Annons

Husvagn & Husbilsmässa 2021 pågår just nu på Elmiamässan i Jönköping. Nu när den sedvanliga stora mässan, Elmia Husvagn Husbil, är inställd har producenterna KABE och Adria passat på att arrangera en egen mässa.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Husvagn & Husbilsmässa 2021 – med KABE och Adria

Husvagn & Husbilsmässa 2021 visar, under nio dagar mellan 4 och 12 september, upp fordon från KABE, Adria, Affinity och Sun Living samt en mindre mängd tillbehör från framför allt Kama Fritid. Biljetter köps via Tickster – men om du inte har möjlighet att komma hit kan du också följa våra rapporter under de närmaste dagarna!

Husbilar på plats på Husvagn & Husbilsmässa 2021

Mässan arrangeras enbart i A-hallen, så det är en betydligt mindre mässa än man är van vid. Trots detta var det riktigt roligt och intressant att komma hit. Vi fick bland annat en pratstund med Johan Skogeryd, vd för Adria, och Pia Wienz Karlsson, reklamchef på KABE. Flera kunniga säljare bjöd också på rundvandring i både husbilar och husvagnar. Dessutom fick vi provköra en ny KABE med Mercedeschassi!

Fem spaningar från Husvagn & Husbilsmässa 2021

Vi börjar med att presentera fem spaningar från mässan. Vi återkommer sedan, under några dagar, med reportage om husbilar och husvagnar från mässan.

1. KABE Estate – ny snyggare instegsvagn

En första spaning handlar om KABES nya instegsvagnar som fått namnet “Estate”. Detta är de vagnar som tidigare kallades “Classic”, men som nu fått en rejäl uppfräschning och ett nytt modernare utseende. Utanpå handlar det bland annat om att vagnarna försetts med en slät plåt, istället för en kulhamrad.

Husvagn & Husbilsmässa 2021 - Kabe Estate

Inuti har det mesta förnyats. Bland annat har designen blivit lite mer “clean” och modern jämfört med tidigare. Fotona nedanför är från Estate 600 XL. Naturligtvis finns seriens vagnar i olika storlekar och utföranden.

2. KABE husbilar med Mercedeschassi – vi har testat!

När det gäller KABEs husbilar kan man inte låta bli att lägga märke till att en rad av dem nu fått Mercedeschassi, vilket ger ett både snyggt och lite exklusivt intryck. Men det handlar förstås inte bara om utseende, utan också om köregenskaper.

Husvagn & Husbilsmässa 2021 - provkörning av Mercedeschassi

På Husvagn & Husbilsmässa 2021 är det, om man bokar upp sig på en tid, möjligt att provköra en av de nya Mercedesbilarna. Naturligvtis tog vi chansen! Peter fick provköra tillsammans med en sidekick som uppmuntrade honom att ta ut svängarna genom att gasa, ta tvära kurvor och köra över grus och vägsnuttar som var lappade och lagade.

Vilken fantastisk körupplevelse! Körningen går mjukt och tyst, och husbilen flyter fram på vägen. Det känns mer som att köra en personbil än en husbil. Fantastisk växling och en rolig körupplevelse. Denna kan vi drömma om på nätterna!

Husvagn & Husbilsmässa 2021 - provkörning av Mercedeschassi

3. Alpina husvagnar – helt nytt utförande

Hos Adria märks den nya versionen av Alpina husvagnar. Dessa har inte förändrats så mycket under åren, men nu har man istället ändrat nästan allt. Utvändigt kan man bland annat nämna ett utvidgat panoramafönster, större lastlucka, ledlist som ytterbelysning, nya fälgar, 60 cm dörr, ledljus bak och nya bromsljus.

Husvagn & Husbilsmässa 2021 - Alpina husvagnar
Husvagn & Husbilsmässa 2021 - Alpina husvagnar

Invändigt är det om möjligt ännu fler förändringar, och vi blev fascinerade över i vilken utsträckning man faktiskt lyssnat på kunderna. Här har man fräschat upp designen, men också fixat massor av små detaljer som gör livet enklare i vardagen.

Det smarta lilla handfatet som kan fällas ut började förut lätt läcka, eftersom kablarna följde med handfatet upp och ner och därför slets eller hoppade isär. Detta har man löst genom att låta vattnet rinna direkt ner i en behållare, och först därefter vidare i ledningar. Inga problem med läckor längre!

Husvagn & Husbilsmässa 2021 - Alpina husvagnar

Andra exempel på smarta lösningar och ny design är justerbara nackstöd i soffgruppen, 6 usb-kontakter i varje vagn, ny display, längre sängar, smarta krokar på skåpen, ett galler för luftspalten så man inte tappar saker bakom skåpen, en portabel uppladdningsbar lampa, skåpluckor med mattare färger, nya bänkskivor och en skiva av trä istället för plast över vasken.

4. Twin Sport – plåtis med pop-up tak

En spännande nyhet från Adria är en plåtis med namnet “Twin Sport”. Det här fordonet är 6,36 meter långt, har fyra bäddar och en maxvikt på 3,5 ton eller 4,25 ton. Det mest speciella och iögonfallande är förstås pop-up taket, där det finns sovplats för två personer. När taktältet fälls ihop bygger det bara 20 cm på taket, och märks knappt.

Husvagn & Husbilsmässa 2021 - Twin sport

När man kikar upp i det uppfällda pop up-taket hittar man ett mysigt kryp-in där två personer kan sova, och här finns också både lampa och usb-uttag. Denna plåtis och denna lösning gillade vi! Man kan behöva tänka på att det bara funkar att sova här medan temperaturerna är av det lite mildare slaget, men tillverkarna tittar på material som ska kunna hålla värmen bättre.

5. Sunliving C-serie – ett mellanting mellan husbil och plåtis

Den femte och sista spaningen handlar om Sunlivings C-serie. Än så länge är det kanske inte så mycket till serie – det finns bara en husbil i serien – men fler kan ju komma i framtiden. Det som är spännande med denna serie är att den riktar sig till målgruppen som tycker att en plåtis är lite för liten – men att en halvintegrerad husbil är lite för stor. Här har man försökt skapa ett mellanting.

Husvagn & Husbilsmässa 2021 - Sunliving C

Husbilen C65 SL är 2,12 meter bred, vilket innebär att den är smalare än en vanlig husbil, och bara snäppet bredare än en plåtis/van. I likhet med andra husbilar från Sun Living är designen lite enklare och fokus är på funktion. I denna modell finns 2+1 bäddar och vid matbordet finns en smart liten dra fram-sits, som kan skjutas in i väggen så den inte märks alls när man inte behöver den.

Har du också besökt Husvagn & Husbilsmässa 2021?

Detta var vår första rapport från Husvagn & Husbilsmässa 2021, på Elmia med KABE och Adria. Fler rapporter kommer inom de närmaste dagarna. Har du också besökt mässan? Berätta gärna om dina reflektioner!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev