Meny Stäng

Att göra i Dresden – 18 sevärdheter och upplevelser

Annons

Vad kan man göra i Dresden i Tyskland? Denna historiska stad bjuder på pampiga sevärdheter i form av slott, palats och parker, men också på konst och multimedia-upplevelser. Här är våra bästa tips!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Dresden

Dresden upplevde sin absoluta storhetstid under ledning av August den starke, som var kurfurste i Sachsen 1694–1733. Kurfurstendömet var vid denna tid stort och mäktigt, och August den starke tog in Europas främsta arkitekter för att göra staden pampig och vacker. Dresden började jämföras med städer som Wien och fick smeknamnet ”Elbflorenz” (Florens vid Elbe).

Under slutet av andra världskriget förstördes Dresden fullständigt under ett flertal massiva bombräder, och efter kriget blev staden ett stort industricentrum i det kommunistiska Östtyskland.

Idag har ett flertal av de gamla pampiga byggnaderna återuppförts, och staden har fått tillbaka en stor del av sin forna glans. Genom staden flyter floden Elbe, med Altstadt (Gamla stan) på ena sidan och Neustadt (Nya staden) på andra sidan.

Göra i Dresden

Dresden ligger i förbundslandet Sachsen i östra Tyskland, cirka 19 mil söder om huvudstaden Berlin.

Vad kan man göra i Dresden?

Vad kan man då se och göra i Dresden? Det finns förstås en hel del att upptäcka! Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Promenera i Gamla stan

Dresdens gamla stadsdel, Altstadt, är den del av Dresden där de flesta historiska platserna finns. Här hittar du till exempel Frauenkirche, Residensslottet och Zwingerpalatset. Stadsdelen formligen kryllar av mäktiga byggnader, och det är fascinerande att tänka på att det mesta av detta har fått återuppbyggas efter förstörelsen under Andra världskriget.

2. Spana in ”Furstenzug”

I den gamla stadsdelen kan du spana in Fürstenzug (Furstarnas procession). Bilden målades ursprungligen 1871 – 1876 för att fira 800-årsdagen av Wettindynastin, Sachsens härskande familj. För att göra verket väderbeständigt ersattes det i början av 1900-talet av cirka 23 000 Meissen-porslinsplattor. Verket är 102 meter långt och känt som det största porslinskonstverket i världen.

Furstenzug

3. Fascineras av kyrkan Frauenkirche

Frauenkirche (Vårfrukyrkan) är en protestantisk kyrka som ligger mitt på stadens stora torg, Neumarkt. Kyrkan uppfördes ursprungligen mellan 1726 och 1743, men förstördes totalt under Andra världskriget. Kyrkan stod under 50 år kvar som en ruin för att påminna om kriget, men byggdes slutligen upp igen 1994-2005.

Kyrkan är vacker både utvändigt och invändigt.

Frauenkirche

4. Beundra Katolische Hofkirche

Ännu en kyrka som är värd att spana in är Katholische Hofkirche, som också ligger i Gamla stan. Kyrkan uppfördes 1739-1751 i barockstil, på beställning av kurfursten Fredrik August II av Sachsen. Kyrkan fungerar som säte för den katolske biskopen i Dresden-Meissens stift.

5. Strosa längs Brühls terrass

En annan sak du inte vill missa att göra i Dresden är att strosa längs Brühls terrass, som går längs floden Elbe på Gamla stan-sidan. Platsen kallas ibland för ”Europas balkong”, och är ett mysigt ställe för en skön promenad.

Göra i Dresden - Brühls terrass

I ena änden finns en liten park, och längs terrassen hittar du också olika läckra konstverk.

6. Följ med på äventyr med ”Festung Xperience”

Vid Brühls terrass hittar du också nedgången till ”Festung Xperience”, som kan beskrivas som en multimedia-upplevelse som berättar om den fästning som en gång fanns här. Man promenerar runt i resterna av fästningen, samtidigt som man lyssnar på en berättelse i hörlurar och ser olika händelser spelas upp på väggarna. Detta var riktigt snyggt gjort, och vi kan varmt rekommendera detta till alla som gillar levandegjord historia.

7. Besök Residensslottet och dess museer

Dresdens residensslott (Residenzschloss Dresden) är ett renässansslott som en gång fungerade som residens för Sachsens kurfurstar (1547-1806) och Sachsens kungar (1806-1918). Stora delar av slottet brann ner under kriget, men slottet har därefter återskapats.

Göra i Dresden - Residensslottet

Här finns en rad olika museer, såsom myntkabinett, rustkammare samt ”Historiska Gröna valvet” (Historisches Grünes Gewölbe) och ”Nya Gröna valvet” (Neues Grünes Gewölbe).

Vi besökte de två senare, och mest fascinerande var det Historiska Gröna valvet, där man går genom extremt utsmyckade rum fyllda av skatter tillverkade av guld, silver, elfenben, ädelstenar och bergskristaller. Här är det dock strikt förbjudet att fotografera, varför bilderna nedanför är från det Nya Gröna valvet.

8. Njut av atmosfären vid Zwingerpalatset

Bland alla enastående byggnader i Dresden är Zwingerpalatset kanske en av de allra mest imponerande. Detta stora barockkomplex uppfördes 1710-1728, på uppdrag av August den starke. Liksom mycket annat i Dresden förstördes palatset under Andra världskriget, men återuppbyggandet inleddes nästan direkt.

Man kan strosa runt och upptäcka byggnaden både uppepå murarna, och bland innergårdarnas fontäner. I vanliga fall brukar palatset prydas av en grön och vacker trädgård, men här pågick byggnadsarbeten just nu …

Som du ser på mina (olika) kläder så lockade palatset oss till två besök, och dessutom blev det en fika på caféet som ligger i byggnaden.

9. Upplev ”Zwinger Xperience”

Vid Zwingerpalatset finns en ”systerupplevelse” till ”Festung Xperience”. Man får låna ett par lurar och medan man går mellan olika stationer kommer nya berättelser helt automatiskt i lurarna. På vissa platser får man se skådespel som utspelar sig på en jätteduk, så man nästan sugs in i den alternativa verkligheten.

På slutet avslutas upplevelsen med att man får sätta sig i en stol med trampor (lilla bilden till höger). Man får på sig VR-glasögon och så trampar man sig tillsammans fram genom palatset, under dess fornstora dagar. En rolig sak att göra i Dresden!

10. Se konst på ”Gemäldegalerie Alte Meister

Om du vill se konst kan du kika in på ”Gemäldgalerie Alte Meister” (Gamla mästares bildgalleri) på Theaterplatz nära Zwingerpalatset. Här visas målningar och skulpturer gjorda fram till 1800-talet, samt olika utställningar.

11. Se ännu mer konst på Albertinum

Om du inte fått nog av konst kan du också besöka Albertinum, som ligger i en renässansbyggnad vid Brühls terrass. Här finns ”Galerie Neue Meister” (Nya mästarnas galleri), med både målningar och skulpturer.

Albertinum

12. Andas ut vid Grosser Garten

Grosser Garten (Stora trädgården) är en stor park i barockstil, som du hittar någorlunda centralt i Dresden. I mitten av parken ligger ett barockslott. I parken finns också Dresden Zoo, med cirka 1400 djur av 235 arter.

13. Kryssa på Elbe

Elbe flyter rakt igenom Dresden, och bara att stå på någon av broarna och spana ut över båtarna är trevligt. Den som vill kan förstås också ge sig ut på flodkryss. Det finns en rad olika sightseeing-turer att välja mellan, exempelvis via företaget ”Sächsische Dampfschifffahrt”. En härlig sak att göra i Dresden, inte minst på sommaren!

Göra i Dresden - kryssa på Elbe

14. Häng i stadsdelen Neustadt

Om du vill se en helt annan sida av Dresden ska du bege dig till stadsdelen Neustadt, som ligger på andra sidan Elbe sett från Gamla stan. I den här stadsdelen kan du bland annat se en hel del street art.

Göra i Dresden - Neustadt

Du kan också uppleva betydligt mer bohemiska kvarter, med mysiga gränder, caféer och vintage-butiker.

Göra i Dresden - Neustadt

15. Kika in på Kunsthofpassage

I stadsdelen Neustadt kan du specifikt kika efter ”Kunsthofpassage”, som är ett slags konstcentrum som sträcker sig över några kvarter. Här kan du bland annat se kreativt och lekfullt utsmyckade husfasader.

16. Upptäck Pillnitz slott och trädgårdar

Pillnitz slott (Schloss Pillnitz) är ett restaurerat barockslott i den östra änden av Dresden. Slottet ligger vackert vid Elbes strand och fungerade en gång i tiden som sommarresidens för Sachsens kurfurstar och kungar. Komplexet består av tre huvudbyggnader: Vattenpalatset (Wasserpalais), Bergpalatset (Bergpalais) och Nya palatset (Neues Palais). Runt om löper vackra trädgårdar, och här finns också café/restaurang.

När man besöker slottet kan man välja mellan att betala endast för att besöka trädgårdarna, eller för att också besöka byggnaderna invändigt. Vi valde att också se slottet invändigt, och på så sätt fick vi se flera fantastiskt vackra rum.

17. Gör en utflykt till slottet Moritzburg

Ännu ett slott som du kan besöka i närheten är slottet Moritzburg. Detta slott fungerade som jaktslott för de sachsiska kurfurstarna. Idag håller slottet öppet för turister och här kan du kika runt i rummen med en digital ”histopad”, som hjälper dig att se hur det såg ut när salarna en gång i tiden var fyllda av festklädda människor.

Moritzburg utanför Dresden

18. Vandra i Saxiska Schweiz

Dresden ligger omgivet av vacker natur och flera olika naturreservat. I närheten finns också den kända och fantastiska nationalparken Saxiska Schweiz (Sächsische Schweiz). Här kan du bland annat passa på att besöka, eller eventuellt vandra till, den sagolika och ofta avbildade sandstensbron i Bastei.

Bastei

Mer att göra i Dresden för dig som gillar kultur och historia

Vill du uppleva ännu mer i denna vackra stad? Här hittar du fler förslag på saker att göra i Dresden och i närområdet, för dig som är intresserad av kultur och historia.

 • Dresden porslinssamling finns i Zwingerpalatset, och är en del av den statliga konstsamlingen. (Zwingerpalatset)
 • Kulturpalast Dresden är en modernistisk byggnad för event, konserter och shower. (Schlosstrasse 2)
 • Panometer visar upp Dresdens historia i 360 graders panoramavy. (Gasanstaltstrasse 8B)
 • Semper Opera är ett operahus där du kan se opera, balett och konserter. (Theaterplatz 2)
 • Stallhof är slottets stallbyggnad. Idag används området för olika kulturella event. (Taschenberg 2)
 • Tyska hygienmuseet är ett medicinskt museum. (Lingnerpl. 1)
Semper Opera
Semper opera

Mer att göra i Dresden med barn eller tonåringar

Reser du med barn eller tonåringar? Då hittar du ytterligare några tips på saker att göra i Dresden här.

 • Dresden Transportmuseum visar fordon såsom tåg, bilar, båtar och flyg. (Augustusstrasse 1)
 • Dresden Zoo visar upp djur från hela världen. (Tiergartenstrasse 1)
 • Tur med häst och vagn är populärt i den gamla stadsdelen.
Dresden

Var kan man bo eller stanna med husbilen?

Det finns förstås många olika hotell och andra boendealternativ i Dresden att välja på. Vi besökte Dresden med husbil och stannade på Stellplatz Wiesentorstrasse, som har ett utmärkt läge för att besöka både Gamla stan och Neustadt. Här finns el för ett 15-tal husbilar och man står bra i skugga under träden. Ytterligare några ställplatser finns i Dresden, med lite mindre centralt läge.

Ställplats i Dresden

Att göra i Dresden – på film

Mer att se och göra i närheten av Dresden

Det finns förstås mer att se och göra i närheten av Dresden. Du kan till exempel besöka den fina och historiska staden Meissen. Det är heller inte långt till Königstein, med den stora fästningen Festung Königstein.

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Ännu mer att se och göra i Dresden?

Har du varit i Dresden? Berätta gärna om dina erfarenheter och om din relation till staden! Har du kanske ännu fler tips på saker att se och göra i Dresden?

Fakta om Dresden

 • Land: Tyskland
 • Förbundsland: Sachsen
 • Invånare: Cirka 555 000 (2019)
 • Läs mer: Du hittar mer information på stadens webbplats.

Resa till Dresden

 • Flyg: Du kan flyga till Dresden från olika flygplatser i Sverige, med mellanlandning i annan europeisk stad.
 • Bil: Du kan ta färja, till exempel FRS Baltic från Ystad till Sassnitz. Från Sassnitz tar det cirka 5 timmar att köra till Dresden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev