Meny Stäng

Gamla Linköping – ett charmigt friluftsmuseum

Gamla Linköping är ett charmigt friluftsmuseum som visar upp Linköping från förr, med stadskvarter, hus, butiker och gårdar. Här finns en lång rad museimiljöer som visar upp hur folk levde och arbetade i gamla dagar. Dessutom finns många mysiga caféer och butiker.

Friluftsmuseet Gamla Linköping

Friluftsmuseet Gamla Linköping bjuder på fantastiskt charmiga miljöer, och det är trevligt att bara strosa runt och fotografera eller bli nostalgisk. När caféer och museimiljöer håller öppet är det dessutom en levande miljö med visningar och aktiviteter för både barn och vuxna.

Gamla Linköping

Gamla Linköping ligger ungefär två kilometer väster om Linköpings centrum.

Nostalgi och historia

I Gamla Linköping kan man uppleva både nostalgi och historia: gamla stadsmiljöer samt prylar, skyltar och reklamaffischer från förr.

Gamla Linköping - affischer

Stadskvarteren

Stadskvarteren är ett stort område med gator och torg från förr. Här kan du promenera i vindlande gränder och här hittar du bostadshus, gårdar, butiker, hantverksbyggnader och andra viktiga inrättningar i en stad, som skola och bank.

I vanliga fall är många av husen i Gamla Linköping öppna invändigt, för att visa upp de olika museimiljöerna. När vi var här hölls alla museimiljöer stängda på grund av pandemin, men det var ändå mysigt att promenera på gatorna och se miljöerna utifrån.

Gamla Linköping - repslageri

Mest fascinerande är kanske att komma in på stadens torg. När man kommer hit känns det verkligen som att man tar ett kliv in i en annan tid. Butikerna är fantastiskt fina och det är kul att kika på hur reklamen såg ut förr i tiden.

Gamla Linköping
Gamla Linköping - butik

Museer, butiker och caféer

Det finns väldigt många museer och museimiljöer i Gamla Linköping. Dessa var tyvärr inte öppna när vi var här, men på museets webbplats kan man läsa att det bland annat finns grafiskt museum, målerimuseum, polismuseum, vagnsmuseum och skolmuseum.

Gamla Linköping - skola

Det finns också många butiker, som säljer sånt som konsthantverk, leksaker, presenter, tvål och karameller i strut på gammeldags vis. Vissa av butikerna höll öppet när vi var här, och vi kikade bland annat i på Historiska kompaniet där man kan botanisera bland massor av prylar med en antik känsla.

Nyhetsbrev
Gamla Linköping - Historiska kompaniet

I Gamla Linköping hittar man också en av Cloettas tre svenska butiker (de andra ligger i Ljungsbro och Malmö). Tag det rätta – Tag Cloetta!

Gamla Linköping - Cloetta

I vanliga fall finns också gott om caféer och andra matställen. Framför allt hittar man sånt som bakverk, glass och våfflor, men också smörgåsar och annan mat.

Gamla Linköping

Tidstorp och Valla gård

När man känner sig nöjd med stadsmiljöer kan man promenera förbi ryttartorpet Tidstorp och bort mot Valla gård. Tidstorp visar upp hur livet kunde vara för en indelt kavallerisoldat och hans familj i början på 1800-talet. Dessa soldater var lika mycket bönder som de var soldater, och ett litet soldattorp med tillhörande jordbruk ingick som en del av lönen.

Gamla Linköping - Tidstorp

Om man fortsätter en bit till kommer man till Valla gård. Här kan man se landsbygdens historia, inklusive järnväg och Halleby järnvägsstation. Här finns också Lill-Valla lekpark, minigolf, djur och Tekniska verken museum.

Vallaskogens naturreservat

Vid Gamla Linköping finns naturreservatet Vallaskogen, med många olika leder och promenadstigar. I naturreservatet vill man visa upp hur bönder i äldre tid skötte sin skog, och därför låter man ibland kor beta av skogen. I skogen finns också många lämningar från forntidens bondesamhälle, såsom fornåkrar och gamla begravningsrösen.

Gamla Linköping naturreservat

Den som vill kan också passa på att lära sig känna igen skogens löv. Detta är vi jättedåliga på … kan du sånt här?

Gamla Linköping - lära om löv

Skogsstigen

I Vallaskogens naturreservat finns också upplevelsestigen Skogsstigen med ”kul kunskap om djur och natur”. Stigen är runt en kilometer lång och är även anpassad för personer med funktionsnedsättning.

Gamla Linköping - Skogsstigen

Att besöka Gamla Linköping

Vi kan varmt rekommendera ett besök i Gamla Linköping – otroligt fint och charmigt, och också lärorikt! När vi var här var mycket stängt och det var ändå trevligt. Hur trevligt är det inte då när allt håller öppet!? Men visst, den fördelen vi fick i dessa tider var att det blev ett lugnt och rofyllt besök.

Gamla Linköping
Alltså vad är det med Peter och ”posera med kor” …?

Mer att göra i närheten av Gamla Linköping

I Linköping kan du till exempel besöka domkyrkan, Linköpings trädgårsförening och flygvapenmuseet. Det är också intressant att besöka Ekenäs slott, Vreta kloster, Bergs slussar och akvedukten i Ljungsbro.

Östergötland
Alla våra bästa tips om Östergötland. Klicka på bilden!

Har du besökt Gamla Linköping

Har du besökt Gamla Linköping? Har du kanske varit här när museerna och restaurangerna höll öppet? Berätta gärna om din upplevelse!

Fakta om Gamla Linköping

 • Landskap: Östergötland
 • Kommun: Linköping
 • Läge: 2 kilometer väster om Linköpings centrum
 • Adress: Tunnbindarevägen 1
 • Delar: Stadskvarteren, Valla gård och Vallaskogen
 • Läs mer: Du hittar mer information på friluftsmuseets webbplats.

Visningar och aktiviteter

 • Historiska miljöer: Hus och gårdar, Folkparksteatern, Folkskolan, Halleby järnvägsstation, smedja, stadskvarterens historiska trädgårdar etc.
 • Museer: Grafiska museet, skolmuseet, järnvägsmuseet, målerimuseet, polismuseet, Odalmannens museum, Westmanska vagnsmuseet, Tekniska verkens museum, historiska utställningar med mera
 • Aktiviteter för barn: Djur på Valla gård, Fenomenmagasinet (med experiment), Bryggaregården, häst och vagn, lekladugården, Lill-Valla lekpark, ponnyridning, skogsstigen, minigolf med mera.
 • Natur: Vallaskogen

Service och praktisk info

 • Öppettider: Museiområdet är alltid öppet. Öppettiderna i museer, butiker och serveringar varierar. Se museets webbplats för aktuell info.
 • Parkering: Finns i stadskvarteren, på Valla gård samt utmed Gästgivaregatan
 • Matservering: Wärdshuset, Wilhelminas frestelser, Skönfärgaregården Butik & Våffelstuga, Korvboden, Gelato house, Dahlbergs café med mera.
 • Butiker: Cloettas butik, Handelsboden, Historiska kompaniet och andra butiker som säljer konsthantverk, leksaker, presenter, tvål och mycket annat.
 • Turistinformation: Under sommaren finns Infomagasinet besökscenter på Tunnbindaregatan 8. Under vintern finns delar av Infomagasinet i Handelsboden på Kryddbodtorget 2.
 • Boende: Hilma Winblads Bed & Breakfast och Valla folkhögskolas Bed & Breakfast.
 • Ställplats: På Valla gård finns också några ställplatser för husbil. Tillgång till toalett, men ingen övrig service.

Tillgänglighet

 • Parkering: Parkeringsplatser för personer med rörelsenedsättning finns på vid Wärdshuset, på den stora parkeringen vid stadskvarteren samt vid Mjellerumsgården på Valla gård.
 • Toaletter: Tillgängliga toaletter finns vid Fenomenmagasinet, Wärdshuset, Dahlbergs café, Curmanska magasinet, Folkparksteatern, smådjursanläggningen, Westmanska vagnmuseet, Vallastalllet samt vid Kapellplanen.
 • Utemiljöer: De flesta kullerstensgator har gångstråk med särskild beläggning som ska underlätta för personer som har svårt att gå.
 • Inomhusmiljöer: Vissa byggnader har tillgängliga entréer och hiss. Andra byggnader med museer eller butiker har mobila ramper. Man kan behöva kontakta museet i förväg eller åtföljas av någon som kan be personalen plocka fram rampen.
 • Skogsstigen: Denna stig är anpassad för personer med funktionsnedsättning.
 • Upplevelseträdgården: Tillgänglig trädgård som kan upplevas med alla sinnen.
 • Transport på området: Man kan ta sig mellan stadskvarteren och Valla gård med tuff tuff-tåget. Man kan också boka en tur med häst och vagn. Vagn som är tillgänglig för personer med rullstol finns.

Hitta till Gamla Linköping

 • Bil: Kör Drottninggatan/Malmslättsvägen eller y-ring och följ skyltningen. Från E4:an finn skyltning från avfart 111.
 • Buss: Flera bussar går från Resecentrum i Linköping. Kolla bussnummer och tider hos Östgötatrafiken.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev