Meny Stäng

Slottet Moritzburg utanför Dresden – ett sagolikt jaktslott

Slottet Moritzburg utanför Dresden är ett vackert och sagolikt jaktslott och barockslott, som är väl värt ett besök. Med på vandringen inuti slottet får man en ”histopad”, vilket bidrar till att göra historien levande!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Slottet Moritzburg

Slottet Moritzburg var de sachsiska kurfurstarnas jaktparadis. Idag håller slottet öppet för allmänheten, och du kan även strosa i slottsparken.

Slottet Moritzburg utanför Dresden

Slottet Moritzburg ligger cirka 15 kilometer norr om staden Dresden, i förbundslandet Sachsen i östra Tyskland.

Att besöka slottet Moritzburg

Vi körde till slottet Moritzburg med vår husbil, och parkerade på den stora parkeringen som ligger precis framför slottet. Sedan var det bara att promenera in och betala inträde. I priset ingår en så kallad ”histopad” (en digital platta), som visade sig bidra till att levandegöra historien på ett riktigt underhållande sätt.

Slottet Moritzburg utanför Dresden

Slottet Moritzburg – ett jaktslott för de sachsiska kurfurstarna

Slottet Moritzburg uppfördes på 1500-talet som ett jaktslott i renässansstil åt kurfursen Moritz av Sachsen. Senare byggdes det om till ett barockslott av kurfursten August den starke (1670-1733), och ytterligare lite senare kompletterade kurfursten Fredrik August III av Sachsen (1750-1827) med lustslott och fasanerier.

Jaktslottet var en plats där de sachsiska kurfurstarna roade sig kungligt. De jagade på de stor jaktmarkerna och arrangerade stora baler och lekar i form av ”sjöslag”.

Slottet beboddes av den adliga ätten Huset Wettin, dit de sachsiska furstarna hörde, fram till 1945, då de tvingades lämna ifrån sig slottet. Prins Ernst Heinrich av Sachsen och hans söner försökte gömma konstskatter i trädgården, men det mesta hittades av de sovjetiska trupperna. Endast några lådor med juveler och guldprydnader hittades av amatörarkeologer 1996.

Idag är slottet ett staligt museum, med en av Europas största samlingar av horn och djurkranier.

Slottet Moritzburg utanför Dresden

Rundvandring i slottet Moritzburg – med histopad

Dags för rundvandring i slottet! Men, vad är då en ”histopad”? Jo, detta är en digital platta som vi kunde hänga runt halsen. I varje rum finns en plats där man kan scanna med plattan, och vips så får man information om rummet, eller valfria objekt som man pekar på.

Det mest fascinerande är att man sedan kan föra plattan runt i rummet och se hur platsen kan ha sett ut för några hundra år sedan, då rummet var fullt av människor. Plötsligt får rummen och möblerna liv!

Histopad

Många av rummen är i sig själva otroligt vackra, med stuckaturer, målningar och dekorativa möbler. Ett av de kanske mest imponerande rummen är ”fjäderrummet”, med en sänghimmel gjord av massor av små fågelfjädrar.

WIFI.se

Och så lyfter man upp histopaden och ser hur det kan ha sett ut när det begav sig, exempelvis år 1728. Man för paden runt i rummet och överallt ser man nya människor, i fantastiska kläder. Fascinerande!

Histopad

I en sal står ett stort bord uppdukat till fest, med vackert Meissen-porslin.

Slottet Moritzburg utanför Dresden

Men hur kan det ha sett ut på festen? Jo, det får man förstås veta när man lyfter histopaden och riktar den mot bordet.

Histopad

I slottet Moritzburg finns också ett slottskapell, som byggdes 1661 under överinseende av kurfursten Johannes George II. Än idag hålls regelbundna gudstjänster i kapellet.

Slottskapell

Om man fortsätter en trappa upp hittar man en utställning med olika föremål. Här kan man dock inte använda histopaden.

Utställning

När vi kom tillbaka till husbilen väntade varsitt mejl med varsitt foto av oss i mejlboxen som kurfurstar … Vem passar bäst i munderingen …?

Var kan man stå över natten med husbilen?

Strax intill slottet Moritzburg finns en parkeringsplats, där man kan stå med husbilen över natten. Här finns en elstolpe, men den fungerade inte när vi var här, och eftersom vi behövde el stannade vi inte här.

Vi stod istället några dagar på den mest centrala ställplatsen i Dresden (Stellplatz Wiesentorstrasse). Här finns el för cirka 15 husbilar och man har perfekt utgångsläge för att besöka den gamla stadsdelen i Dresden.

Ställplats i Dresden
Ställplats i centrala Dresden

Mer att se och göra i närheten

Slottet Moritzburg ligger strax utanför Dresden, som är en fantastisk stad att upptäcka. I Dresden kan du bland annat besöka det vackra Zwingerpalatset och alla museer i residensslottet. Om du vill uppleva dramatisk natur kan du göra en utflykt till Bastei, med den kända Basteibron. Strax intill Bastei hittar du också den imponerande fästningen Festung Königstein.

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Har du besökt slottet Moritzburg?

Har du besökt slottet Moritzburg? Eller har du kanske besökt någon annan sevärdhet där man använder en ”histopad”?

fakta om slottet Moritzburg

  • Läge: Cirka 15 kilometer norr om Dresden
  • Förbundsland: Sachsen
  • Land: Tyskland
  • Uppförande: 1542
  • Stil: Byggt i renässansstil, ombyggt i barockstil
  • Läs mer: Du hittar mer info på slottets webbplats.

Service och praktisk info

  • Öppettider: Slottet Moritzburg håller vanligtvis öppet alla dagar i veckan, 10-17 eller 10-18. Se slottets webbplats för aktuella öppettider och undantag, då slottet håller stängt.
  • Pris: Vuxna betalar 10 euro/person. Studenter och andra med rabatt betalar 8 euro/person. Barn 6-16 år betalar 3 euro/person. Barn under 5 år har gratis inträde. (2022) Man kan också köpa kombinationsbiljett tillsammans med ”Little Pheasant Castle” (13 euro/person för vuxna och 11 euro/person om man har rabatt).
  • Boende: Det är möjligt att boka boende i de små husen vid sjön, strax intill slottet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev