Meny Stäng

Husbilar och tillbehör på mässan ”Husbil Sthlm 2022”

Annons

Mässan ”Husbil Sthlm 2022 – Frihet på hjul” är över, och det är dags för oss att visa upp lite av vad mässan hade att bjuda på. Vi var förstås till stor del upptagna i vår egen monter – samt på scen – men vi hann också ta oss runt och kika på husbilar och tillbehör.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Mässan ”Husbil Sthlm 2022”

Mässan ”Husbil Sthlm 2022” genomfördes på Kistamässan den 18-20 mars. Huvudarrangörer var Autohallen husbilar, Albins husbilar, ProDob Däck & Bilservice samt Skoklosters husbilar och husvagnar. Dessutom samlades många andra utställare på mässan: återförsäljare av husbilar, tillbehörsbutiker, campingtidningar med flera.

Hel- och halvintegrerade husbilar på ”Husbil Sthlm 2022”

Först och främst visades förstås en rad hel- och halvintegerade husbilar på mässan. För dig som inte har koll så innebär ”halvintegrerad” att bodelen är tillverkad separat medan ”helintegrerad” innebär att hela fordonet producerats i ett stycke. Vi kikade lite extra på några, som vi presenterar här.

Carthago Chic e-line I 51 QB DA

Det är alltid roligt att kika in i någon större och lyxigare husbilsmodell, och därför tittade vi in i en helintegrerad husbil från Carthago. Och visst känns det lyxigt att kliva in i det här fordonet. Här är det blänkande skåpluckor och stilren design som gäller.

 • Totalvikt: 5,5 ton
 • Längd: 7,91 meter
 • Chassi: Mercedes
 • Antal sovplatser: 4
 • Pris: Cirka 2,26 miljoner

Eura Mobil Contura 766 EB

Vi kikade in i en halvintegrerad husbil från Eura Mobil med ett snyggt svart Mercedeschassi. Denna husbil var också riktigt fräsch invändigt, med ljus design och höga långbäddar.

 • Totalvikt: 4,5 ton
 • Längd: 7,84 meter
 • Chassi: Mercedes
 • Antal sovplatser: 2
 • Pris: Cirka 1,6 miljoner

McLouis Mc4 230

En annan halvintegrerad husbil som vi kikade på var McLouis Mc4 230, som stack ut på grund av en annorlunda planlösning. Längst bak finns en u-soffa, vilket man annars mest ser i husvagnar, och husbilen är också utrustad med två taksängar.

 • Totalvikt: 3,5 ton
 • Längd: 6,59 meter
 • Chassi: Fiat
 • Antal sovplatser: 3
 • Pris: Cirka 729 000 kronor

Plåtisar, campervans och campers på ”Husbil Sthlm 2022”

På mässan fanns också gott om plåtisar (husbilar i vanmodell), campervans (enklare campingbilar) samt campers (bostadsinredd påbyggnad som man kan fästa på flaket på en pickup). Här är några stycken som vi kikade lite extra på.

Karmann Mobil Dexter 570 AW

Dexter 570 AW från Karmann Mobil är ny i Sverige. Modellen är 4-hjulsdriven, under 6 meter lång och utrustad med långbäddar. Detta är en husbil som kan passa för ett lite mer äventyrligt par.

 • Totalvikt: 3,5 ton
 • Längd: 5,98 meter
 • Chassi: Ford
 • Antal sovplatser: 2
 • Pris: Cirka 783 000 kronor

VanTourer Urban

VanTourer Urban är ett campingfordon av typen ”campervan”. Det är alltså ett fordon som du kan använda som en vanlig bil, men där du också kan övernatta och tillaga enklare måltider. Det som är speciellt i denna är att köksdelen är mobil och kan flyttas ut. Toalett finns däremot inte.

 • Längd: 5,14 meter
 • Chassi: Mercedes
 • Sovplatser: Pop up-tak 191 x 107,5 cm samt sittgrupp 190 x 100 cm
 • Pris: Cirka 745 000 kronor

Easy Campers EC 6 SH-2

Du som har, eller vill skaffa, en pickup kan kombinera den med en camper. Det innebär att du kan montera på en bodel när du så önskar. Bodelen kan också lämnas stående om du vill köra iväg med bilen. Att sedan montera på den igen tar cirka 20-30 minuter, beorende på hur van du är.

 • Vikt: Cirka 750 kg
 • Sovplatser: Alkov 160 x 206 cm samt sittgrupp 92/70 x 200 cm
 • Pris: Cirka 459 000 kronor

Husvagnar på ”Husbil Sthlm 2022”

Mässan hade fokus på husbilar, och det visades bara ett mindre antal husvagnar. Vi valde ändå ut två som vi visar upp här – en modell större och en modell mindre.

WIFI.se

Bürstner Averso Harmony line 720 TK

Vi stannade till vid Bürstner Averso Harmony line, eftersom detta är en lång och iögonfallande husvagn. Just denna var en ”barnkammarmodell”, vilket innebär att det finns ett rum med våningssäng, och sammanlagt sex sängplatser.

 • Totalvikt: 2,5 ton
 • Längd: 9 meter
 • Antal sovplatser: 6
 • Pris: Cirka 541 000 kronor

Easy Campers Trail

Easy Campers Trail är en liten off road-vagn för året runt-bruk. Här har man ett kök i bakluckan och en mysig sovplats invändigt. Toalett finns inte. Försäljarna berättade att det finns ett stort intresse för vagnen, framför allt bland män som vill ge sig ut i naturen för att fiska.

 • Totalvikt: 1 ton
 • Antal sovplatser: 2
 • Pris: Cirka 259 000 kronor

BestPoint Serviceställe för husbilar

På mässan, i vår monter, visades också en världsnyhet. Servicestället ”BestPoint” kom direkt från fabriken till mässan och har aldrig någonsin visats förut, varken i Sverige eller något annat land.

BestPoint är en servicemodul som inkluderar färskvatten, toalettömning och gråvattentömning för husbilar och husvagnar. Eftersom servicestället är splitternytt finns det ännu inte installerat någonstans, men förhoppningsvis kan det snart finnas på ett flertal ställen runt om i Sverige.

Tillbehör på Husbil Sthlm 2022

På mässan fanns också gott om olika typer av tillbehör. ProDOB, som ingår i Däckteam, hade som vanligt en väldigt snygg monter.

Nivelleringssystem

Strax intill visades automatiska nivelleringssystem för husbilar och husvagnar från EP Hydraulics. Detta är alltså för dem som vill vara säkra på att deras campingfordon hamnar i ett perfekt rakt läge när det är dags att parkera för natten.

Förbränningstoaletter

Vi kikade också förbi Cinderellas förbränningstoaletter. Att installera en sådan här kostar en slant, men vi kan absolut förstå att en del väljer att göra det. På detta sätt får man en luktfri toalett som man nästan aldrig behöver tömma – och när man väl ska tömma så är det bara ett luktfritt pulver kvar som kan slängas var som helst.

Omnia

Campingvaruhuset hade en stor monter med massor av olika tillbehör. Här pratade vi en stund med Göran Lundén från Omnia, som fanns på plats för att förevisa den smarta lilla miniugnen. Vi har en ”riktig” ugn i vår husbil, men om man inte har det är ju den här uppfinningen, som man ställer direkt på spisplattan, en optimal lösning.

Många andra utställare

Förutom dessa tillbehör så fanns förstås många andra utställare på plats, med allt från serviser till tält och utemöbler. En slags ”utesoffa” kom med på bild …

Dessutom var ju vi på plats med vår webbutik! Den mest populära produkten i vårt sortiment, under mässan, visade sig vara våra kökshanddukar med husbilsmönster.

Vi har dock lärt oss, till nästa gång vi står på mässa, att vi ska visa produkterna på ett annat sätt. Vi tror att det är bättre att lägga fram en större mängd av produkterna och i större utsträckning låta besökarna kika och klämma själva, lite mer i fred. Detta är ju lite nytt för oss, och man lär sig hela tiden!

Reseinspiration på ”Husbil Sthlm 2022”

Förutom husbilar och produkter ville mässan fokusera på reseinspiration, och här bidrog vi så mycket vi kunde. I vårt destinationstorg erbjöd vi gratis broschyrer från åtta destinationer, samt vårt magasin och tillfälle för ”resprat”.

Tyska Turistbyrån fanns på plats under alla dagarna för att berätta om och svara på frågor om Tyskland. Vissa av dagarna fanns också representanter från Glasriket och Sveriges hembygdsförbund på plats. Dessutom höll vi sex föreläsningar, om sex olika resmål. Vi var nöjda, och vill gärna göra ett större destinationstorg nästa gång.

Summa summarum så tyckte vi att detta var en väldigt rolig och varierad mässa! Vi tycker dock att det är tråkigt att flera husbilsföretag börjar välja att visa sina fordon i sina egna hallar, istället för att samlas på en och samma mässa.

Då blir ju mässorna mindre, och besökarna måste åka runt mellan olika platser. Är detta en ny trend som är här för att stanna? Vad tycker du om den? Hur tror du att det blir i framtiden?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev