Meny Stäng

Semester i Agadir – våra 12 bästa tips

Annons

Semester i Agadir i Marocko? Vi har nyligen kommit hem efter några dagar i den här marockanska semesterstaden och är fulla av intryck. Marocko bjuder på myllrande marknader, arabisk kultur och starka färger. Samtidigt visar Agadir upp en annan, svalare sida med vitkalkade hus, palmkantade strandpromenader och välklippta golfbanor. Vi har samlat våra 12 bästa tips på saker att se och göra i Agadir.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Semester i Agadir i Marocko

Agadir är en kuststad vid Atlanten i södra Marocko. Staden förstördes under en kraftig jordbävning 1960, då runt 15 000 människor fick sätta livet till. När man byggde upp staden på nytt valde man ett mindre utsatt område och passade samtidigt på att planera för turism.

Idag kommer många hit för att njuta av sol och bad, marockansk mat och olika aktiviteter och utflykter. Här kommer våra 12 bästa tips på saker att se och göra i Agadir.

På semester i Agadir i Marocko - missa inte marknaden!
På semester i Agadir i Marocko – missa inte marknaden!

1. Njut av stranden

När du är på semester i Agadir vill du förstås njuta av vackra stränder. Den mest kända sandstranden i Agadir heter Plage d’Agadir och är nio kilometer lång. Stranden kantas av en lång strandpromenad, samt flera fina hotell och restauranger, och man kan också se dromedarer här.

Marocko strand
Fina stränder i Agadir i Marocko på kvällen
Strandpromenad Agadir

2. Besök marknaden

När du är på semester i Agadir får du absolut inte missa marknaden Souk El Had. Den här marknaden är enormt stor och här hittar du precis allt. Det spelar ingen roll om du letar efter mat, köksutrustning, hygienartiklar, antikviteter, hantverk, kläder eller möbler. Du kan vara säker på att du hittar det här. Glöm bara inte att pruta!

Oliver Marocko
Oliver och inlagda gurkor i långa banor
Marockanskt hantverk
Drömmar om Tusen och en natt på Agadirs marknad
Marockanska lampor
Traditionellt marockanska lampor

På marknaden kan man också se de traditionella marockanska “vattenmännen” som går runt och plingar i sina klockor. Idag tjänar de förmodligen bättre på att bli fotograderade i utbyte mot några mynt än på att leverera vatten, men enligt våra guider gör de fortfarande även detta.

Vattenman Marocko
Efter att vi betalat några mynt ställer “vattenmannen” gärna upp på bild

3. Köp arganolja

En av de produkter marockanerna är mest stolta över är den fina arganoljan, som görs av arganfrukt. Oljan används både som matolja och för olika skönhetsprodukter och är relativt dyr, vilket beror på att den tillverkas för hand genom en procedur som kräver många arbetstimmar för varje deciliter olja.

Arganoljan tillverkas för hand

Arganoljan kan köpas på marknader, i butiker och på de kvinnokooperativ som tillverkar produkten, såsom Tamaynoute Women Agricultural Cooperative. Om du handlar på marknaden ska du kolla noga att det är äkta vara du får med dig – det är nämligen inte ovanligt att försäljarna blandar ut den exklusiva oljan med billigare olja. Här är två tips för att kolla att oljan är äkta:

  1. Kolla att butiken har ett certifikat om att de säljer äkta arganolja, eller fråga efter det. Du kan också kolla på burkarna, där det ska finnas ett litet äkthetsmärke.
  2. Gnid in lite arganolja på huden. Äkta arganolja ska relativt snabbt absorberas av huden, och inte bli kladdig på kläderna.
Äkta arganolja på marknaden i Agadir
Äkta arganolja på marknaden i Agadir i Marocko
Olika produkter av arganolja på Tamaynote Women Agricultural Cooperative
Olika produkter av arganolja på Tamaynote Women Agricultural Cooperative

4. Strosa i hamnen

Agadirs fritidshamn är vacker med sina vita hus och många båtar. Du ser både fiskebåtar och turistbåtar, och om du vill kan du till exempel ta en solnedgångstur med ett “piratskepp”. Det finns också flera små restauranger, där du till exempel kan njuta av en lunch med utsikt över hamnen.

Agadirs hamn
Vackra vita hus i Agadirs hamn
Hamnen i Agadir
Agadir i Marocko – många olika båtar i hamnen

5. Turista vid Old kasbah

Den kanske enda riktiga sevärdheten i Agadir är Old Kasbah, eller Agadir Oufella som den också heter. Fortet byggdes 1572 av sultanen Abdallah al-Ghalib, men tyvärr förstördes stora delar vid jordbävningen 1960. Idag finns inte så mycket mer kvar än en lång mur, men om man inte tycker att den är spännande kan man välja att ta sig hit upp för utsiktens skull.

Glöm inte att ladda med tålamod inför mötet med alla som försöker tjäna en liten hacka genom att guida dig (trots att du inte bett om det), sälja plastkameler och smycken eller kanske låta dig bli fotograferad tillsammans med deras orm eller dromedar.

Old Kasbah
Vägen upp till Old Kasbah är kantad av försäljare

6. Ät marockansk mat

När man är i Marocko ska man naturligtvis passa på att äta den marockanska goda maten. Den traditionella maten består, lite förenklat, av två huvudsakliga maträtter: tagine och couscous. Tagine är en lergryta som till exempel kan innehålla kyckling, lamm eller färsk fisk, ofta med någon sorts grönsaker och kanske potatis.

Tagine med fisk
Tagine med fisk – såhär vid kusten finns förstås rätter både med fiskar och skaldjur

Till förrätt kan man till exempel få sallad eller grönsaksröror, gärna med ett gott marockanskt bröd. Ibland serveras också det där goda brödet bara med olja, honung eller nötkräm att doppa i. Sååå himla gott! Och så har vi ju det marockanska söta teet, som man förstås ska prova.

Bröd och olja
Marockanskt bröd serverat med arganolja, olivolja, honung och nötkräm att doppa i

7. Ät apelsiner

Marocko är apelsinernas land. Man kan se apelsinlundar och apelsinodlingar lite här och var, där apelsinerna trängs på träden. Det är mycket vanligt att man serveras skivad apelsin som efterrätt och vi måste säga att apelsinerna i Marocko är fantastiskt goda och saftiga!

Apelsiner
Apelsinlund utanför Agadir
Apelsiner serverade som efterrätt
Apelsiner serverade som efterrätt

8. Spana efter getter i träd

Har du aldrig sett getter i träd förut? Då är det dags att spana efter dem när du är i Marocko! Vi fick syn på dem när vi körde utanför Agadir och stannade för att titta och fotografera. Visst är det fantastiskt att getterna kan klättra på det här viset!? Vi har hört att getterna i första hand klättrar i träd på förmiddagen. Kanske kan det också vara på plats med en liten slant till getskötaren, som tack för att man fick fotografera hans getter.

Getter i träd
Getterna verkar bekväma i trädet
Getter i träd Marocko
Gott om mat där uppe i träden
get marocko
Går det kanske också att klättra på människor?

9. Se krokodiler i Crocopark

Vi är alltid lite tveksamma till djurparker, men vi blev positivt överraskade av Crocopark, som ligger strax utanför Agadir. Det är förstås svårt att bedöma vad som är bra för djuren, men parken är fin och välskött och krokodilerna rör sig på relativt stora områden. Här finns också fina botaniska trädgårdar, med exotiska växter från hela världen.

Krokodiler matas med kyckling

10. Gör en utflykt till Taroudant

Om vi ska vara ärliga – Agadir är en fin och trevlig semesterstad, men det känns inte riktigt som “det riktiga Marocko”. Om du spenderar en vecka här kan vi varmt rekommendera ett besök i Taroudant. Den här staden, som ligger 1,5 timmes bilfärd från Agadir, känns som ett mini-Marrakech med sin mäktiga stadsmur och sin intensiva marknad.

Stadsmuren som löper runt Taroudant

11. Bo lyxigt vid havet

Kanske vill du passa på att bo lite lyxigt när du är på semester i Agadir? Vi åt en kväll middag på hotellet Atlantic Palace, och här skulle vi inte ha haft något emot att bo! Detta är ett vackert hotell, med fantastiskt utsmyckade tak, fina pooler och dessutom nära till stranden. Restaurangen, som lustigt nog heter Taj Mahal trots att menyn är marockansk, serverar dessutom en riktigt god och vällagad buffé.

Atlantic Palace i Agadir
Atlantic Palace i Agadir
Marockansk buffé på restaurang Taj Mahal
Marockansk buffé på restaurang Taj Mahal

Själva bodde vi på hotell Hyatt Place i Taghazout Bay. Detta är också ett lyxigt och fint hotell vid stranden, men eftersom det ligger en bra bit från centrala Agadir passar det bäst för dig som vill ha en lugn semester i avskildhet, kanske med golf.

Taghazout bay
Vid poolen på Hyatt Place

12. Bo idylliskt i bergen

Man tänker ju för det mesta att man vill bo vid havet, men efter att ha sett Atlas Kasbah i bergen utanför Agadir började vi ompröva den här tanken. Atlas Kasbah är en “eco lodge” och här kan man njuta av lugnet och naturen, tillsammans med ekologisk marockansk mat. Vill man så finns det även aktiviteter som ridning, yoga, keramiktillverkning och stjärnskådning.

Atlas kasbah Marocko
Vårt “gäng” hänger vid Atlas Kasbah i Marocko
Atlas kasbah
Skönt häng vid poolen

När vi kom fram mötte vi en svensk tjej, som heter Hanna, och hennes pojkvän. De hade bott några dagar på Atlas Kasbah och var eld och lågor över det här stället, och vi förstår dem. Här skulle vi gärna hänga några dagar!

Marocko natur
En annan sorts semester i Agadir i Marocko
Bröd göra på traditionellt sätt i Atlas kasbah
Bröd görs på traditionellt sätt i Atlas Kasbah

En film om Agadir i Marocko

Nuförtiden brukar vi (Peter!) ju också göra filmer när vi är ute och reser, som ett komplement. Håll till godo!

Resa hit?

Vi flög med AirArabia, som relativt nyligen startat en direktlinje från Stockholm till Agadir. Flygresan tog knappt fem timmar och gick ganska smidigt. Vi var nöjda både med maten och servicen, och dessutom bjöd flygturen på en nästan exotisk upplevelse. Det är ju inte alla flygturer som är alkoholfria och inleds med en bön på arabiska på Tv-skärmarna …

Air Arabia
Vårt plan på flygplatsen i Agadir

Till Marocko med husbil

Ett annat sätt att resa till Agadir är förstås att ta sig hit med husbilen. Vi såg en hel del husbilar på plats, och passade dessutom på att göra ett litet besök på camping Atlantica Parc (Imourane), som ligger fint vid vattnet strax norr om Agadir.

Vi måste säga att campingen såg väldigt fin ut, med stora väl avgränsade platser för husbilar och många stugor. Ägaren berättade också att de har ytterligare en ännu större camping (Imi Ouaddar), men den hann vi inte kika på. Väl på plats kan man välja att ta sig runt med husbilen, eller ta bussen för besök i näraliggande platser

Agadir camping
Semester i Agadir i Marocko? Här är man välkommen med sin husbil!
Camping i Agadir
Fina platser för husbilar på camping Atlantica Parc (camping d’Imourane)

Se ännu mer av Marocko?

Vill se ännu mer av landet under din resa till Marocko? Vi kan rekommendera både ett besök i den spännande sagostaden Marrakech och att uppleva öknen i Sahara. Längs kusten hittar man också staden Essaouira, som fått smeknamnet The Windy City of Africa. Har du varit på semester i Agadir eller någon annanstans i Marocko? Berätta gärna!

Sahara tält
Det finns flera fina platser att besöka runt om i Marocko!
Alla våra bästa tips om Marocko. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev