Annons

Hoppas att du har haft och fortfarande har en fin påsk! Det är Annandag påsk idag, men vi presenterar förstås ändå som vanligt resenyheter här på FREEDOMtravel. Håll till godo!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ökat intresse för hållbara campingar

Allt fler campingplatser fokuserar på miljön, och en del väljer även att bli certifierade enligt vissa miljökrav. ”Hållbarhet i form av sortering, uppvärmning, samhälls- och personalansvar är områden där vi ser en generell intresseökning hos campinggästerna”, säger Bertil Persson, rådgivare på SCR Svensk Camping. Dessutom ökar populariteten för nischade vildmarkscampingar, med fokus på exempelvis vandring eller kanotupplevelser.

Ramsviks Stugby & Camping i Hunnebostrand, med 86 takytor med solcellspaneler.

Skatteåterbäring ökar resandet – dessa resmål trendar

Många svenskar har nu fått besked om årets skatteåterbäring, och data från hotell- och resesöksajten momondo.se visar att flygsökningar till europeiska destinationer har ökat med cirka 43 procent jämfört med månaden innan. Detta kan indikera att många svenskar är villiga att spendera sin skatteåterbäring på resor. Topp fem trendande destinationer, som ökat mest jämfört med förra månaden:

 1. Antalya, Turkiet
 2. Amsterdam, Nederländerna
 3. Paris, Frankrike
 4. Aten, Grekland
 5. Barcelona, Spanien

Ny charter från Umeå: Zakynthos

Detur fortsätter sin satsning på charter från norra Sverige och utökar nu på Umeå Airport. Den helt nya destinationen Zakynthos läggs till i utbudet, och det är första gången någonsin det arrangeras charter till den grekiska ön från flygplatsen. Under oktober 2024 kommer sammanlagt tre charterresor med Detur att arrangeras från Umeå: Zakynthos 3 oktober, Cypern 19 oktober samt Rhodos 27 oktober.

Nytt utbud av mat och shopping på Landvetter

Tisdagen den 26 mars invigdes Landvetters helt nya mat-, dryck- och shoppingutbud med pompa och ståt. Den mest iögonfallande förändringen på flygplatsen står det växande restaurangutbudet för där kända, omtyckta varumärken samsas med spännande, nyutvecklade koncept. Här är de nyöppnade enheterna på Göteborg Landvetter Airport:

 • Barino − Italian Inspired Cuisine
 • Bastard Burgers
 • Bistro & Bar
 • C/C Cornelius Coffee
 • Espresso House
 • FIKA
 • Joe & The Juice
 • Pocket Shop
 • Sweshop
 • WHSmith

Allt fler svenskar använder AI för att planera sina resor

Enligt en undersökning från Hotels.com har mer än en femtedel (21%) av svenskarna redan använt AI för att planera en resa, och nästan hälften (47%) är intresserade av att använda ChatGPT för att planera sina resor. För att hjälpa resenärer upptäcka teknik som kan göra resan smidigare, listar Hotels.com några av världens mest högteknologiska och futuristiska hotell:

 • Hotel Puerta América, Madrid – Inte bara ett hotell utan också en konstinstallation, och futuristisk arkitektur.
 • CityHub Amsterdam, Amsterdam – Smarta minimalistiska kapslar med modern och innovativ teknik.
 • YOTEL New York Times Square, New York – Med en robotarm i lobbyn för automatiserad bagageförvaring.
 • Eccleston Square Hotel, London – Med teknik såsom elektroniskt justerbara sängar och platt-tv i badrumsspegeln.
 • Henn na Hotel Kyoto Hachijoguchi, Kyoto – Här möts man av humanoida robotar vid incheckningen.
Hotel Puerta América, Madrid, Spanien

Nu öppnar utställningen HÄXOR på Kalmar Slott

På skärtorsdagen öppnade utställningen HÄXOR på Kalmar Slott. Med hjälp av scenografier, bilder och filmer får vi veta mer om de svenska häxprocesserna som rasade 1668–1676. Utställningen är skapad av konstnären Pompe Hedengren och scenografen Erik Gullberg, och texterna är skrivna av Cecilia Düringer, historieläraren bakom P3 Historia. Utställningen visas mellan 28 mars och 3 november 2024.

Veckans reflektion

Hållbara campingplatser är ju utmärkt, men det framgår inte riktigt i pressmeddelandet hur man fått fram informationen om gästernas önskemål. Det skulle vara intressant att se en undersökning bland campinggästerna. Hur många tänker egentligen på hållbarhet när de väljer campingplats?

Reseplanering med AI är ju också en spännande fråga. Men oj vilka höga siffror! Är det verkligen så många som använder eller vill använda ChatGPT vid reseplanering? Vad är din erfarenhet?

Missade du förra resenyheterna? Läs Båtbuss, sänkta priser och hit reser svenskarna i påsk

Prenumerera på vårt nyhetsbrev