Meny Stäng

Gruvor och grottor i Tyskland – 7 spännande tips

Visste du att det finns många spännande gruvor och grottor i Tyskland att besöka? Vi har själva besökt fladdermusgrottan i Bad Segeberg, och kan också tipsa om bland annat en saltgruva med lång historia, en grotta med föremål från stenåldern och flera grottor med stora stalagtiter och stalagmiter.

Gruvor och grottor i Tyskland

Vårt besök i fladdermusgrottan i Bad Segeberg för något år sedan var en positiv överraskning. Vi hade egentligen också tänkt besöka friluftsteatern ”Karl May Spiele” som ligger precis bredvid, men det gick inte alls som tänkt eftersom vi kom fel veckodag. Som tur var visade sig enbart grottan vara värd omvägen. Och ja, det finns många fler gruvor och grottor i Tyskland har vi upptäckt.

Man ska ju fortfarande undvika icke nödvändiga resor på grund av coronapandemin, men Europa börjar långsamt öppna upp och man kan ju så smått planera inför framtida resor. Idag presenterar vi, i samarbete med Tyska Turistbyrån, 7 spännande tyska grottor.

Grotta i Baden-Württemberg © GNTB / Ben Wiesenfarth

1. Bayern: Saltgruva i Berchtesgaden

I Berchtesgaden i Bayern finns en historia av att utvinna salt som går tillbaka till 1100-talet. Saltgruvan som finns här idag (Salzbergwerk Berchtesgaden) invigdes år 1517 och har varit i kontinuerlig drift sedan dess. Gruvan ligger på upp till 300 meters djup under ytan.

En speciell upplevelse som man kan ta del av är att äta middag i saltgruvan. Man får ta på sig en gruvarbetaroverall, serveras ett glas sekt (tyskt mousserande vin), åker minitåg 650 meter in i gruvan, får en guidad tur och serveras därefter middag i form av buffet med tillhörande dryck. I närheten kan man bland annat besöka nationalparken Berchtesgaden med dramatiska bergsvyer och vackra sjöar.

Grottor i Tyskland - Berchtesgaden
Berchtesgaden ©  GNTB / Rafa Pérez / Kamaleon
Nationalparken Berchtesgaden © Getty Images / bluejayphoto
 • Adress: Bergwerkstrasse 83, Berchtesgaden,
 • Biljettpris: Vuxen 18,50 euro/Barn 10,00 euro (2020).
 • Läs mer: Grottans webbsida
 • Campingar i närheten: Camping Simonhof (Alte Reichenhallerstrasse 110, Ramsau) eller Camping Allweglehen (Allweggasse 4, Berchtesgaden).
 • Ställplatser i närheten: Parking Kehlstein (Obersalzbergstrasse, Berchtesgaden) eller Reisemobilstellplatz Allweglehen (Allweggasse 4, Berchtesgaden).
 • Mer att se i området: Nationalparken Berchtesgaden, sjön Königssee och München.

2. Baden-Württemberg: Hohle Fels i Schelklingen

Hohle Fels betyder “ihålig klippa“ på svenska och är en av de största inomhusgrottorna i bergskedjan Schwäbische Alb. Här har man hittat arkeologiska fynd från äldre stenåldern och från neandertalarna, i form av till exempel vapen, smycken och konstföremål. Grottan kan i vanliga fall besökas från 1 maj till och med 31 oktober. På vintern håller man stängt för att skydda de djur som övervintrar här.

Om du gillar grottor så finns det faktiskt ännu fler i området runt Blaubeuren, strax intill Hohle Fels. Området är Unescoskyddat och man har gjort många spännande fynd i de olika grottorna. I museet i Blaubeuren kan man bland annat se en flöjt i ben, som hittills är det äldsta musikinstrumentet i världen. En knapp timme bort med bil hittar man också det magiskt vackra slottet Lichtenstein.

Grottor i Tyskland - Feengrotte
Grotta i Baden-Württemberg © GNTB / Ben Wiesenfarth
Föremål från grottorna i Baden-Württemberg © GNTB / Ben Wiesenfarth
 • Adress: Hohler-Felsen-Weg, Schelklingen
 • Biljettpris: Vuxen 3,00 euro/ Barn 1,00 euro (2020).
 • Läs mer: Grottans webbsida
 • Campingar i närheten: Camping i Hopfenburg (Hopfenburg 12, Münsingen) eller Camping Christophrus (Werte 6, Kirchberg).
 • Ställplats i närheten: Parking Hohle Fels (Auf dem Hauchen, Schelklingen).
 • Mer att se i området: Museum i Blaubeuren, slottet Lichtenstein och staden Ulm.

3. Sachsen-Anhalt: Rübeländer droppstensgrottor i Harz

I grottstaden Rübeland ligger två grottor: Grottan Baumannshöhle och grottan Hermannshöhle. Enligt en legend upptäcktes Baumansshöhle omkring år 1536 av gruvarbetaren Friedrich Baumann, och det var så grottan fick sitt namn. Grottan består av många sammankopplade håligheter och den främsta av dessa är den så kallade Goethesalen, där man idag håller konserter.

Hermannshöhle ligger strax intill Baumannshöhle. Denna grotta är bland annat känd för sina stalagtiter och för ben som man hittat från grottbjörnen. I närheten kan man besöka nationalparken Harz, med berget Brocken som sticker upp med en 1141 meter hög topp. Den som vill ha resa med ångloket Brockenbahn till ändstationen Brocken, vilket är Tysklands högst belägna tågstation.

Nyhetsbrev
Grottor i Tyskland - Harz nationalpark
Harz nationalpark © GNTB / Francesco Carovillano
Repbro i Harz © GNTB / Christian Binder
 • Adress: Blankenburger Str. 36, Oberharz am Brocken (Baumanshöhle) och Hasselfelder Strasse 2 (Hermansshöhle).
 • Biljettpris: Vuxen 6,00 euro/Barn 4,00 euro (2020).
 • Läs mer: Grottans webbsida
 • Campingar i närheten: Camping vid Brocken (Schützenring 6, Elbingerode) eller Camping Panoramablick (Hinterdorf 79, Dankerode).
 • Mer att se i området: Nationalparken Harz, berget Brocken, Harzer Schmalspurbahn (smalspårig tågbana med ånglok) och staden Quedlinburg.

4. Sachsen: Drachenhöhle Syrau i Vogtland

Drachenhöhle betyder “drakgrotta“ på svenska. Grottan ligger 16 meter under ytan och bjuder på en gömd och fantastisk värld, där du hittar stalagtiter, intressanta formationer och en underjordisk sjö. Finns det också drakar? Det får du kanske komma hit och kolla in själv! Webbsidan lovar i alla fall att detta är en upplevelse för hela familjen. Tydligen ska man också kunna få uppleva led-belysning och bakgrundsmusik här.

I närheten kan man bland annat besöka naturparken Thüringer Schiefergebirge/Obere Saale, med den slingrande floden Saale. Vill du hellre besöka städer kan du ta dig till Chemnitz eller Leipzig.

Grottor i Tyskland - Höhlenberg
Bergskedjan Erzbegirge ©Tourismusverband Erzgebirge e.V. / Renée Gaens
 • Adress: Höhlenberg 10, Paul-Seifert-Strasse, Syrau.
 • Biljettpris: Vuxen 9,00 euro/Barn 6,50 euro (2020).
 • Läs mer: Grottans webbsida
 • Campingar i närheten: Camping Lindenau (Am Forstteich, Lindenau/Schneeberg) eller Camping Gunzenberg (Möschwitz, Hauptstrasse 38, Pöhl).
 • Ställplats i närheten: Drachenhöhle Syrau (Paul Seifertstrasse, Syrau).
 • Mer att se i området: Naturparken Thüringer Schiefergebirge/Obere Saale, staden Chemnitz och Leipzig.

5. Thüringen: Saalfelder Feengrotte

Feengrotte betyder “fens grotta“ på svenska. Denna grottan är särskilt känd för sina färgade droppstenar och för sin magiska värld av féer. Här finns en hel äventyrsvärld för barn med olika upplevelser och dessutom ett ”äventyrsmuseum”.

Om man gillar vin kan man passa på att besöka vinregionen Saale-Unstrut. Man kan också göra en utflykt till slottet Moritzburg, som räknas som ett av de vackraste slotten i området. Slottet, som uppfördes som ett jaktslott på 1500-talet, ligger på en ö omgärdat av konstsjöar och kanaler.

Vinregionen Saale-Unstrut © DWI / German Wine Institute
Slottet Moritzburg © GNTB / Florian Trykowski
 • Adress: Feengrottenweg 2, Saalfeld/Saale.
 • Biljettpris: Vuxen 11,90 euro/Barn 7,90 euro (2020).
 • Läs mer: Grottans webbsida
 • Campingar i närheten: Camping Weissensee (Günstedter Strasse, Weissensee) eller Camping am Tor zum Hainrich (Hainichstrasse 22, Weberstedt).
 • Ställplats i närheten: Feengrotten Saalfeld (Feengrottenweg 2,Saalfeld)
 • Mer att se i området: Slottet Moritzburg, staden Jena och vinregionen Saale-Unstrut.

6. Nordrhein-Westfalen: Atta-grottan i Attendorn

Atta-grottan är känd för sina stora droppstenar, i form av stalagtiter och stalagmiter. Grottan upptäcktes 1907, när man bröt kalksten, och öppnade för turister samma år. Idag är detta den mest besökta turistgrottan i hela Tyskland, med runt 350 000 turister per år.

Förutom de spännande formationerna i grottan så mognar här en välsmakande ost, och man kan komma hit för att provsmaka både ost och vin. I närheten av grottan hittar du skogsområdet Teutoburgerskogen. Vill du ta dig vidare till större städer väntar Bonn och Köln en dryg timme bort med bil.

Grottor i Tyskland - Atta-grottan
Horn-Bad Meinberg © GNTB / Florian Trykowski
Klippformationer i Nordhrein-Westfalen © GNTB / Florian Trykowski
 • Adress: Finnentroper Str. 39, Attendorn
 • Biljettpris: Vuxen 10,00 euro/Barn 6,00 euro (2020).
 • Läs mer: Grottans webbsida
 • Campingar i närheten: Naturcamping Kessenhammer-Biggesee (Kessenhammer 3, Olpe/Kessenhammer) eller Camping Seeblick (Seeuferstr. 2, Meinerzhagen).
 • Ställplats i närheten: Atta-Höhle (Finnentroper Strasse 39, Attendorn).
 • Mer att se i området: Teutoburgerskogen, Bonn och Köln.

7. Schleswig-Holstein: Kalkbergsgrotta i Bad Segeberg

Kalkbergsgrottan i Bad Segeberg (Kalkberghöhle) är en stor fladdermusgrotta som hittades av lekande barn 1913. Man vet idag att runt 18 000 (!) fladdermöss övervintrar här varje år. För att skydda fladdermössen mot katter, ugglor och andra faror har man byggt en liten ingång i trä, och här sitter ugglorna hoppfullt och spanar efte byte.

Vi besökte den här grottan sommaren 2018, vilket var väldigt intressant. Förutom att vi var nere i den 2285 meter långa grottan så besökte vi också museet Noctalis. Här finns pedagogisk information om djur och natur för både vuxna och barn (på tyska, engelska och danska). I närheten kan du uppleva Travemünde, Lübeck eller semesterorten Timmendorfer strand, med sina långa sandstränder.

Ingång till fladdermusgrotta
Ingången till fladdermusgrottan i Bad Segeberg
Uggla Tyskland
En uggla spanar efter byte vid grottan i Bad Segeberg
 • Adress: Oberbergstr. 27, Bad Segeberg
 • Biljettpris: Vuxen 12,00 euro/Barn 6,00 euro (2020).
 • Läs mer: Grottans webbsida och vårt besök vid grottan.
 • Campingar i närheten: Camping Seeblick (Dorfstrasse 59, Dersau) eller Sjöcamping Weisser Brunnen (Seestrasse 12, Wittenborn).
 • Ställplats i närheten: Wohnmobilstellplatz Kalkbergblick (Kastanienweg 1, Bad Segeberg).
 • Mer att se i området: Karl May friluftsteaterpjäs i Bad Segeberg, Timmendorfer Strand, Travemünde och Lübeck.

Fler gruvor och grottor i Tyskland?

Har du tips på några fler gruvor eller grottor i Tyskland som är värda att besöka? Berätta gärna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev