Meny Stäng

Bergs slussar – Göta kanals mäktiga slusstrappa

Annons

Bergs slussar i Göta kanal inkluderar sammanlagt 11 slussar, och det är riktigt fascinerande att se båtarna ta sig upp och ner längs den branta slusstrappan. Vid Bergs slussar finns också café, restauranger, minigolf och ställplats för husbilar.

Bergs slussar

Bergs slussar är det kanske allra mest intressanta slussområdet längs hela Göta kanal. Kanalen har sammanlagt 58 slussar och 11 av dem ligger på ett och samma ställe, i Berg. Det är inte konstigt att många väljer att komma just hit när de vill titta på slussning. Här finns också en konstgjord bassäng, som förser slusstrappan med vatten och samtidigt fungerar som gästhamn.

Bergs slussar
Berg-Upper-harbor

Bergs slussar ligger i Berg, en mil nordväst om Linköping. Strax intill ligger sjön Roxen.

På vägen från Söderköping: Brådtom sluss

Vi reser längs med kanalen med husbil, och på vägen stannade vi även vid Brådtom sluss. Den här slussen ligger öster om Norsholm, i den andra änden av sjön Roxen. Brådtom är en liten gård med café, stugor och ställplats för husbilar. Charmigt litet ställe!

Bergs slussar – slusstrappa och två dubbelslussar

Sedan kom vi alltså fram till ”huvudattraktionen” – Bergs slussar. Här finns en slusstrappa med 7 sammankopplade slussar och dessutom två dubbelslussar. Tillsammans är det 11 slussar som bit för bit forslar båtarna upp från, eller ner till, sjön Roxen.

Slusstrappan har en höjdskillnad på 18,9 meter och de två dubbelslussarna har en höjdskillnad på 4,9 respektive 5,5 meter. Det är med andra ord en brant resa båtarna ska göra!

Vi stod och tittade på ett gäng slussningar, och vi måste säga att det är fascinerande att se slussarna öppnas och stängas, fyllas med vatten, tömmas på vatten och successivt förflytta båtarna uppåt och neråt.

För det mesta går det lugnt och stillsamt till. Det finns killar och tjejer i land som hjälper till, och besättningarna är nog rutinerade efter allt slussande fram och tillbaka. Vi har sett en incident hittills, men det var inte här utan vid en annan sluss. Då ramlade en hund i när den försökte hoppa iland, och halkade ner mellan båten och slusskanten. Det blev väldigt oroligt, men hunden hade flytväst och ägarna lyckades fiska upp den med en lång båthake. Allt slutade lyckligt.

Båtturer

Om man inte har en egen båt att slussa med kan man hänga med en passagerarbåt. I sommar har flera arrangörer ställt in på grund av covid-19, vilket gör att det går färre turer än vanligt. Men åtminstone Wasa Lejon går regelbundet, mellan Berg och Borensberg. Det var riktigt fascinerande att se på när denna stora båt skulle ta sig uppför de två dubbelslussarna.

Brunnby sluss

Brunnby är en dubbelsluss ovanför Bergs slussar på väg mot Borensberg. Slussen är kanalens smalaste och kortaste sluss; 34,85 meter lång och 7,18 meter bred, och hur kom det sig? 

Det sägs att slussens byggherre inte drog jämnt med Baltzar von Platen och därför valde att jävlas med honom genom att bygga en lite mindre sluss och på så vis begränsa storleken på de fartyg som kan färdas på kanalen. Så kan det gå.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Caféer och minigolf

Många turister lockas för att se på båtarna vid Bergs slussar. Vid slussarna finns vandrarhem, restauranger, caféer, glasskiosker och en fin minigolfbana. Det finns också möjlighet att hyra cyklar.

Äventyrsgolf vid Bergs slussar
Glasskiosk vid Bergs slussar

Skulptur vid bergs slussar

Det finns ett skulpturstråk längs Göta kanal, och i detta ingår åtta skulpturer. Vi har sett ”Utpost” i Mem och ”Rabbit Crossing” i Söderköping, och nu var det dags att se ”Dubbelgångare” av Kent Karlsson, från 2006.

Skulptur vid Bergs slussar - Dubbelgångare

Ställplats vid Bergs slussar

Strax intill Bergs slussar finns en stor parkeringsplats, och de två innersta raderna (på gräs) används som ställplats för husbilar. Man betalar (185 kronor/dygn) i det lilla caféet vid minigolfbanan.

I priset ingår servicehus med toaletter och duschar, soptömning, toatömning samt möjlighet att fylla färskvatten via slang. Man får deponera 100 kronor för ett kort till servicehuset, och dessa pengar får man tillbaka när man vid avresa lämnar kortet. Det funkade bra att stå här tyckte vi!

Ställplats vid Bergs slussar

Ljungsbro – Cloetta och akvedukt

Vi besökte också Ljungsbro, som ligger 5 minuter från Bergs slussar med bil. Här ligger bland annat Cloettas fabrik, med tillhörande butik. Vi var inte ensamma där, om man säger så!

Rikigt roligt att kika runt bland allt nostalgiskt godis från barndomen. Idag äter vi inte så mycket godis, men vi köpte med oss ett gäng kexchoklad. Det är alltid bra som extra energi när det kniper!

I Ljungsbro kollade vi också in akvedukten, där båtarna går på en bro ovanför bilarna. Fascinerande! Och vilken tur vi hade, precis när vi kom fram till akvedukten kom Wasa Lejon förbi!

Akvedukt i Ljungsbro

Mer att se i närheten

Vreta kloster, med klosterruin och klosterkyrka, ligger i Berg. Vi kan absolut rekommendera ett besök här! Relativt nära hittar du också fina Borensberg, samt Linköping och Motala, där det finns mycket att se och göra. Ännu fler tips hittar du nedan.

Östergötland
Alla våra bästa tips om Östergötland. Klicka på bilden!

Har du varit i Bergs slussar?

Har du varit vid Bergs slussar? I så fall, har du varit här med båt, bil, husbil eller cykel? Hur var din upplevelse?

Fakta om Bergs slussar

 • Ort: Berg
 • Kommun: Linköping
 • Län: Östergötlands län
 • Antal slussar: 11 (Slusstrappa med 7 sammankopplade slussar samt 2 dubbelslussar)
 • Namn på slussar: Carl Johans slussar (slusstrappan), Oscars sluss (första dubbelslussen efter slusstrappan) samt Bergs sluss (den översta dubbelslussen), som har dopnamn Karl Ludvig Eugens sluss. Tillsammans kan slussarna också kallas ”Det stora lyftet”.
 • Fallhöjd: Carl Johans slussar: 18,9 meter, Oscars sluss: 4,9 meter och Bergs sluss: 5,5 meter.
 • Öppettider: Kanalen är öppen för båtar på sommaren (4 maj – 30 september 2020), men platsen kan besökas året om.
 • Kryssningsbåtar: M/S Wasa Lejon går till Borensberg och sedan tillbaka till Bergs slussar. Kolla med turistbyrån för eventuellt fler kryssningsalternativ.
 • Aktiviteter: Båtturer, samt hyra cykel på Kaffeteriet.
 • Sevärdheter: De 11 slussarna, konstverket ”Dubbelgångare” samt slussportsutställningen, med fem gamla slussportar uppställda på land.
 • Turistinfo: Oscars slussar 2, Vreta kloster
 • Läs mer: Du hittar mer info på Visit Linköping

Hitta till Bergs Slussar

 • Bil: Berg ligger på sjön Roxens västra sida. Om du kommer på E4:an tar du av mot Berg mellan Tift och Mörtlösa, i höjd med Linköping.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev