Meny Stäng

Husbilsmodeller – vilken modell är rätt för dig?

Husbilsmodeller ska vi prata om idag. Funderar du kanske på en husbil till våren eller sommaren? Då ska du definitivt läsa det här! Vi listar 8 olika husbilsmodeller. Vilken passar dig bäst tror du?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vilken husbilsmodell ska man välja?

Vilken husbilsmodell ska man välja? Och vilka husbilsmodeller finns det? Vi listar 8 olika modeller. Observera att det också finns många olika märken. Detta handlar bara om vilken modell som passar och det kan ju vara en bra start, eller hur?

1. Halvintegrerad husbil – kanske den vanligaste husbilsmodellen

Halvintegrerade husbilar är kanske den allra vanligaste husbilsmodellen i Sverige. Namnet antyder är att husbilen består av två delar, en förardel och en bodel. Förardelen och chassit är original från till exempel Fiat och bodelen kommer från ett husbilsmärke. Man kan dock röra sig fritt i hela husbilen och svänga runt förarstolarna så att de blir en del av matrummet. Ibland kan man fälla ner en extrasäng ovanför matplatsen.

2. Alkovbil – FREEDOM och husbilar för barnfamiljer

Vår husbil FREEDOM en alkovbil. En alkovbil är en husbil som i grunden är en halvintegrerad husbil, men som har en alkov ovanför förardelen. I alkoven finns en sovplats som man alltid kan ha bäddad, vilket gör att den här modellen av husbil passar extra bra för barnfamiljer. Vi använder alkoven som gästsäng ibland, och där emellan som lagringsutrymme …

3. Helintegrerad husbil – en lite lyxigare husbilsmodell

En helintegrerad husbil är en husbilsmodell som, till skillnad från den halvintegrerade modellen, är byggd i ett enda stycke. Helintegrerade husbilar är oftast lika breda hela vägen, och har en relativt stor rymd invändigt. Dessa husbilar är många gånger lite lyxigare och lite dyrare, än de halvintegrerade husbilarna och alkovbilarna.

4. Plåtis/van – för alla som vill ha en liten och smidig husbil

Så kallade ”plåtisar” har blivit oerhört populära under senare tid. En plåtis är en van/skåpbil som producerats med husbilsinredning. Dessa kan ofta vara lika bekväma som en ”vanlig” husbil (om än lite mindre), men samtidigt vara smidiga att köra och parkera, både i städer och i naturnära lägen.

5. Camper – det amerikanska sättet att husbilscampa

En camper är en påbyggnad som man fäster ovanpå en pickup. Det här är ett relativt ovanlig husbilsmodell i Sverige, men desto vanligare i USA. Om man använder en pickup till vardags kan detta kanske vara en smart lösning. Några varianter på camper brukar alltid visas på de stora mässorna.

6. Lyxhusbil/husbilsbuss – för dig som vill ha en husbilsmodell med rymd

Om du vill ha något riktigt stort finns det olika varianter att välja mellan. Du kan till exempel välja en amerikansk husbil/husbuss, som ofta har så kallade ”slide outs” som kan fällas ut åt sidan. Andra varianter är de största och mest lyxiga helintegrerade husbilarna, där du ibland kan köra in en liten sportbil i garaget.

7. Äventyrsbil – för dig som söker spänning och nya upptäckter

Vad är en äventyrsbil? Det finns nog ingen färdig definition på det, men vi tänker på allt från expeditionsfordon till terrängfordon med tält på taket. Varje gång vi ser en sån här börjar adrenalinet pumpa lite. Visst ser man äventyret bakom hörnet?

8. Hemmabygge/egenbyggd husbil – för dig som vill ha ditt eget projekt

Ytterligare en variant är förstås att bygga sin husbil själv. Det mest populära idag är nog att utgå från en van/skåpbil, men man kan förstås också utgå från en buss, lastbil … eller kanske sätta en husvagn på ett lastbilschassi. Bara fantasin sätter gränserna!

Husbilsmodeller – och annat man måste tänka på!

När du bestämt dig för en husbilsmodell finns det förstås mycket annat att tänka på. Här hittar du lite mer läsning:

WIFI.se
Husbil i Makedonien

Vilken husbilsmodell är din favorit?

Du som har husbil, berätta gärna vilken din favoritmodell är! Du som inte har husbil – berätta gärna vilken du helst skulle välja!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev