i framtiden. Det är också positivt med framtidstro inför 2022 – nu får man bara hoppas att viruset håller sig i schack.

Missade du förra resenyheterna? Läs Avslutad lockdown, strängare regler och rodd över Atlanten

Prenumerera på vårt nyhetsbrev