Meny Stäng

Mem – Östersjöns port till Göta kanal

Mem är en liten ort vid den djupa havsviken Slätbaken, strax utanför Söderköping. Den lilla orten fungerar som Östersjöns port till Göta kanal och det var också här kanalen invigdes en gång i tiden. För oss är detta platsen där vi startar vår husbilsresa för att följa Göta kanal.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Mem

Den 26 september år 1832 invigdes hela Göta kanal i Mem. Vid det festliga tillfället deltog inga mindre än Kung Karl XIV Johan, drottningen och kronprinsparet. Idag är detta en stillsam liten ort, som ändå känns levande tack vare kanalen och båttrafiken.

Mem ligger nära Söderköping, och allra närmast är det om man åker båt på kanalen. Med bil får man ta en liten omväg på slingriga, men fina vägar.

Mems sluss, Göta kanal

Mems sluss byggdes 1831-1832, och var den sista slussen som byggdes i Göta kanal. Slussen, som är byggd av granit, har en fallhöjd på tre meter och är en enkelsluss som styrs med hydraulisk manövrering. Dopnamnet är Bengt Erland Franc Sparre.

Sluss i Mem
Sluss i Mem

Vårt besök i Mem

När vi kom fram till Mem parkerade vi vid kanalen. Vi visste att det skulle finnas en ställplats, och såg direkt en skylt om att man skulle fråga om plats innan man körde vidare. Vi kom relativt sent och anade att det skulle vara fullt, men började med en liten promenad för att se oss omkring.

Husbil
Mem

Konstverket Utpost

Längs med Göta kanal finns ett skulpturstråk som har utvecklats genom konstprojektet ”Visioner vid vatten”. Det finns flera olika konstverk, och ett av dessa är ”Utpost” av Richard Johansson, från 2004.

Det finns fyra bronsskulpturer på taket och dessa ska enligt konstnären symbolisera farväl och återseenden (matrosen), betraktare av sin kanal (Baltzar von Platen), naturupplevelser längs färden (trädet) och något årligt återkommande (fågeln).

Konstverket Utpost

Kanalmagasinet i Mem

Vid Mems sluss finns ett gammalt magasin, som idag är ombyggt till café och vandrarhem. Här finns också lunch och pubmeny, och människor satt på uteserveringen när vi gick förbi.

Ställplats i Mem

Efter en kort promenad kom vi ner till ställplatsen. Den såg riktigt fin ut med rymliga platser och el (pris: 185 kronor/dygn). Men de fyra platserna var förstås upptagna. Vi undrar om det är så här det kommer att vara under hela resan, nu när många semestrar i Sverige? Det var hur som helst bara att rulla vidare … Fortsättning följer!

Ställplats i Mem

Se mer i närheten: Söderköping och Stegeborg

Inte långt från Mem ligger Söderköping, som är charmig stad med historiska byggnader och mysiga kvarter. Här kan man också ta sig upp på Ramunderberget, äta glass på Smultronstället eller kanske prova öl från mikrobryggeri. En annan intressant utflykt är att ta sig till slottruinen Stegeborg. Här kan man grotta ner sig i historien eller kanske slappna av på hamnkrogen. Om du också vill besöka Norrköping har vi massor av tips!

Östergötland
Alla våra bästa tips om Östergötland. Klicka på bilden!

Har du varit i Mem?

Har du varit i Mem? Har du i så fall varit här med båt, bil eller kanske cykel?

Fakta om Mem

  • Landskap: Östergötland
  • Län: Östergötlands län
  • Kommun: Norrköpings kommun
  • Folkmängd: Ca 50 (2015)

Fakta om Mems sluss

  • Byggnadsår: 1831–1832
  • Dopnamn: Bengt Erland Franc Sparre
  • Tekniska fakta: Enkelsluss som styrs med hydraulisk manövrering, med fallhöjd på tre meter.

Hitta till Mem

  • Bil: Om du kommer från Norrköping och kör mot Söderköping tar du av österut mellan Norrköping och Söderköping.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev