Meny Stäng

Välja rätt husbil – 8 saker att tänka på

I samarbete med enklare.se

Hur gör man för att välja rätt husbil? På senare tid har flera personer i vår bekantskapskrets gått och köpt husbil, eller börjat fundera på att kanske köpa husbil. Det innebär att vi fått ganska många frågor om vad man bör tänka på vid husbilsköpet, och hur man vet vilken husbil man ska välja. Det är förstås inte helt lätt, men här är åtta saker att tänka på när du ska köpa husbil.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

1. Storlek

Vi brukar tycka att en husbil helst ska vara liten utanpå och stor inuti, men eftersom det är svårt att uppnå får man göra lite kompromisser. Hur stor husbil behöver du/ni? Kolla så att det finns tillräckligt många bältade platser, tillräckligt många sovplatser och tillräckligt mycket förvaringsutrymme. Tänk sedan på att en kortare husbil är enklare att parkera och billigare att ta med på färjor.

Hur gör man för att välja rätt husbil? Här står vi bredvid en liten plåtis (husbil av van-modell)
Hur gör man för att välja rätt husbil? Här står vi bredvid en liten plåtis (husbil av van-modell)

2. Vikt

Förutom storleken måste man tänka på vikten! Tjänstevikten är husbilens vikt inklusive bränsle, vatten och förare, och totalvikten är vad husbilen maximalt får väga när den körs. Lastvikten är differensen mellan dessa två. Man vill helst inte att lastvikten är för låg – då blir det väldigt svårt att packa med allt man behöver.

Samtidigt finns det vissa fördelar med en totalvikt på max 3,5 ton, eftersom det blir enklare och billigare att köra i en del länder i Europa. Läs gärna mer i vår checklista för bilsemestern, och tänk efter vad som passar för dig/er!

3. Modell

En husbil är inte bara en husbil, utan det finns en hel del olika modeller. Några av de vanligaste modellerna är de som kallas helintegrerad (där förarhytten är en integrerad del av husbilen), halvintegrerade och alkovbilar (med en alkov över förarhytten). Lite generellt kan man säga att de helintegrerade ofta är de mest exklusiva husbilarna, att de halvintegrerade passar när man är två och att alkovbilarna passar för barnfamiljer.

Ytterligare alternativ är plåtisar (vans) eller campers (en bomodul som kan tas av och på en pickup). Sedan finns det ju massor av olika märken också. Tänk efter vad som passar för dig/er!

Cartago husbil
En helintegrerad husbil

4. Säsong

Planerar du att använda din husbil vår, sommar och höst, eller vill du också använda den på vintern? Vissa husbilar är betydligt bättre anpassade för vintern än andra, och en husbil som inte är byggd för skandinavisk vinter kan bli dyr att värma upp vintertid.

5. Inredning

När det kommer till husbilens inredning finns det inga rätt eller fel, utan du ska hitta en husbil som passar dig! Vill du/ni ha långbäddar eller säng på tvären, eller kanske en queensbed? Funkar det med en extrasäng som ni fäller ner över matbordet, är det viktigt med en extrasäng som alltid finns bäddad, eller behöver ni kanske inte ha någon extrasäng alls?

Tycker du att det är viktigt med en separat dusch? Vill ni ha ugn? Finns det tillräckligt med förvaringsutrymmen? Kika gärna runt i många husbilar – det är så man kommer på vad man gillar!

6. Skick

Om du köper en begagnad husbil är det förstås viktigt att kolla bilens skick! Kontrollera att det finns en servicebok och att koppling, handbroms, styrning, bromsar och växellåda fungerar som de ska. Är bilen angripen av rost? Är däcken i bra skick? Är vatten- och avloppstankar täta? Är gasolanläggningen säker? Provkör husbilen och testa sånt som kylskåp och lampor. Tänk också på att fukt kan vara ett problem be att få se en nyligen gjord täthetskontroll.

7. Pris

Husbilar är inte billiga, men många företag har så kallade ”instegsmodeller”, med lite lägre priser. Ett annat sätt att få ner priset är förstås att köpa en begagnad husbil.

WIFI.se

Om du behöver låna pengar till husbilsköpet är det viktigt att jämföra olika låneförmedlare så att du inte behöver betala mer ränta än nödvändigt. Att hitta rätt i ”lånedjungeln” kan vara krångligt, men idag finns olika digitala verktyg som hjälper till att jämföra banker och erbjudanden. På enklare.se kan du läsa mer om att låna pengar och på så sätt kan du få underlag för att ta beslut om lån.

8. Känsla

Sist men inte minst måste man ju gå lite på magkänsla! Vilken husbil kändes rätt när du klev in i den?

Husbil i Makedonien

Vilka är dina bästa tips? Vad tycker du att man ska tänka på när man ska köpa och välja rätt husbil?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev