Annons

Då var det måndag igen och dags för resenyheter. Denna vecka blir det fokus på Sverige och höst – allt från höstlovsaktiviteter till inrikes vinterkryssningar. Dessutom en kort rapport från Bocuse d’Or i Tallinn, där Sverige gjorde riktigt bra ifrån sig!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Viking Cinderella första Östersjöfartyget att klassas som en hjärtsäker zon

Ålandskryssaren Viking Cinderella har som första fartyg på Östersjön klassats som en hjärtsäker zon, enligt den standard som tagits fram av bland andra Hjärt-Lungfonden. Det innebär att Cinderellas medarbetare är utbildade i och regelbundet repeterar hjärt- och lungräddning med de hjärtstartare som finns ombord. Det finns även sjukvårdsutbildad personal på fartyget och möjlighet att tillkalla ambulanshelikopter vid behov.

Efter sommarens succé med 26 slutsålda kryssningar till Gotland och Norrland har intresset för inhemska kryssningar bara vuxit. För att möta efterfrågan lanserar Tallink Silja nu möjligheten att för första gången på 30 år kryssa till Visby vintertid. Nyligen släpptes biljetterna till fyra julkryssningar till världsarvsstaden med Silja Symphony. Adventskryssningarna mellan Stockholm och Visby, via Mariehamn på Åland, kommer att äga rum den 27 november och 4, 11 och 19 december.

SJ satsar på ny nattågstrafik mellan Stockholm/Göteborg och Umeå

I den nya tågtidtabellen, som startar 13 december, satsar SJ stort på ny nattågstrafik till och från Umeå. Trafiken kommer att samordnas med SJs befintliga nattåg till och från Jämtland och därför kan resenärer från Umeå nå både Stockholm och Göteborg efter en behaglig nattsömn. Den nya nattågstrafiken startar i Umeå, Stockholm och Göteborg. Tågen möts i Sundsvall där vagnarna växlas om så att resenären från Umeå kan nå både Stockholm och Göteborg, och vice versa.

Nordiskt i topp i Bocuse d’Or Europe – Brons till Sverige

Tallinn 16 oktober 2020 – Sverige kom på tredje plats bland Europas främsta kockar när den europeiska uttagningen till världens mest prestigefyllda tävling för kockar, Bocuse d’Or, avgjordes i Tallinn under fredagen. På fem timmar och 35 minuter tillagade Sebastian Gibrand de svenska tävlingsrätterna inför tiotusentals åskådare – på distans. Placeringen innebär en säkrad plats till den stora världsfinalen i Lyon i juni 2021. Guldet gick till Norge och silvermedaljen till Danmark.

Höstlovsaktiviteter på Naturhistoriska riksmuseet

En händelserik vecka med aktiviteter, film och upptäckande erbjuds under höstlovet. Besökarna får träffa superhundar på Cosmonova. Hur jobbar en mammutforskare? I aktivitetsrummet Labbet får besökarna själva prova på. Museets utställningar är redo att upptäckas – vem vågar komma nära den sabeltandade katten? Biljetter till Labbet och Cosmonova köps online och då ingår besök i museets utställningar.

Naturhistoriska riksmuseet, foto: Emil Nordin

Hit åker svenskarna buss på höstlovet

Höstlovet är en väldigt eftertraktad tid att resa då alla skolor i Sverige har ledigt samtidigt. I år ser resandet lite annorlunda ut för landets alla höstlovsresenärer. På bussbolaget FlixBus ser man att det lokala resandet har ökat, i år reser flest resenärer inom en radie om cirka 30 mil. En skillnad mot i fjol då flest resenärer reste till grannländerna Norge och Danmark. Hit reser svenskarna med buss. Topp fem destinationer under höstlovet.

  1. Stockholm
  2. Göteborg
  3. Linköping
  4. Jönköping
  5. Norrköping

Veckans reflektion

Resenyheterna har fortfarande stort fokus på Sverige, och kanske inte minst nu när smittspridningen ökar runt om i Europa igen. Tur att det finns mycket att se och uppleva i vårt land! Kryssning till Gotland låter mysigt. Roligt också att det gick så bra för Sverige i Bocuse d’Or!

Missade du förra resenyheterna? Läs Lågprisnytt, lågpriskalender och resor i covid-19 värld

Prenumerera på vårt nyhetsbrev