Meny Stäng

Åtta slott i Östergötland – väl värda ett besök

Annons

Gästskribent: Cornelia Tonéri

Cornelia Tonéri heter jag och till vardags driver jag resebloggen litemerarosa.se med fokus på både korta och långa resor och att sätta guldkant på vardagen.  Att leva livet lite mera rosa eller i vilken färg som nu gör dig lite gladare.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Utöver resebloggen driver jag tillsammans med min resebloggarkollega Linda Jordenruntpodden, jobbar som Content creator för Visit Östergötland och så jag driver Instagram-kontot svenskaslottsguiden. Slott är nämligen något jag är otroligt fascinerad över och som jag ofta besöker på mina resor.

Därför känns det naturligt att jag när jag nu fått äran att vara gästskribent här skriver om både slott och mitt hemlandskap Östergötland. Två riktiga favoriter. Häng med Östergötland runt på slottsjakt.

Löfstad slott

Vi börjar strax intill E4:an söder om Norrköping. Här har du kanske redan åkt förbi många gånger och sett tinnarna och tornen från Löfstad slott sticka upp ovan trädtopparna. Nu svänger vi in. På Löfstad slott har tiden bokstavligt talat stannat – den 13 december 1926. Då tar fröken Emilie Piper, slottets sista ägare det sista andetaget i sin säng i sitt sovrum på Löfstad slott.

Slott i Östergötland - Löfstad

Sängen står kvar än idag liksom i stort sett allt annat i det vackra slottet som byggdes av Axel Lilie på 1630-talet. Emilie testamenterade slottet till Östergötlands museum då hon själv inte hade några arvingar. Och därmed kan vi fortfarande uppleva slottet som det såg ut då.

Guidade visningar genomförs hela sommarhalvåret. I en av flyglarna finns värdshus och strax intill även handelsträdgård. Vill du besöka Emilie Pipers grav fick hon sista vilan i Kimstad kyrka bara en bit ifrån Löfstad.

Läs mer om mitt besök på Löfstad slott här

Stjärnorps slottsruin

Ett annat slott som numera sett sin glans dagar men med ett starkt band till ovan nämnda Löfstad slott är Stjärnorps slottsruin. 1655 kommer nämligen vapenbröderna Robert Douglas och Axel Lillie som byggde Löfstad hem efter Westfaliska freden.

De ingår ett löfte om att bygga varsitt slott i Östergötland och de ska bli så höga att det ska gå att vinka till varandra från slotten. Axel bygger som vi alltså vet Löfstad. Robert bygger Stjärnorps slott. Huruvida det gick att vinka till varandra från dem låter vi vara osagt. Det vi vet är dock att Stjärnorps slott brinner 1789.

Medan byggnaderna omkring återuppbyggs står slottsbyggnaden och förfaller. Än idag är det en ruin väl värd ett besök. Både för att beskåda själva ruinen men också för att vandra i ravinen som ligger precis intill. Stjärnorp ligger strax utanför Linköping vid Roxens norra strand.

Läs mer om ruinen och ravinen i Stjärnorp här

WIFI.se
Slott i Östergötland - Stjärnorp

Ljungs slott

Det är lite av en släkthistoria kring flera av slotten i Östergötland för här kommer nästa koppling till Löfstad slott. På 1770-talet bygger nämligen Axel von Fersen den äldre Ljungs slott strax utanför Linköping och Ljungsbro. Axel är gift med Hedvig Catharina De La Gardie som äger Löfstad slott. Men det verkar inte som att detta är nog och det tackar vi såklart för idag.

Slott i Östergötland - Ljungs slott

Ljungs slott är öppet för guidade visningar under sommarhalvåret. Slottet ligger vackert mellan Motala ström och Göta kanal. Under åren som gått har det använts som allt annat än slott och de stora salarna står nu i stort sett tomma. Men den fasta inredningen från slutet av 1700-talet är i mångt och mycket orörd.

Ljungs slott brukar jag kalla ett av Östergötlands mest anonyma slott. Inte många skyltar leder dit. Ändå är det känt från TV4:s Det okända där det undersöktes av mediet Terry Evans. Varför inte ta en tur dit och göra din egen bedömning?

Läs mer om min egen känsla jag fick vid mitt besök här

Slott i Östergötland - Ljungs slott

Linköpings slott

Mitt i Linköping ligger sedan ett av våra äldsta slott, faktiskt Sveriges äldsta profana byggnad. Men det kommer lite i skym undan för den stora domkyrkan det ligger granne med. Och slott har det inte heller alltid varit. Det började byggas någon gång på 1100-talet, då som biskopsgård.

Slott i Östergötland - Linköpings slott

Via guidade visningar kan man få komma ner i de absolut äldsta delarna av slottet och även, om man vågar, testa på vattnet i den brunn man hittade och som man tror härstammar från någon typ av medicinsk verksamhet.

Vågar du? Jag vågade såklart.

Under århundradena har det varit slott för kungligheter, fängelse och bostad. Numera är det just det senare för vår landshövding men delar av slottet ingår även i Slotts- och domkyrkomuseet.

Läs mer om ett av mina besök här

Johannisborgs slottsruin

Det slott, eller den slottsruin ska jag kanske säga, som gjort mig absolut mest förvånad är utan tvekan Johannisborgs slottsruin i Norrköping. Jag hade sett den på bild några gånger och så en dag när jag hade lite tid över innan ett möte åkte jag på jakt.

GPS:en tog mig inte långt ifrån Norrköpings resecentrum in i vad som verkade vara lite mer av ett industriområde med postterminal och reningsverk. Jag var ganska säker på att jag åkt fel när jag svängde in men där, mitt bland lagerlokalerna, ligger den vackraste av ruiner.

Fotograferna vars bilder jag sett hade precis som jag förevigat det vackra gamla tornet som nu återstår utan att få med vilket området det ligger i. Men jag måste säga att det också var lite av charmen. Chocken att hitta en slottsruin just där.

Slott i Östergötland - Johannisborg

Slottet började byggas någon gång mellan 1610 och 1614 av Hertig Johan och han finns faktiskt fortfarande kvar på bild på tornet om du tittar riktigt noga. När Norrköping sedan behövde byggas upp efter ett krig fick man godkänt att ta byggmaterial från det förfallna slottet och på den vägen är det. 1934 restaurerades det enda som finns kvar någotsånär, porttornet och där står det. Kanske Sveriges mest malplacerade slottsruin?

Läs mer om Johannisborgs slottsruin här

Husby säteri

I en annan del av Östergötland, strax utanför Söderköping på väg ut emot Sankt Annas skärgård ligger Husby säteri. Det lilla slottet från 1795 är kanske mest känt för att ha varit föremål för undersökning av Jocke & Jonna och deras team. Vid ett par tillfällen har de fått slottet för sig själv i jakten på spöken.

Slott i Östergötland - husby säteri

Jag och min vän Linda blev inspirerade och bokade in oss i den mest hemsökta sviten en februarinatt 2020. Aldrig hade vi väl kunnat tro att det skulle falla sig så att vi också skulle få slottet helt för oss själva. Men så blev det och helt utan team. Det var bara vi på hela slottet och husen runtikring. Ja om man inte räknar med spökena då. Skillnaden mellan oss och Jocke och Jonna är att vi faktiskt vågade sova kvar på slottet. Om vi såg några spöken? Vi kanske inte såg dem. Men spåren efter dem kan vi inte bortse ifrån.

Läs mer om vår natt helt ensamma på Husby säteri här

Ekenäs slott

Ett annat riktigt pampigt slott som också haft både Jocke & Jonna och även LaxTon Ghost Sweden på besök i jakt på det övernaturliga är Ekenäs. 1600-talsslottet har en förmåga att få i alla fall mig att tappa andan bara man närmar sig och ser tornen ovanför trädtopparna.

Slott i Östergötland - Ekenäs slott

Slottet är öppet för guidade visningar sommarhalvåret. I maj brukar det hållas riddarspel och vid jul en mycket populär julmarknad. Jag rekommenderar verkligen att gå en guidad visning med slottsfogden Maria Reuterhagen som kan sitt slott och med liv och lust berättar om både spöken, hönsagumman och historien.

Läs mer om Ekenäs här

Vadstena slott

Kanske är ändå Östergötlands mest kända slott Vadstena slott. Vasaslottet vid Vätterns strand som är ett klassiskt Vasaslott med fyra runda kruttorn och vallgrav. Här kan du gå flera olika guidade visningar på olika teman. Under skollov arrangeras ofta olika barnvänliga skattjakter och event och vid juletid hålls mysig julmarknad i slottet.

Slott i Östergötland - Vadstena

Och där avslutar vi också vår slottsroadtrip. Med flaggan i topp i vackra Vadstena.

Östergötland
Alla våra bästa tips om Östergötland. Klicka på bilden!
Cornelia Toneri

Följ Cornelia här:

Sverige

Cornelia Tonéri

Cornelia driver resebloggen litemerarosa.com med tillhörande Instagramkonto @litemerarosa. En reseblogg med fokus på guldkanten i tillvaron. Här hittar du tips på resor till andra sidan jorden likväl som närmsta spa. Utöver bloggen driver hon också tillsammans med en resebloggarkollega resepodden Jordenruntpodden, driver Instagramkontot @svenskaslottsguiden som fokuserar helt på det stora intresset för slott och till vardags så styr hon flödet som content creator i sociala medier för Visit Östergötland.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev