Meny Stäng

Köpa begagnad husbil – detta måste du tänka på

Annons

Funderar du på att köpa begagnad husbil? Med en husbil kan du ge dig av på långa eller korta resor, när du själv önskar och dit näsan pekar. Husbil betyder med andra ord frihet! En begagnad husbil kan vara prisvärd, men det finns en hel del att tänka på vid köpet. Här är våra bästa tips för att undvika de värsta fallgroparna och för att bli nöjd med köpet.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Köpa begagnad husbil … eller ny?

Att köpa en husbil är en stor affär, oavsett om man väljer att köpa en ny eller en begagnad husbil. Fördelen med att köpa ett begagnat fordon är förstås att man kan få ner priset. Samtidigt gäller det att vara försikig eftersom en begagnad husbil, om man har otur, också kan medföra kostnader som man inte har räknat med.

Om du väljer en ny husbil och inte vill lägga alltför mycket pengar kan du välja så kallade ”instegsmärken”, som kan vara lite billigare. Exempel på instegsmärken är till exempel Sun Living från Adria eller Carado från Hymer. Om du väljer att köpa en begagnad husbil finns ett och annat som kan vara bra att tänka på.

Köpa begagnad husbil

Var köper man en begagnad husbil?

Du kan köpa begagnad husbil på många olika ställen. Du kan till exempel handla hos olika återförsäljare av husbilar eller privat, till exempel på Blocket. Att handla hos en återförsäljare är tryggare, även om du eventuellt kan hitta billigare husbilar på den privata marknaden.

Inför det här inlägget ringde vi upp Svea husbilar, som är en snabbt växande förmedlingsfirma av begagnade husbilar i Sverige. Vi kontakade dem för att höra lite om priser, och fick samtidigt veta att alla begagnade husbilar de förmedlar är fukttestade, gasoltestade och funktionstestade, med 12 månaders garanti. De berättade också att de alltid inleder med ett ”husbilspussel” – köparen får skriva ner vilka husbilsegenskaper som är viktigast för dem, och firman plockar fram husbilar utifrån önskemålen.

En del väljer att köpa sin husbil utomlands, framför allt i Tyskland. Man kan få betydligt mer för pengarna om man köper husbil i Tyskland, men det gäller att ha koll på reglerna. Det finns också risk att det blir svårt att få hjälp i garantiärenden, och man får vara beredd på att märkesverkstäder i Sverige inte alltid är pigga på att hjälpa till.

Köpa begagnad husbil

Hur mycket kostar det att köpa begagnad husbil?

Det finns förstås begagnade husbilar i många olika prisklasser. För att få en husbil med de tester och garantier som Svea husbilar erbjuder behöver man betala från 300 000 kronor och uppåt.

Naturligtvis går det att köpa billigare husbilar också, men man får vara beredd på att saker kan gå sönder eller behöver bytas ut. Längre ner i inlägget hittar du en lista på saker du kan kontrollera vid köpet.

Köpa begagnad husbil

Vilken husbil ska man välja?

Vilken typ av husbil du ska välja beror förstås på dina behov och önskemål. Titta gärna på många husbilar, till exempel på mässor eller hos försäljare, för att få en känsla av vad du gillar. En variant kan också vara att hyra husbil för en första provresa, för att lära dig mer om dina egna önskemål. Här är några frågor du kan ställa dig när du ska köpa begagnad husbil:

 • Hur stor husbil vill du ha? – Hur många bältade platser? Hur många sängar? Hur mycket förvaringsutrymme? Tänk på att en kortare husbil är enklare att parkera och billigare att ta med på färjor.
 • Hur mycket får husbilen väga? – En husbil som väger max 3,5 ton är enklare och billigare att köra i Europa, men å andra sidan finns risk att lastvikten är låg (och då får du inte packa så mycket). Kolla också att du har rätt körkortsbehörighet.
 • Vilken modell gillar du? – Du kan bland annat välja mellan helintegrerad (förarhytten är integrerad del av husbilen), halvintegrerad, alkovbil (alkov ovanför förarhytten), plåtis (van) eller camper (bomodul som kan fästas på en pickup).
 • Vilka säsonger vill du använda bilen? – Vår, sommar och höst eller också vinter? Vissa husbilar är bättre anpassade för vinterklimat än andra.
 • Hur vill du att husbilen ska vara inredd? – Långbäddar, säng på tvären eller queensbed? Extrasäng? Separat dusch? Typ av förvaringsutrymmen?
Plåtis vid havet

Köpa begagnad husbil – vad bör man kontrollera?

Om du ska köpa begagnad husbil är det viktigt att kontrollera att det inte finns några dolda fel. Kika, känn, kläm, testa och provkör! Ta också gärna med någon vän som är duktig på bilar eller husbilar. Tänk på att du köper både en bil och ett hus på samma gång, så det finns mycket som det kan vara fel på. Här är några saker som kan vara bra att kolla inför ett köp av en begagnad husbil:

 • Går det bra att köra? – Provkör husbilen och testa koppling, handbroms, styrning, bromsar och växellåda.
 • Finns en ifylld servicebok? – Titta i serviceboken och se att den är ifylld. Kolla framför allt att täthetstest genomförts.
 • Hur mår däcken? – Kolla om däcken är slitna eller torra, och om de kanske måste bytas.
 • Finns det rost? – Undersök om husbilen är angripen av rost, och kolla gärna undertill.
 • Är elinstallationerna säkra? – Kolla att all el fungerar och försäkra dig om att kopplingarna inte är ”hemmasnickrade”.
 • Fungerar kyl, frys och spisplattor? – Testa utrustningen i köket och kolla så att det blir kallt i kyl och frys.
 • Är gasolinstallationen säker? – Kolla att slangar är i gott skick och försäkra dig om att det inte finns ”hemmabygge”.
 • Fungerar värmepannan? – Testa värmesystemet och se att det går att få igång värmen.
 • Är tankarna täta? – Undersök vatten- och avloppstankar, så att dessa håller tätt.
 • Hur ser husbilen ut utvändigt? – Ta ett varv och kolla dörrar, lås, stänkskydd och trafikbelysning.
 • Hur ser det ut under motorhuven? – Kolla oljan, motorutrymmet, kamremmen och kylarvattnet.
 • Hur mår inredningen? – Se över slitage och var uppmärksam på vattenskador och angrepp av skadedjur.
 • Vad väger husbilen? Ta reda på hur mycket du får lasta. Tänk på att extrautrustning kan göra att husbilen blivit tyngre.
Köpa begagnad husbil

Vad ska man tänka på vid köpet?

Har du hittat en begagnad husbil som du vill köpa? Det tryggaste är förstås att handla via en etablerad försäljare. Om du handlar privat – tänk på att skriva ett kontrakt där överlåtelsedatum framgår och att aldrig betala i förskott.

WIFI.se

Fler tips vid köp av begagnad husbil?

Har du fler tips vid köp av begagnad husbil? Berätta gärna!

Camping Gamleby

Prenumerera på vårt nyhetsbrev