Då var det måndag igen. Veckorna rusar iväg, gör de inte? Här på FREEDOMtravel kör vi resenyheter som vanligt på måndagar. Vi passar också på att önska en fin vecka!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

First Camp förvärvar sin 15:e destination i Danmark

First Camp fortsätter sin rekordsnabba tillväxt i den danska marknaden. Nu förvärvas Tempelkrogen Familiecamping på Själland. Tempelkrogen blir First Camps andra destination på Själland, efter att CampOne Holbaek Fjord förvärvades tidigare i våras, den 15:e i Danmark och First Camps 69:e destination totalt. Campingen ligger cirka 45 minuters körning från Köpenhamn och har 220 campingtomter och 17 stugor/lägenheter. Övertagandet planeras att ske i månadsskiftet maj/juni.

Rusning efter weekendresor under vårens helgdagar

Våren 2023 bjuder på många röda dagar. Många svenskar valde att resa iväg i samband med Valborg och första maj, och de kommande veckorna har vi både Kristi himmelsfärd och nationaldagen framför oss som ger oss möjligheten att njuta av en fyra dagars långhelg genom att utnyttja en enda semesterdag. Bokningsläget inför dessa helger har ökat med hela 38 procent jämfört med 2019, och Ticket har tagit fram de mest populära destinationerna:

 1. Berlin
 2. London
 3. Nice
 4. Paris
 5. Rom

Flygsökningar till Albaniens huvudstad har tredubblats

Ny statistik från hotell- och resesöksajten momondo visar att flygsökningar till Tirana i Albanien inför sommaren 2023 har ökat med cirka 265 procent, jämfört med 2022. Enligt Per Christiansen, talesperson på momondo, trendar Balkanländerna som mer plånboksvänliga semesterdestinationer i år. Utöver Tirana har även flygsökningar till destinationer som Podgorica i Montenegro (204 procent) och Skopje i Nordmakedonien (165 procent) skjutit i höjden inför sommaren 2023.

Ksamil, Albanien

SAS lanserar direktlinje till Agadir i Marocko

För första gången sedan våren 2019 blir det nu möjligt att flyga reguljärt med SAS direkt från Arlanda till kuststaden Agadir, som med sina långa vita sandstränder och behagliga vinterklimat är ett populärt resmål bland européer. Den första avgången är planerad till 4 november i år och linjen trafikeras en gång i veckan, lördagar, under hela vintersäsongen fram till slutet av mars 2024 med det bränsleeffektiva Airbus A320neo med plats för upp till 180 passagerare.

Agadirs hamn

Var fjärde beredd att spendera mer än vanligt på semestern

Trots sämre ekonomi kommer svensken inte spara in på sommarsemester i år. Snarare tvärtom. Flera svenskar uppges vilja investera mer i sin sommarsemester än att dra ned på den. Det visar en ny SIFO-undersökning gjord på uppdrag av AB Göta kanalbolag. Enligt undersökningen uppger nästan var fjärde att de tänker spendera mer pengar på sin sommarsemester i år än föregående år. Så spenderar vi våra pengar på semestern i sommaren:

 • Lika mycket som förra året – 37%
 • Mer i år – 23%
 • Mindre i år – 19%
 • Vet ej – 17%
 • Har ingen semester i år – 3%
Bad från brygga, foto: Crelle

FlixBus listar sina populäraste destinationer i Europa

I samband med Europadagen passade FlixBus på att uppmärksamma sitt omfattande nätverk som sträcker sig över hela Europa med över 2 000 destinationer. FlixBus längsta sträcka är 3 173,14 km lång och går mellan Bukarest och Bordeaux. Här är FlixBus mest populära destinationer under 2022:

 1. Berlin – 2,1 miljoner passagerare
 2. Paris – nästan 2 miljoner passagerare
 3. Prag – 1,2 miljoner passagerare
 4. Bryssel – 800 000 passagerare
 5. Lissabon – 750 000 passagerare

Dalhalla erbjuder fler upplevelser i sommar

Dalhalla har gjort sig känt för konserter och har haft dagliga guidade visningar under tidigare somrar. Nu breddas utbudet ytterligare. Restaurangen, som vanligtvis bara är öppen under konsertkvällar, kommer vara öppen vid fler tillfällen. Kvällen inleds med en guidad visning och innan trerättersmiddagen får gästerna uppleva VIP-området. Den som vill kan boka övernattning på Dalhallas glamping eller plats på ställplats för den som reser med husbil eller husvagn.

Veckans reflektion

Spännande att Albanien är populärt igen! Vi var här 2015, när vi reste Europa runt med husbilen, och vi blev väldigt förtjusta i Albanien – vackra stränder och vänliga människor.

Missade du förra resenyheterna? Läs Tågluffarkort, Star Wars och kokbok för det mobila köket

Prenumerera på vårt nyhetsbrev