Meny Stäng

Bättre återbetalningsgaranti, elfärjor och en av sommarens vinnare

Ett av de stora resebolagen har förbättrat sin återbetalningsgaranti, Stockholms skärgård ska få nya elfärjor och en av Sveriges största sevärdheter var en vinnare i somras. Det är några av veckans resenyheter. Har du kanske hört några fler intressanta resenyheter under veckan?

TUI startar nya flyglinjer till Sälen

Skistar rapporterar en ökad efterfrågan på skidresor i år, med 10 procent högre bokningsläge jämfört med samma period förra året. Samtidigt inleder TUI en långsiktig satsning på att bredda sitt utbud från sol och bad för att nu även inkludera skidresor. Därför väljer TUI att inleda ett samarbete med Scandinavian Mountains Airport och öppnar upp sju nya flyglinjer till Sälenfjällen, med start i december. De nya flyglinjerna kommer att gå från Stockholm, Göteborg, Malmö, Växjö, Norrköping, Ängelholm och Köpenhamn.

Foto: Gustaf Adolfsson

Namninsamling till stöd för gruppresebranschen

På kampanjsajten StöttaGruppresor.se vill Rolfs Flyg & Buss lyfta fram gruppresor i debatten. Under den pågående pandemin upplever de att branschen glöms bort, och att debatten istället fokuserar på andra delar av reseindustrin. Med namninsamlingen lyfter företaget resenären själv, som får utrymme att dela med sig av hur gruppresor spelar en viktig roll i dennes liv. Under kampanjens första timme hade fler än 3000 resenärer engagerat sig, visat sitt stöd och delat med sig om sina tankar varför gruppresor är viktiga för dem.

Ving inför återbetalningsgaranti på 7 dagar samt bättre villkor för av- och ombokning

I lördags, den 24 oktober, lyfte Vings första flyg till Kanarieöarna för vintersäsongen. Som enda svenska researrangör kan Ving nu garantera att kunder som avbokar eller får en inställd resa får tillbaka sina pengar inom 7 dagar (istället för inom 14 dagar som paketreselagen kräver). Sedan tidigare har Ving även förbättrat av- och ombokningsvillkoren där kunder bland annat har möjlighet att omboka sin charterresa ett obegränsat antal gånger fram till 30 dagar före avresa. Från och med idag har även möjligheten till avbokning kortats ned till 60 dagar före avresa.

O.B.C. Gran Canaria – ett av Vings populäraste familjehotell, foto: Ving

Göta kanal – en vinnare i år

Ovanligt många svenskar besökte Göta kanal i år. Från midsommar kan säsongen 2020 sammanfattas som ett enda långt högtryck, och flera av entreprenörerna längs kanalen vittnar om rekord, berättar Roger Altsäter vd på AB Göta kanalbolag. Som ett av Sveriges mest välkända turistmål lockar Göta kanal årligen över 3 miljoner besökare och årets säsong var inget undantag. Hela 36 procent av alla vuxna svenskar har besökt Göta kanal det senaste året enligt en nygjord undersökning som kanalbolaget låtit göra.

Göta kanal, foto: Oscar Lüren

Stockholms skärgård får fyra nya elfärjor

Färden mot en fossilfri färjeflotta går vidare rapporterar Färjerederiet, Trafikverket. Inom några år ska fyra nya elfärjor trafikera Ljusteröleden och Vaxholmsleden i Stockholms skärgård. De ska i första hand gå på el, men har backup i form av vanliga motorer som kan gå på HVO eller diesel. Färjorna har plats för 60 bilar och startas en knapptryckning. Under färden övervakar systemen trafik och annat som kan vara i vägen. Även vid ankomst förtöjer fartyget själv och laddar batterierna från landström.

Skiss på hur de framtida färjorna kan komma att se ut, källa: Trafikverket

Veckans reflektion

Resebranschen sätts verkligen på prov i dessa tider och gör sitt bästa för att tänka nytt. Man kan inte låta bli att undra hur många som kommer överleva, och på vilka sätt branschen kommer förändras.

Missade du förra resenyheterna? Läs Höstlovsaktiviteter, höstlovsresor och vinterkryss till Visby

Prenumerera på vårt nyhetsbrev