Meny Stäng

Smarta lösningar i husbilen – 11 praktiska tips

Annons

Smarta lösningar i husbilen, det vill man ju ha, eller hur? Efter mer än tio år med husbil har vi kommit på olika lösningar som vi tycker underlättar husbilslivet. Här är våra tips! Du som har husbil eller husvagn – dela gärna med dig av dina tips också!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Smarta lösningar i husbilen

När man bor eller semestrar i husbil (eller husvagn för den delen), så vistas man ju på en begränsad yta. Samtidigt behöver man få allt att fungera med el, vatten, förvaring och så vidare. Efter alla år på vägarna har vi kommit på en del smarta lösningar i husbilen, som passar för oss. Vi delar med oss av 11 tips. Fylla gärna på med fler tips i kommentarsfältet!

1. Vattenslang och kopplingar för att fylla vatten

Vi har en vattenslang för att fylla vatten i husbilens tank, till exempel på campingar, ställplatser och bensinmackar. Vi använder alltid vår egen vattenslang, även om det finns en man kan låna. Anledningen är att det är svårt att vara hundra procent säker på att det inte finns bakterier på vattenslangen man lånar.

Vår vattenslang är 5 meter lång, vilket vi tycker är lagom. Vi har den upphängd i husbilens garage tillsammans med en mängd olika kopplingar, så att vi alltid ska ha en koppling som passar. Ibland sitter det redan en koppling som man måste ta bort innan man kan sätta dit sin egen, och därför har vi också med en polygrip.

2. Elkabel utan linda/rulle

Man behöver förstås ha med en elkabel i husbilen, och ofta köper man elkabeln i en linda (kabelrulle). Peter blev tokig på lindan/rullen. Han tyckte att det trasslade, hakade upp sig och att gräs och löv drogs med in i rullen. Till slut klippte han sönder den och nu har vi elkabeln hängande löst på en hängare i garaget, tillsammans med vattenslangen. Mycket enklare tycker vi!

3. Hyllor i garaget

När vi nyligen byggde om i husbilsgaraget hängde vi upp hyllor längs väggarna. Vi köpte ett Elfasystem från Bauhaus som det stod ”badrum” på. Här förvarar vi mindre verktyg, kablar och liknande. Praktiskt med lite ordning! För att de inte ska skallra mot väggen satte vi tätningslist bakom.

Smarta lösningar i husbilen - hyllor i garage

4. Vägghängd förvaring

På båda dörrarna till husbilsgaraget har vi satt upp en slags vägghängd förvaring som vi har köpt på Clas Ohlson. Vi förvarar olika prylar här, som till exempel arbetshandskar, spännband för markisen, ”ormar”/band för att spänna fast cyklarna med mera.

Smarta lösningar i husbilen - vägghängd förvaring

För att sätta upp förvaringen använde vi 13 mm långa skruv med stort platt huvud, 8 skruv per förvaring för att fördela tyngden.

Skruv

5. Fastbultat kassaskåp

I husbilsgaraget har vi också ett kassaskåp. Kassaskåpet är fastbultat i husbilen och vi har sedan förstört gängorna. Det går alltså inte att skruva loss kassaskåpet om man skulle få för sig den idén. Vi använder ibland kassaskåpet för att lägga in värdesaker som till exempel pass, färjebiljetter, försäkringspapper, extra kontokort eller en kamera.

Smarta lösningar i husbilen - fastbultat kassaskåp

6. Större sopsäck

Om man har en husbil med ”sopskåp” bakom köket kan man, om man vill, göra som vi har gjort. Vi har en hink här, som vi sågat av botten på. Vi klämmer sedan fast en stor svart sopsäck runt hinken. På det här sättet får vi en stor soppåse, som inte blir full direkt, och som vi sedan tömmer utifrån. Man måste dock tänka på sopsortering, så allt kanske inte ska slängas ner i den stora svarta säcken …

Smarta lösningar i husbilen - soptunna

7. Rengöring av färskvattentanken

Färskvattentanken behöver rengöras ibland, eftersom det annars kan bli bakterier. Det är förstås extra viktigt att vara nog med rengöringen om man vill kunna dricka vattnet. Vi dricker för säkerhets skull aldrig vattnet i vår tank, utan använder det bara för att tvätta oss, laga mat, diska och liknande. Även om vi inte dricker vattnet vill vi förstås rengöra tanken ibland.

Det finns särskilt rengöringsmedel för detta änadmål i campingbutikerna. När vi reste runt ett helt år i Europa 2015 var det svårt att i tid och otid hitta campingbutiker. Då lärde vi oss, av andra husbilister, att man också kan använda tabletter som är till för att rengöra tandproteser. Dessa hittar man bland annat på apotek och eventuellt på Lidl.

Vi häller i ett gäng tabletter och låter ”skalpa runt” någon timme medan vi kör. Sedan tappar vi ut vattnet, sköljer hela tanken (genom att dra in vattenslangen genom fönstret och spola) och fyller därefter nytt färskt vatten.

8. Extraskafferi vid köket

I många husbilar finns ett högt skåp i närheten av köket, där det oftast är tänkt att man ska hänga in ytterkläder eller andra kläder. Det kan visserligen vara bra, men vi tycker att man utnyttjar utrymmet bättre genom att ha hyllor här. Ofta har man ju (tycker vi) lite för lite skåp i köket.

Vi har satt in flera hyllplan och här förvarar vi sånt som hushållspapper, toalettpapper, plastmuggar och plastbestick (bra vid vissa tillfällen även om vi förstås har vanliga muggar och bestick också), öl, vin, hårt bröd och liknande. Kläderna då? Ja, de viker vi in i skåp eller lägger i alkoven.

Smarta lösningar i husbilen - skafferi

9. Korgar för förvaring

I köksskåpen och kökslådorna har vi många olika korgar och mindre lådor. På det sättet är det lätt att få ordning i skåpen och sakerna ligger på plats, även när man kör. Vi har i flera fall valt tygklädda korgar för att dämpa skallrande och andra ljud vid körning.

Smarta lösningar i husbilen - korgar för förvaring

10. Vägghängd hållare för hushållsrullen

I köket har vi en vägghängd hållare för hushållspappret. Detta är smidigt eftersom hushållspappret alltid kan vara på plats, även när vi kör. Bredvid hushållsrullen har vi en krok för diskborsten.

Smarta lösningar i husbilen - vägghängd hållare för hushållsrullen

11. List för knivar

I köket har vi också satt upp en list för knivar. Nej, vi har förstås inte knivarna här när vi kör, då får de åka ner i en låda. När vi står still tycker vi däremot att det är praktiskt att hänga upp knivarna på listen.

Smarta lösningar i husbilen - knivlist

Fler smarta lösningar i husbilen?

Har du fler tips på smarta lösningar i husbilen eller husvagnen? Berätta gärna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev