Annons

Både påsken och våren är på ingång, och det märks i veckans resenyheter. Nu handlar det om påskresor och våriga utflykter i närområdet. Som vanligt, på måndagar, presenterar vi korta notiser om aktuella resenyheter.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hit reser svenskarna i påsk

Mer än var tionde svensk säger att de planerar att åka utomlands under påsken i år, enligt resebyrån Tickets senaste Sifo-undersökning. Den tidiga påsken har gjort att många svenskar väljer att resa längre söderut än vanligt för att försäkra sig om att få sommarvärme på påskresan. Detta har gjort Kanarieöarna till årets stora vinnare. Resandet till Gran Canaria ökar med över 60 procent i påsk, medan resandet till grannön Teneriffa ökar med 24 procent. Mest populära resmålen i påsk:

 1. Gran Canaria, Spanien
 2. Malaga, Spanien
 3. Alicante, Spanien
 4. Barcelona, Spanien
 5. London, Storbritannien

Stena Line erbjuder svenska påskkärringar gratis resa till Danmark

Efter en period med lägre kronkurs och höga räntor, rapporterar Stena Line om en kraftig ökning på 25 procent av svenska bokningar till Danmark under årets första kvartal. Under påskdagen reser de som klär ut sig till påskkärringar, påskharar och allt som hör påsken till, gratis från Göteborg till Fredrikshamn. Ombord erbjuds aktiviteter såsom ansiktsmålning och tävlingar. Boka din resa på stenaline.se med koden ”Blakulla”. Erbjudandet gäller alla avgångar, söndagen den 31 mars, så långt platserna räcker.

Foto: Stena Line

Finncanopus firar en månad och erbjuder påskprogram

Finnlines har välkomnat två nybyggda fartyg i Superstar-klassen till sin flotta, Finnsirius i september 2023 och Finncanopus i februari i år. Superstar-fartygen har ersatt två mindre fartyg och erbjuder uppgraderad service på rutten mellan Sverige och Finland via Åland. En månad efter Finncanopus jungfruresa rapporterar Finnlines en nästan fyrfaldig ökning av passagerare. Under den kommande påskhelgen erbjuds ett familjeprogram på Finnlines nya fartyg med äggjakt, frågesport, chokladägg och underhållning.

Nu avgår Båtbussen till Gotlandsfärjan från 15 nya destinationer

Sedan tidigare går Båtbussen mellan Nynäshamn och Cityterminalen i Stockholm. Med start 3 maj 2024, fram till november, kommer resenärer kunna åka resa direkt från 15 orter runt om i Sverige såsom Växjö, Jönköping, Linköping och Uppsala med stopp längs vägen. Båtbussens samtliga linjer är nu bokningsbara i alla Destination Gotlands kanaler. Biljetter kostar från 119-299 kr och barn upp till 12 år reser gratis i målsmans sällskap.

Borås Djurpark sänker priserna upp till 40 procent

I samband med påsken öppnar Borås Djurpark för säsongen. I kundundersökningar säger allt fler besökare att ekonomin är det största hindret för att komma så ofta som man önskar. Därför introducerar djurparken fler, billigare biljettkategorier och gör rejäla prissänkningar på upp till 40 procent utanför högsäsong. Mitt i sommaren kommer priset vara oförändrat. Prissänkningar för påsklovet 2024:

 • Barn: 40–70 kr lägre biljettpris
 • Vuxna: 40–90 kr lägre biljettpris
 • Seniorer: 90–140 kr lägre biljettpris

Kristina från Duvemåla sätts i sommar upp på Dalhalla 

Kristina från Duvemåla är den största svenska musikalen genom tiderna, med sånger som ”Du måste finnas” och ”Guldet blev till sand”. Berättelsen baseras på Wilhelm Mobergs utvandrarepos, med musik av Benny Andersson och texter av Björn Ulvaeus. Den 9–10 augusti ges en ny chans att uppleva konsertversionen när den sätts upp på Dalhalla i Rättvik. I denna produktion spelar Viktoria Tocca och John Martin Bengtsson huvudrollerna. För musiken står Dalasinfoniettan och dess kör under ledning av Anders Eljas.

Måltidsupplevelser allt viktigare för turism till Sverige

Intresset för gastronomi och måltidsupplevelser är stort bland de globala resenärer som vill resa till Sverige. Hela 81 procent vill ta del av det inhemska köket under sin resa, enligt en sammanställning av resetrender som Visit Sweden gjort för 2024. De internationella resenärerna är intresserade av matens ursprung, hantverket och historien bakom, matkulturarvet samt traditionella måltider. Ytterligare måltidstrender:

 • Virituella måltidsupplevelser på uppgång: Måltidsupplevelser som förstärks med Viritual Reality (VR) eller Augmeted Reality (AR).
 • Restauranger blir hotell: Restauranger adderar boende till sitt erbjudande.
 • Utomhusmatlagning: Ger möjlighet till måltidsupplevelser att dela med familj och vänner.
Foto: Tina Stafrén/Imagebank Sweden

Veckans reflektion

Spanien ligger som vanligt i topp när det gäller utrikes resmål för svenskar – ingen förändring där! I övrigt var det denna vecka många nyheter med fokus på svenska och nordiska resmål. Våren är på ingång och det är härligt att resa och göra utflykter i närområdet!

Missade du förra resenyheterna? Läs Sänkt skatt för husbilar och 12 bästa campingarna

Prenumerera på vårt nyhetsbrev