Meny Stäng

Borensberg vid Göta kanal – slussning och delikatesser

Annons

Borensberg är en mysig liten ort vid Göta kanal, där man kan se en av kanalens två handdrivna slussar. Här kan man också cykla, handla delikatesser i gårdsbutiker och … trängas bland väldigt många husbilar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Borensberg

I den lilla orten Borensberg livnär man sig på handel, industri och turism. Genom orten rinner både Motala ström och Göta kanal, och trots att vi var här en regnig dag så var det semesterkänsla med turister, caféer, båtar och, som sagt, väldigt många husbilar.

Motala ström i Borensberg
Borensberg

Borensberg ligger i Motala kommun i Östergötland. Orten ligger cirka 18 kilometer öster om Motala, strax intill sjön Boren.

På väg mot Borensberg – Brunneby musteri

På vägen mot Borensberg stannade vi vid Brunneby musteri, som ligger cirka 4 kilometer sydost om Borensberg. Här ligger en stor gårdsbutik som säljer frukdrycker och marmelader, men också massor av andra delikatesser som kryddor, senap, ostar och pastasåser. I anslutning till gårdsbutiken finns också restaurangen Bettina, och den som vill kan hyra kajak.

Vi planerade inte att handla något, men det gick ju inte att låta bli. Till råga på allt var vi hungriga när vi gick där inne, vilket förstås är lite ”farligt”. På bilden kan du se vad som fick följa med tillbaka till husbilen …

Vid musteriet ligger också Brunneby gård och Brunneby gårdskyrka. Man tror att kyrkan byggdes år 1270 och byggdes ut på 1400-talet. År 1830 upphörde kyrkan att vara församlingskyrka och inreddes som sädesmagasin. Kyrkan renoverades och återställdes som gudstjänstlokal på 1970-talet. En väldigt söt liten kyrka med ett högt och vackert torn!

Borensberg – vid Motala ström och Göta kanal

Så kom vi då fram till Borensberg! Om man sett den första filmen om Göta kanal kan man kanske känna igen sig på vissa platser här. Många scener spelades nämligen in på Göta Hotell, och där bodde också skådespelarna och filmteamet under inspelningen.

Oavsett om man känner igen sig eller inte så lägger man snabbt märke till de två vattenflödena, som man ideligen korsar i någon riktning. Motala ström är en älv, eller stor å, som rinner från Vättern till Östersjön. Genom Borensberg rinner vattnet mer eller mindre parallellt med Göta kanal.

Motala ström i Borensberg

Göta kanal är lite smalare, och det är förstås här man kan se alla slussningar. Både vattnen var fantastiskt spegelblanka när vi var här, trots att regnet konstant hängde i luften.

Göta kanal i Borensberg

Borensberg sluss

I Borensberg finns en av Göta kanals två handdrivna slussar. Att vara slussvärd är med andra ord ett fysiskt arbete, och du som slussar (eller tittar på) är varmt välkommen att hjälpa till att veva.

Borensberg sluss
Borensberg sluss

Börslycke gårdsbutik

Om du vill shoppa med dig något gott kan du kika in på Börslycke gårdsbutik. Här säljs sånt som kola, marmelad och knäckebröd, småskaligt och utan tillsatser. Vi kände att vi handlat klart för dagen, men annars skulle man kunna hitta fina presenter här!

Kaffeteriets ställplats

Var stod vi med husbilen då? Det finns en stor ställplats vid Kaffeteriet i centrala Borensberg, som också har café och minigolf. Hit åkte vi först, men trots att klockan bara var runt 12-tiden på dagen var det proppfullt. Åtminstone trodde vi det. Ett 10-tal husbilar snurrade runt samtidigt med oss och letade platser, och de flesta vände.

Senare upptäckte vi att ställplatsen fortsätter en bra bit längs kanalen (och där står husbilarna väldigt fint), så kanske missade vi någon plats. Men även dessa var slut några timmar senare.

Glasbruket – café, vandrarhem och ställplats

Det var inte bara ställplatsen vid Kaffeteriet som var full. En camping i närheten hade satt upp en skylt om ”fullbokat”. Som tur är finns ytterligare en ställplats i Borensberg, vid Glasbrukets vandrarhem. Vägen dit ut är smal och slingrig, så vi ringde först. Jodå, de hade ett fåtal platser kvar. Inte några med el dock (vilket vi egentligen behövde), men vi tackade ändå ja till en plats att stanna. Oj, vad svårt det är att hitta lediga platser, särskilt med el, under denna resa!

Väg i Borensberg
Bergs slussar

Glasbruket är ett charmig vandrarhem och trädgårdscafé, som ligger naturskönt på en smal landtunga mellan Motala ström och Göta kanal. Här betalade vi 185 kronor/dygn för en plats utan el, och då ingår toalett och duschar.

På Peters drönarfoto kan du se precis hur vi stod. Det är verkligen fantastiskt fint och fridfullt här ute. Om man har cykel är det inte långt att ta sig in till centrala Borensberg.

Glasbruket i Borensberg

Mer att se i närheten

I Kungs Norrby, inte långt från Borensberg finns en av Göta kanals två akvedukter. En liten bit väster om Borensberg ligger Motala och insjöstranden Varamon. Österut hittar du Bergs slussar, med Göta kanals längsta slusstrappa samt den trevliga staden Linköping där vi har 13 fina tips . Missa heller inte fina Vadstena och Alvastra klosterruin!

Östergötland
Alla våra bästa tips om Östergötland. Klicka på bilden!

Har du varit i Borensberg?

Har du varit i Borensberg? Och förresten, har du sett den klassiska filmen ”Göta kanal eller Vem drog ur proppen?”?

Fakta om Borensberg

 • Kommun: Motala
 • Län: Östergötlands län
 • Tidigare namn: Husbyfjöl
 • Folkmängd: 3100 (2019)
 • Sevärdheter: En av Göta kanals två handdrivna slussar.
 • Aktiviteter: Hyra cykel, minigolf vid Kaffeteriet med mera.
 • Ställplatser: Ställplats vid Kaffeteriet samt vid Glasbruket
 • Camping: Borensäng camping och Strandbadets camping.
 • Hotell och vandrarhem: Göta hotell, Glasbrukets vandrarhem med flera.
 • Läs mer: Du hittar mer info på gotakanal.se

Borensbergs historia

 • Husbyfjöl: Det äldre namnet på Borensberg är Husbyfjöl. Namnändringen skedde under tidigt 1900-tal.
 • 1649: Krogen i Husbyfjöl finns med på en karta över krogar och gästgivaregårdar längs med landsvägarna i Östergötland.

1700- till 1800-talet

 • 1797: Från denna tid hästammar den pampiga flervalvsbron av sten som går över strömmen.
 • 1825: Göta kanal öppnades vid Borensberg, när sträckan Vättern – Roxen togs i drift.
 • 1872: Från denna tid finns ett kulturhistorisk värdefullt lusthus, som har avbildats på ett frimärke.

1900- till 2000-talet

 • 1907: Borensberg fick järnvägsförbindelse.
 • 1908: Göta Hotell, som är känt från filmens värld, byggdes detta år.
 • 1940: En urmakareskola startades av Sveriges Urmakareförbund. Skolan utökades sedan till att även inkludera optikerutbildning, vilken senare flyttades till Stockholm.
 • 2013: Urmakarskolan flyttade till Motala och blev yrkeshögskola.

Hitta till Borensberg

 • Bil: Borensberg ligger i den östra änden av sjön Boren. Ta väg 34 norrut från Linköping, eller väg 34 österut från Motala. Vid trafikplats Borensberg svänger du av.

Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev