Meny Stäng

Alvastra klosterruin – och Rökstenen i Rök

Annons

Alvastra klosterruin är ruinen efter det kloster där Heliga Birgitta en gång i tiden fick sina mest omtalade uppenbarelser. Bara tio minuter härifrån hittar du Rökstenen – stenen med världens längsta runinskrift. Väldigt mycket historia på ett litet område!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Alvastra klosterruin

Alvastra klosterruin är ruinen efter ett före detta cistercienskloster som grundades av munkar från det franska klostret Clairvaux år 1143. Idag finns bara ruiner kvar av kyrkan och klosterbyggnaderna, men det är fascinerande att promenera runt bland de överväxta murarna och tänka tillbaka på hur livet en gång kan ha varit här.

Alvastra klosterruin - och rökstenen i Rök

Alvastra klosterruin ligger i Alvastra, vid foten av berget Omberg i Ödeshögs kommun. Klostret ligger på den östra sidan av Vättern.

På vägen från Vadstena: Borghamn

Vi körde till Alvastra från Vadstena, och trots att det bara är en resa på runt 25 minuter så hann vi med några stopp på vägen. De första stoppen (vid delikatessbutiken Ladugård 206 och Vadstena kräftor) berättade vi om redan i förra inlägget.

Strax efteråt körde vi in vid en skylt som lovade ”lanthandel” och hamnade i Borghamn, som ligger vid Vätterns strand. Här hittade vi rökt sik. Fantastiskt! Vi hittade faktiskt också en liten ställplats för husbilar i hamnen, men eftersom det var eftermiddag och högsommar så fanns det inga lediga platser.

På vägen från Vadstena: Väversunda kyrka

På samma väg, mellan Vadstena och Alvastra klosterruin, gjorde vi ett kort stopp vid Väversunda kyrka. Denna kyrka ligger vid Ombergs fot och är ett av Östergötlands bästa exempel på medeltidskyrkor.

Eftersom vi besökte kyrkan vid en okristlig tidpunkt (faktiskt klockan 07:00 morgonen efter, då vi körde samma väg tillbaka) så var kyrkan inte öppen. Här ska annars finnas några sevärdheter, såsom en trädörr i smide med både korsfästelse och runinskrifter.

Väversunda kyrka

Besök vid Alvastra klosterruin

Vårt huvudmål för utflykten från Vadstena var Alvastra klosterruin. När klostret grundades på 1100-talet var det, tillsammans med Nydala kloster i Värnamo, det första cisterciensklostret i Norden. Som föregångare kom Alvastra därefter att grunda munkklostren Varnhem, Julita och Gudsberga.

Alvastra klosterruin

Alvastra kloster är bland annat känt för att det var här Heliga Birgitta fick några av sina mest omtalade uppenbarelser. Det var också här hon kände sig kallad att bli ”Kristi brud och språkrör”. Klosterlivet i Alvastra varade ända tills klostret upplöstes omkring år 1530, i samband med reformationen.

Allt som finns kvar idag är ruiner, och man får använda sin fantasi för att föreställa sig det som en gång var: Klosterkyrkan Sankta Maria, sakristia, munkarnas länga med sovsal och arbetssal, bibliotek, korsgång, munkarnas matsal, sjukstuga, abbottens hus, klostergården och andra byggnader.

Vi tyckte absolut att det var värt att göra ett besök vid Alvastra klosterruin, åtminstone om man som vi gillar historia och ruiner. Besöket är dessutom helt gratis.

WIFI.se
Helena och Peter i Alvastra klosterruin

Middag vid Alvastra klosterruin

När vi tittat runt på ruinen var det dags att festa loss på alla godsaker vi handlat med oss längs vägen. Vädret var fantastiskt, och vi slog oss ner vid picknickborden som står vid klostrets parkeringsplats. Kräftor och rökt sik från Vättern tillsammans med ostar som vi köpt på Brunneby musteri utanför Borensberg. Mums!

Rökstenen – Sveriges mest omtalade runsten

Drygt 10 minuter från Alvastra klosterruin finns Rökstenen, som kanske är Sveriges allra mest kända runsten. Stenen står för beskådan under ett litet tak, strax utanför Röks kyrka.

Rökstenen i Rök

Rökstenen har en inskrift med hela 760 tecken, vilket gör att den anses vara världens längsta runinskrift. Stenen restes förmodligen under den första halvan av 800-talet och runorna har ristats in av Varin, som genom texten ville hedra sin döde son.

I övrigt är innebörden av den långa texten inte helt självklar, vilket gett upphov till en rad olika tolkningar. Visst är det fascinerande att en text som skrevs här i området på 800-talet fortfarande finns kvar, läses och diskuteras!?

Se mer i närheten

Strax norr om Alvestra ligger Vadstena, som är en charmig liten stad vid Vätterns strand. Här finns massor av historia och man kan både besöka det pampiga slottet och många byggnader på klosterområdet. Det är inte heller så långt att ta sig till fina Motala, eller till charmiga Borensberg. Söderut kan du istället upptäcka charmiga Gränna.

Östergötland
Alla våra bästa tips om Östergötland. Klicka på bilden!

Har du varit vid Alvastra klosterruin eller vid Rökstenen? Hur var din upplevelse?

Fakta om Alvastra klosterruin

 • Kommun: Ödeshögs kommun
 • Län: Östergötlands län
 • Landskap: Östergötland
 • Grundande: 1143
 • Aktiv som kloster: Fram till cirka år 1530

Att besöka Alvastra klosterruin

 • Öppettider: Klosterruinen är öppen året runt, alla tider på dygnet.
 • Priser: Det kostar inget att besöka klosterruinen.
 • Guidning: Kontakta Ödeshögs turistbyrå för mer info.
 • Service: Vid klosterruinen finns parkeringsplatser, några bord och bänkar samt toalett och soptunna.
 • Läs mer: Du hittar mer info på Visit Östergötland.

Fakta om Rökstenen

 • Plats: Röks kyrka
 • Kommun: Ödeshögs kommun
 • Län: Östergötlands län
 • Tillkomsttid: 800-tal
 • Signum: Ög 136
 • Runristare: Varin
 • Stil: RAK
 • Storlek: 382 cm (varav 125 cm under mark) hög, 19-43 cm tjock och 138 cm bred.
 • Material: Granit

Att besöka Rökstenen i Rök

 • Öppettider: Rökstenen står utomhus, och kan besökas alla dagar och tider.
 • Priser: Det kostar inget att besöka Rökstenen.
 • Service: Det finns parkeringsplatser, informationstavlor under tak samt toaletter.
 • Läs mer: Du hittar mer info på Visit Östergötland.

Hitta till Alvastra klosterruin och Rökstenen

 • Till Alvastra: Om du kommer norrifrån tar du väg 50 och vid trafikplats Freberga tar du av mot Vadstena, och fortsätter sedan söderut. Om du kommer österifrån tar du E4:an västerut och vid Ödeshög svänger du norrut mot Alvestra. Om du kommer söderifrån tar du E4:an norrut och svänger av vid Ödeshög.
 • Till Rökstenen: Rökstenen ligger 8,2 km öster om Alvastra. Från klostret kör du österut och följer skyltar mot Rökstenen.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev