Meny Stäng

12 spännande husbilar på Elmia 2022

Annons

Vi har spanat in husbilar på Elmia Husvagn Husbil 2022! Det är väldigt roligt att mässan äntligen var tillbaka och det fanns många husbilar att kika på – allt från små kompakta vans till stora exklusiva ekipage. Nu dessutom med många olika chassin!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Husbilar på Elmia Husvagn Husbil 2022 – nyheter och trender

För vår del blev det många varv på mässan Elmia Husvagn Husbil, som arrangerades den 7-11 september. Vi kikade runt överallt och tog hjälp av försäljarna för att få information om nyheter, trender och funktioner.

Just nu påverkas branschen påtagligt av komponentbrist, och det är svårt att få fram husbilar tillräckligt snabbt. Allra svårast är det att få tag på Fiat-chassin, vilka tidigare varit nästan helt dominerande på den europeiska husbilsmarknaden. Detta har lett till att man nu ser husbilar med både Mercedes-chassin och alla möjliga andra chassin. Några trender vi såg för husbilar på Elmia 2022:

 • Många olika chassin
 • Högre priser
 • Flera små modeller – “mellanting mellan van och husbil”

Här visar vi tolv husbilar som vi tyckte var intressanta, antingen för att de är nya eller för att de sticker ut eller väckte vårt intresse på något annat sätt.

1. Knaus Tourer Van Vansation 500 MQ

Knaus Vansation är en lite kortare husbil som nästan känns som ett mellanting mellan en campervan och en husbil. Fordonet har Volkswagen-chassi och är utrustat med tvärbädd. En annorlunda sak är att duschväggen kan dras in över sängen för att ge mer plats i duschen – för att sedan dras tillbaka och ge mer plats i sängen.

 • Längd: 5,89 meter
 • Sängplatser: 2
 • Grundpris: 978 tkr

2. Morelo Palace 93 MB

Vill man ha något riktigt stort och lyxigt kan man kika på en husbil från Morelo. Modellen Morelo Palace 93 MB var en av nyheterna som visades på mässan, och det som är nytt här är inredningen. Strax intill kunde man se Morelo Loft Liner GQ, där man kan köra in en personbil i garaget.

 • Längd: 9,49 meter
 • Sängplatser: Upp till 6
 • Grundpris: 3,7 miljoner

3. Adria Matrix Supreme 670 SL

Adrias husbilar är fina tycker vi. Adria Matrix Supreme 670 SL finns nu med Mercedes-chassi, vilket påverkar prisbilden avsevärt. Denna husbil kostar runt 400 tkr mer med Mercedes-chassi än med Fiat-chassi, men enligt säljaren är kunderna ändå intresserade av Mercedes-chassit.

 • Längd: 7,48 meter
 • Sängplatser: 2-4
 • Grundpris: 1,58 miljoner

4. Adria Supersonic 780 DC

En annan nyhet från Adria är modellen Supersonic 780 DC. Även denna är här utrustad med Mercedes-chassi, vilket förstås påverkar priset. Trevlig inredning tycker vi!

 • Längd: 7,8 meter
 • Sängplatser: 4
 • Grundpris: 1,79 miljoner

5. Chausson S697GA Sport Line

Chausson visade upp en lite annorlunda modell, som de marknadsför under mottot “Kompakt som en van – bekväm som en husbil”. Fordonet är lite lägre än Chaussons vanliga husbilar (2,75 meter istället för 2,92 meter) och lite lättare, vilket innebär en större lastvikt. Dessutom är prislappen lite lägre. Husbilen är utrustad med chassi från Ford och kommer i en stilren grå ton.

 • Längd: 6,59
 • Sängplatser: 2-4
 • Grundpris: 749 tkr

6. VANTourer VT600D

Alla VANTourers bilar kan fås med pop up-tak, och det speciella med dessa är att de alltid är utrustade med belysning, värmeutblås och usb-kontakt. Bilarna är också alltid utrustade med dieselvärmare, istället för gasol.

Vi kikade på VANTourer VT600D som hade Fiat-chassi, men också kan fås med Peugot-chassi. En speciell funktion i denna är att duschgolvet och badrumsdörren kan fällas ut, så att duschutrymmet blir större just när man ska duscha. När det kommer till sängplatserna så kan sängen hissas upp och ner, och det är möjligt att lägga till ytterligare sovplatser.

 • Längd: 5,99 meter
 • Sängplatser: 2+2+1
 • Grundpris: 716 tkr

7. VANTourer Urban Comfort

Vi spanade också in VANTourer Urban Comfort, som är ett fordon som kan användas både som vanlig personbil och som campingfordon. Till exempel skulle bilen kunna användas av en kringresande säljare, som ibland vill sova i sin bil och ibland vill köra ner i ett parkeringsgarage och bo på hotell. En annorlunda funktion i detta fordon är att hela köket kan lyftas ut, för den som vill laga mat i det fria.

 • Längd: 5,14 meter
 • Sängplatser: 2+2
 • Grundpris: 854 tkr

8. Le Voyageur Heritage 7.9 CF

Husbilarna från Le Voyageur sticker ut med en exklusiv design. Vi spanade bland annat in Heritage 7.9 CF, som visades med en stilren vit design.

 • Längd: 7,91 meter
 • Sängplatser: 4
 • Grundpris: 1,87 miljoner

9. Malibu Van first class – two rooms coupé 640 LE RB

Hos Malibu hittade vi inga specifika nyheter, men deras vans är alltid fina! Vi kikade på en trevlig modell med Fiat-chassi och pop up-tak.

 • Längd: 6,35 meter
 • Sängplatser: 2 (eller 4 som tillval)
 • Grundpris: 849 tkr

10. Weinsberg Cara Compact MB Edition (Pepper) 640 MEG

Vi spanade in nya CaraCompact på Mercedes-chassi, och måste säga att chassit bidrog med ett läckert utseende på denna bil.

 • Längd: 6,92 meter
 • Sängplatser: 2
 • Grundpris: 927 tkr

11. Weinsberg X-cursion Van Edition (Pepper) 500 LT

En annan spännande husbil från Weinsberg är X-cursion Van Edition. Detta är den första Weinsberg som är baserad på Volkswagen-chassi, vilket ger den ett unikt utseende. En kompakt liten husbil med campervan-känsla!

 • Längd: 5,88 meter
 • Sängplatser: 2
 • Grundpris: 962 tkr

12. Sun Living C60 SP

Sun Living, som är ett instegsmärke inom Adria, visade upp flera nyheter på mässan. En av dessa var modellen C60 SP, som är en liten och kompakt husbil för två personer. Detta är en lite enklare husbil, som därmed också har en lite lägre prislapp.

 • Längd: 5,99 meter
 • Sängplatser: 2
 • Grundpris: 712 tkr

Vilken är din favorit av dessa husbilar på Elmia Husvagn Husbil 2022?

Vad gillar du dessa husbilar? Finns det någon favorit? Eller, var du själv på mässan och hittade någon annan husbil (eller husvagn) som du fastnade för?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev