Meny Stäng

Östgötadagarna på fyra hjul – tips på ställplatser och utflyktsmål

Annons

Gästskribent: Cornelia Tonéri

Aldrig annars visar ett landskap upp sig på ett sätt som under evenemang som skördefester och liknande och Östergötland är inget undantag. Det som sås under Östgötadagarna vår skördas under Östgötadagarna höst.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Första helgen i maj arrangeras Östgötadagarna vår och första helgen i september Östgötadagarna höst. Ett evenemang som marknadsför hela Östergötland under samma tak för att öka kännedomen och försäljningen av lokala produkter under hela året.

För att hinna med så mycket som möjligt under två dagar finns det väl inget bättre sätt än att uppleva det på fyra hjul. Här kommer därför tips på tre ställplatser och närliggande utflyktsmål i Östergötland.

1. Ställplatsen vid Kanalmagasinet i Mem

Kanalmagasinet i Mem ligger precis där Göta kanal börjar eller slutar. Här ligger kanalens första eller sista sluss och bara det är ju ett utflyktsmål i sig. Vid Kanalmagasinet är det ”först till kvarn” som gäller.

Skulle det vara fullt finns även Stegeborgs hamnkrog och deras ställplats i närheten. Du når den smidigast med vägfärjan över Slätbaken vid Norrkrog. När du stannat över på någon av dessa ställplatser under natten och vill utforska närliggande stopp under Östgötadagarna ligger följande nära till hands:

Ormsätter på Vikbolandet

Handla viltkött, charkuterier från vilt, och ät Ormsätters goda viltburgare tillagade i den egna food trucken.

Garaget i Å

Här hittar du utställning och försäljning av svenskt konsthantverk/slöjd, garner i ull & lin, handdrejad keramik, trä, borstar, textil, lokal mat och naturlig hudvård. Missa inte heller vackra Å kyrkoruin när du är i den lilla orten med det korta namnet.

Björkekinds hembygdsmuseum på Vikbolandet

Nedanför Kuddby kyrka finns Björkekinds hembygdsmuseum. Huset byggdes som sockenmagasin och stod klart 1826, därefter har det bland annat använts som fattigstuga, bostäder och undervisning. Numera är det Hembygdsmuseum och här finns också enklare kaffeservering.

Ninni och Evas betongfabrik

Besök en betongfabrik, det är ju inte varje dag. Ninni och Eva skapar i betong som de sedan målar. Drakar, grodor/paddor och katter tillhör några av storsäljarna. Men det finns också mycket annat som olika trädgårdsfigurer som Buddha och olika yogande djur, säsongsbetonade alster som pumpor, blommor och fina saker till jul och påsk.

Östgötadagarna - Kanalmagasinet i Mem
Kanalmagasinet i Mem

2. Ställplatsen vid Vårdnäs stiftsgård

Strax söder om Linköping ligger ställplatserna vid natursköna Vårdsnäs stiftsgård. Här i området finns många möjligheter till vandring och paddling när du har besökt dagens utflyktsmål på Östgötadagarna. I närheten av Vårdnäs stiftgård rekommenderar jag följande:

Stafsäters gårdsglass

I samband med Östgötadagarna svidar Stafsäters gårdsglass om från glasscafé till våffelcafé. Sommarens glassfokus skiftar till våfflor, varför inte med glass på? På andra sidan vägen ligger 73:ans loppis som även de har öppet. Passa också på att gå tipspromenad i det vackra eklandskapet.

WIFI.se

Inka keramik

Besök Inka keramik och blomster med öppen keramikateljé under Östgötadagarna. I butiken kan du passa på att inhandla brukskeramik tillverkad i stengods.

Lökebo gårdsbageri

Pausa med fika på Lökebo gårdsbageri som ligger på landet mellan Linköping och Kisa. Hembakat såklart i form av både bullar, kakor och bakelser. Avnjuter du fika på den stora altanen har du lantlig utsikt över skog och ängar.

Ölsbo gårdsbryggeri och humleodling

På den lilla gården Ölsbo tillverkas självklart öl och här kan prova den på hemmaplan. Missa inte heller att få en guidad tur i humleodlingen och lär dig mer om humlens viktiga historia.

Östgötadagarna - Ölsbo gårdsbryggeri
Ölsbo gårdsbryggeri

3. Ställplatsen vid Torpöns färjeläge

Torpön ligger i sjön Sommen som delas broderligt mellan både Östergötland och Småland och här har du ett fint utgångsläge för flera olika utflyktsmål under Östgötadagarna.

Ateljé Tita Smyckestillverkning

På ateljé Tita kan du titta in i verkstaden eller handla smycken i butiken. Här tillverkas unika smycken i silver och oädla metaller.

Brostorps gård

Dags för ett litet fikastopp. Njut av ljummen ostkaka i det hemtrevliga caféet på Brostorps gård eller handla med dig någon god ost, ostkaka eller kanske en snygg t-shirt med lantligt motiv.

Affären i Svalsjö och Pers mekaniska kabinett

Ladda upp med lite extra tid för här kan man bli kvar en stund. Besök den gamla lanthandeln och titta på utställningarna och titta in i Pers mekaniska kabinett som är lite som en uppfinnarverkstad lika rolig för stora och små. I caféet serveras östgötabakverket, kardemummabullar och Svalsjö Kringlor.

Nääs gårdsbryggeri

Besöker du Nääs gårdsbryggeri hittar du mer än ”bara” öl. I gårdsbutiken finns lammskinn, viltkött och rökt kött från Nääs kött & vilt. I baren kan du prova ölplanka med provsmak på fyra av Nääs öl eller köpa med deras folköl hem från gårdsbutiken. Under Östgötadagarna serveras också lunch.

Östgötadagarna höst

Första helgen i september är det dags för höstens evenemang. Mer information om varje plats, öppettider och vägbeskrivningar finns på Östgötadagarnas evenemangssida. Där hittar du också en digital karta med mängder av fler platser att besöka under evenemanget.

Cornelia Toneri

Följ Cornelia här:

Sverige

Cornelia Tonéri

Cornelia driver resebloggen litemerarosa.com med tillhörande Instagramkonto @litemerarosa. En reseblogg med fokus på guldkanten i tillvaron. Här hittar du tips på resor till andra sidan jorden likväl som närmsta spa. Utöver bloggen driver hon också tillsammans med en resebloggarkollega resepodden Jordenruntpodden, driver Instagramkontot @svenskaslottsguiden som fokuserar helt på det stora intresset för slott och till vardags så styr hon flödet som content creator i sociala medier för Visit Östergötland.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev