Meny Stäng

25 fakta om dalahästar – en symbol för Sverige

Annons

Har du koll på dessa fakta om dalahästar? Dalahästen är en symbol för Sverige som vi alla känner till. Men har du koll på hur de kom till, varför de en gång i tiden ansåg som “djävulens leksak” eller var man kan hitta världens största dalahäst?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vår relation till dalahästar

Dalahästen har alltid funnits där på något sätt, som en del i att man växt upp i och bor i Sverige. I år har vi som resebloggare, av uppenbara orsaker, haft ett större fokus på Sverige än någonsin.

Samtidigt öppnade vi i somras en webbshop (Obs, nu gör vi reklam för vår egen shop!) där vi har många smarta och roliga presenter med dalahästtema, tillverkade av det svenska företaget Pufz. Efter att ha läst på en del om dalahästar, och hittat en massa spännande information, bestämde vi oss för att skriva ett helt inlägg om den populära hästen.

Fakta om dalahästar

Här har vi nu samlat en rad intressanta fakta om dalahästar. Informationen har vi bland annat hämtat från Visit Dalarna, Dalarnas museum, Wikipedia och tidningsartiklar samt från de två tillverkarna av dalahästar i Nusnäs: Nils Olsson Dalahästar och Grannas A Olsson Hemslöjd. Håll till godo!

1. Dalahästen kommer från Mora

På 1700-talet började människor i byarna runt Mora tälja trähästar, och de allra äldsta dalahästarna är ännu äldre än så. Många täljde på kvällarna för att få tiden att gå, och sedan såldes hästarna vidare som leksaker av kringfarande gårdfarihandlare.

Fakta om dalahästar

2. På 1800-talet fick hästarna sitt mönster

Under 1830-talet började hästarna målas och få det vackra mönster som de idag är så kända för. Mönstret kallas krusmålning och är nära besläktad med kurbits. Kurbits är en dekorativ målarkonst från Dalarna med dekor av fantasiväxter med stora knippor av blommor och blad.

kurbits

3. Världens äldsta dalahäst är daterad till 1560

Den allra äldsta kända dalahästen i världen är daterad till 1560 och kommer från Malung.

4. Hästen är en viktig symbol

Varför blev det just en häst kan man undra, och inte en hund eller kanske en älg? Det kan finnas olika svar på den frågan, men hästen var viktig för människan under långa tider. Hästen användes i arbete och var dessutom vikingarnas heliga djur. När Sverige kristnades försökte kyrkan bryta asatrons makt över människorna, bland annat genom att förändra synen på hästen. Detta var dock inte enkelt i Dalarna, där hästen hade en speciell plats i människors hjärtan.

hästar

5. Trähästen ansågs som “Djävulens leksak”

I ett protokoll från en häxprocess från 1600-talet beskrivs hur häxorna använde så kallade “bäror”, det vill säga magiska träföremål som exempelvis hästar, för att utföra djävulens handlingar. Det beskrevs också hur Satan själv delade ut dessa djävulens leksaker till barnen.

6. Dalahästen är traditionellt röd – men kan ha andra färger

Traditionellt är dalahästen rödmålad, med detaljer och mönster i bland annat vitt och blått. Idag kan man dock få tag på dalahästar i alla möjliga färger.

Fakta om dalahästar

7. Varje dalahäst är unik

Krusmålningen på hästarna målas på fri hand av skickliga dekoratörer. Detta gör att varje dalahäst blir unik.

8. Dalahästar tillverkas framför allt i Nusnäs

Dalahästar tillverkas framför allt i Nusnäs, som ligger i Mora kommun i Dalarna. En gång i tiden fanns här en mycket känd täljare, vid namn Tysk Anders Gunnarsson, ibland kallad Gambel-Damben. Idag finns här två företag som tillverkar dalahästar: Grannas A Olsson Hemslöjd och Nils Olsson Dalahästar.

9. Tillverkningen i Nusnäs startade 1922

År 1922, när Grannas Anders Olsson var 26 år, startade han ett hemslöjdsföretag i familjens bagarstuga. Han var äldst i en barnaskara på nio syskon, och ibland fick han hjälp av bröderna Nils och Janne, som då var 7 och 9 år.

Siljan

10. Det finns två företag i Nusnäs som tillverkar dalahästar

År 1928, sex år efter att att Grannas startade sitt företag, grundade de två yngre bröderna, Nils och Janne, ett konkurrerande företag. Än i dag ligger de båda företagen, Grannas A Olsson Hemslöjd och Nils Olsson Hemslöjd, bredvid varandra i Nusnäs.

11. Man kan besöka dalahästtillverkningen i Nusnäs

Nusnäs är ett populärt besöksmål för den som vill lära sig mer om dalahästar. Man kan besöka tillverkningen och följa varje steg i processen, från träbit till färdig häst. Den som vill kan också passa på att måla sin egen dalahäst.

Penslar

12. Dalahästar tillverkas av furu

Förr i tiden använde man spillvirke för att göra trähästarna, ofta fura men ibland också gran. Idag tillverkas hästarna av furu. Furan ska ha växt långsamt och ha tätt mellan årsringarna. Kvistfritt är ett krav för de mindre storlekarna.

13. Dalahästen tillverkas i nio tillverkningsstadier

Enligt tillverkarna i Nusnäs tillverkas dalahästen i nio stadier:

 1. En furuplanka hyvlas och stämplas/mallritas med hästkonturen
 2. Kontursågning i första bandsågen
 3. Uppsågning i andra bandsågen, sågning på fri hand.
 4. Täljning med kniv
 5. Doppning i vattenbaserad grundfärg
 6. Spackling och putsning
 7. Slutdoppning i grundfärg
 8. ”Krusning” – dekorationsmålning med oljefärger
 9. Doppning i klarlack.

14. Dalahästen representerade Sverige vid New York World’s Fair 1939

På världsutställningen “New York World´s Fair 1939” representerades Sverige av en tre meter hög dalahäst som skeppades över till New York. Dessutom skickades 1000 kg små dalahästar som såldes i souvenirbutiken.

15. Dalahästen är en symbol för Sverige

Efter världsutställningen i New York 1939 fick dalahästen sitt stora genombrott. Dalahästen är en av de vanligaste symbolerna för Sverige, och är framför allt en symbol för traditionell svensk allmogekultur.

Fakta om daalhästar

16. Dalahästen är den vanligaste souverniren i Sverige

Dalahästen är den vanligaste souveniren som turister köper när de besöker Sverige. Bara i Nusnäs säljs dalahästar för cirka 24 miljoner kronor per år.

17. Världens största dalahäst finns i Avesta

Världens allra största dalahäst finns på en rastplats vid Riksväg 70 / Riksväg 68 i Avesta. Dalahästen är 13 meter hög, 12,8 meter lång och väger 66,7 ton. Hästen, som invigdes 1989, är dock inte tillverkad i trä utan har en stomme av stål och skal av sprutbetong.

Fakta om dalahästar

18. Världens största samling av dalahästar finns i Falun

På Dalarnas museum i Falun finns världens största samling av dalahästar. Här hittar du en permanent utställning med hästar i olika färger, modeller och storlekar. Bland annat finns världens äldsta dalahäst här.

19. Världens minsta dalahäst är 3,4 mm hög

Världens minsta dalahäst har tillverkats av Tomas Holst. Denna häst är 3,4 mm hög och 2,2 mm lång.

20. Det finns andra typer av “dalahästar”

Utöver den traditionella dalahästen finns en lång rad andra typer av “dalahästar”. Här är några exempel;

 • Bornhästen – Från byn Born utanför Rättvik, troligtvis från 1948.
 • Rättvikshästen – Tillverkas sedan 1950-talet, baseras på äldre häst från 1850-talet.
 • Siljanshästen – Tillverkas sedan 1960-talet.
 • Leksandshästen – Tillverkas sedan 1948, mönstret baseras på en lokal tapet.
 • Ludvikahästen – Tillverkas sedan 1980-talet, dekor av blommor.
 • Sjurbergshästen – Från Sjurberg norr om Rättvik, tillverkas sedan 1959.

21. Andra djur har avbildats på samma sätt

Det är inte bara hästar som målats och dekorerats. Även till exempel grisar och tuppar har avbildats i samma stil. På Sollerön i Siljan har man sin egen symbol, “soldtackan”, som är ett målat och dekorerat får.

Fakta om dalahästar och andra djur med mönster

22. Åhléns uppmärksammades när de sålda handtäljda dalahästar … från Kina

År 2019 uppmärksammade flera medier att Åhléns sålde julprydnader i form av dalahästar, som förvisso var handtäljda … men i Kina. Åhléns försvarade det hela, i en artikel i SVT Nyheter, med att det dels är en prisfråga, men också en kapacitetsfråga. En av tillverkarna i Nusnäs svarade dock att de visst kan producera stora kvantiterer, om framförhållningen är god.

23. Dalahästen är inte varumärkesskyddad

Att sälja en handgjord trähäst som är målad som en dalahäst är inte olagligt. Dalahästen som symbol är nämligen inte patentskyddad. Anledningen är, enligt Patent- och registreringsverket, att det inte går att designskydda hästen eftersom formen inte är unik. Mönstret är dessutom traditionellt och saknar upphovsman. Men även om det funnits en upphovsman så hade upphovsrätten löpt ut, eftersom den bara gäller i 70 år.

24. Originaltillverkarna uppskattar dalahästrelaterade produkter … så länge det inte är trähästar

I en annan artikel i SVT Nyheter säger Christina Liljegren på Grannas Hemslöjd i Nusnäs att de i grunden är glada för att andra gör dalahästrelaterade produkter, så länge det inte är just trähästar. “Det är jätteroligt när man hittar mönstret på mössor, tyger, och andra grejer”.

25. Dalahäst heter Dala horse eller Dalecarlian horse på engelska

Om du vill prata om dalahästar på engelska så kan du antingen säga Dala horse eller Dalecarlian horse.

Fler roliga fakta om dalahästar

 • Om du bildgooglar “symbol of Sweden” ser du bilder på svenska flaggar, Sveriges riksvapen och älgar, men också väldigt många bilder på dalahästar.
 • Dalahästar med egen text kan beställas för till exempel dop, bröllop, födelsedagar etc. Man kan till exempel få ett förnamn och ett datum på hästens bröst.
 • Dalahästar finns på alla möjliga produkter såsom handdukar, grytlappar, grytunderlägg, muggar, brickor, julgransprydnader, klockor, kassar etc.

Fler fakta om dalahästar?

Har du koll på några fler intressanta fakta om dalahästar? Eller kan du kanske dela med dig av några roliga dalahästminnen?

Alla bilder i inlägget om fakta om dalahästar är lånade från Pixabay, förutom fotona på dalahästprodukter i silikon, som är våra egna bilder.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev