Meny Stäng

Bastei i Saxiska Schweiz – dramatisk natur i Tyskland

Bastei i Saxiska Schweiz är ett fantastiskt bergsområde i Tyskland med en vacker och omtalad bro: Bastei-bron. Om du gillar dramatisk och vacker natur kommer du älska denna plats. Vi vandrade hit, men det går också bra att ta sig hit med bil eller buss.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Bastei i Saxiska Schweiz

Bastei i Saxiska Schweiz är framför allt känt för den sagolika bron, som återfinns på massor av bilder från området. Strax intill kan man besöka Felsenburg Neurathen (klippborgen Neurathen).

Bastei i Saxiska Schweiz

Bastei i Saxiska Schweiz har adress 018 24 Lohmen, och ligger cirka tre mil sydost om Dresden i östra Tyskland, inte långt från gränsen till Tjeckien.

Start på Camping Königstein

Vi tog in med vår husbil på Camping Königstein, som vi gillade mycket. Här står man fint vid Elbe, och eftersom campingplatserna ligger i ”terrasser”, har man utsikt över floden oavsett var man står.

Personalen på campingen pratade i stort sett inte ett enda ord engelska, men vi kände oss ändå välkomna och fick allt vi behövde. Mannen i receptionen var mycket noga med att vi skulle förstå allt, inklusive hur vi skulle ta oss med tåg för att besöka Bastei, och visade oss noga och långsamt på campingens stora karta.

Tågresa en station

När det var dags att besöka Bastei promenerade vi en kort sträcka till tågstationen, och tog tåget en station till ”Kurort Rathen”. Från campingen hade vi fått en biljett att använda på tåget, men den behövde vi aldrig visa.

Tåg i Tyskland

Kurort Rathen

När vi hoppat av var det bara att promenera ner till Elbe och ta den lilla färjan över floden, mot en mindre avgift.

Kurort Rathen

Vi strosade sedan genom den charmiga lilla orten Rathen, och följde skyltarna mot ”Bastei”.

Kurort Rathen

Vandring till Bastei

Vandringen upp till Bastei inkluderade förstås en lång rad trappor uppåt. Det var bara att sätta igång att gå. Här och där blev det paus för att hämta andan och dricka vatten …

Vandring till Bastei i Saxiska Schweiz

Efter en stunds promenad i uppförsbacke belönades vi med fantastiskt vacker utsikt över Elbe.

Selfie vid Elbe

Bron Bastei

Så, till slut kom vi upp till Bastei-bron! Vi hade ju sett den på bild förut, men att se den på riktigt är ändå en helt annan sak.

WIFI.se

Klippformationen Bastei reser sig 194 meter över Elbes yta och 305 meter över havet. En första träbro byggdes 1824, och 1851 ersattes denna av dagens bro, som är byggd av sandsten. Bron är 76,5 meter lång, har sju bågar och går över en 40 meter djup ravin.

Fån bron har man en fantastisk utsikt över det omgivande bergslandskapet. Observera att detta är en populär turistattraktion, så det kan vara mycket folk. När vi kom på förmiddagen var det ganska lugnt, men med tiden blev det mer och mer folk.

Biergarten vid bron Bastei

På ”andra sidan” bron (från det hållet vi kom) upptäckte vi att det finns ett stort hotell med spa, flera restauranger och dessutom bilvägar och parkeringar. Det är med andra ord möjligt att se bron utan att göra den vandring uppför berget som vi gjorde.

Biergarten vid Bastei i Saxiska Schweiz

Vi slog oss ner för en öl på en biergarten som låg fint. Här kan man också köpa soppa, korv eller en pretzel (kringla), men vi valde att ta en sen lunch nere i kurorten Rathen istället.

Biergarten vid Bastei i Saxiska Schweiz

Felsenburg Neurathen

Vi besökte sedan Felsenburg Neurathen (klippborgen Neurathen) som ligger precis intill Bastei-bron. Här får man betala ett inträde för att gå in (några euro per person), men det är det definitivt värt!

Felsenburg Neurathen

Här promenerar man runt på små broar mellan klipporna, och har om möjligt ännu bättre utsikt, både över landskapet och över Bastei-bron.

Felsenburg Neurathen
Bastai i Saxiska Schweiz

På den här platsen låg en gång i tiden regionens största klippborg. Idag finns bara små spår av borgen, i form av uthuggna rum, passager och en vattencistern. Här och där finns skyltar som berättar om den gamla borgen.

Mat och glass i Rathen

När vi var klara vandrade vi tillbaka till Rathen, samma väg som vi kom upp. Att gå nerför var naturligtvis mycket enklare! I byn hittade vi en restaurang och en trevlig uteservering. Vi var inte alls speciellt imponerade av maten i relation till priset, men det satt förstås ändå väldigt bra med en måltid vid det här laget!

Vi bestämde oss sedan för att ta ytterligare en liten promenad, och på vägen blev det en god glass …

Glasstrut

Promenad till ”vattenfall”

Med utgångspunkt från Rathen kan man göra många olika vandringar. På en skylt stod att det skulle vara ”15 minuter” till ett vattenfall. Nu visade det sig i och för sig vara betydligt mer än 15 minuter, och vattenfallet var för tillfället helt uttorkat, men vi fick i alla fall en fin promenad förbi en sjö där det var populärt att hyra trampbåt eller roddbåt.

På vägen tillbaka såg vi en skylt som pekade mot ”Schwedenlöcher Bastei” (ungefär ”Sverigehålet”), vilket ska vara en fin ravin. Så, vad är bakgrunden till namnet? Jo, när byn Rathwelde förstördes av svenska soldater i augusti 1639, under det Trettioåriga kriget, flydde bönderna i området till ravinen, där de tog skydd.

Schwedenlöcher

Tillbakaresa till campingen

När vi kände oss nöjda för dagen tog vi färjan tillbaka, och därefter tåget en station, och så var vi strax ”hemma” på campingen. En härlig och fantastiskt fin dagsutflykt! Men kom ihåg, om du inte vill eller kan vandra den vägen vi gjorde, så finns det möjlighet att komma betydligt närmare Bastei och Bastei-bron med bil.

Färja Rathen

Mer att se och göra i närheten

Utöver Bastei finns andra fina vandringar att upptäcka i Saxiska Schweiz, till exempel med utgångspunkt i Bad Schandau. I Königstein vill du heller inte missa den enorma fästningen Festung Königstein. Vi kan också tipsa om att besöka den pampiga staden Dresden. Dessutom finns många fina naturupplevelser på den tjeckiska sidan, i det naturområde som kallas ”Bohemian Switzerland” (Böhmiska Schweiz).

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Har du besökt Bastei i Saxiska Schweiz?

Har du besökt Bastei i Saxiska Schweiz? Gillar du den här typen av dramatiska naturupplevelser?

Fakta om Bastei i Saxiska Schweiz

 • Distrikt: Landkreis Sächsische Schweiz-Osterzgebirge
 • Förbundsland: Sachsen
 • Land: Tyskland
 • Bergskedja: Elbsandsteingebirge
 • Höjd: 194 meter över Elbes yta och 305 meter över havet.
 • Sten: Kvadersandsten
 • Basteibrons mått: 76,5 meter lång, med sju bågar, över en 40 meter djup ravin.
 • Läs mer: Du hittar mer info på naturområdets webbplats.

Service och praktisk info

 • Öppettider: Det finns inga öppettider för Bastei-bron (området är inte inhägnat). Felsenburg Neurathen är däremot inhägnat och kan därmed ha öppettider.
 • Priser: Det kostar inget att besöka Bastei-bron. Att besöka Felsenburg Neurathen kostar några euro per person.
 • Matservering: Vid bron finns flera serveringar, bland annat Panorama Restaurant samt en biergarten med öl och enklare tilltugg.
 • Hotell: Strax intill bron ligger Berghotel Bastei, med spa.
 • Parkering: Det finns två pakeringar, en nära och en lite längre bort. Från den bortersta får du promenera cirka 3,5 kilometer eller ta shuttle-buss. Parkering för personbil kostar 3 euro för 3 timmar eller 5,50 euro/dag. Parkering för husbil kostar 11 euro/dag. (2022)

Hitta till Bastei i Saxiska Schweiz

 • Buss: Busslinje 237 (Pirna – Bastei – Rathewalde – Hohnstein – Sebnitz) eller Nationalpark Hop on Hop off (Stadt Wehlen – Bastei eller Königsten – Bad Schandau – Hohnstein – Bastei).
 • Bil: Ställ in GPS:en på ”01847 Lohmen” eller GPS-koordinater: latitud 50.9665139 och longitud 14.0657333.
 • Vandring: Starta vandringen i orten Rathen och följ skyltarna. Vandringen inkluderar ett stort antal trappsteg i uppförsbacke.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev