Meny Stäng

Festung Königstein – mäktig fästning i Tyskland

Annons

Festung Königstein i Tyskland är Europas största existerande bergsfästning, och reser sig mäktigt över floden Elbe. Den imponerande fästningen, som aldrig intagits, fungerar idag som ett fascinerande utomhusmuseum.

Festung Königstein

Festung Königstein reser sig mäktigt högst upp på ett berg vid floden Elbe. Vi kunde se den på avstånd från campingen där vi stod, och blev förstås nyfikna på att göra ett besök.

Festung Königstein ligger i Königstein i förbundslandet Sachsen. Fästningen ligger i östra Tyskland, cirka tre mil sydost om Dresden.

Att besöka Festung Königstein

Du kan ta dig till Festung Königstein med tåg, buss, bil, båt eller cykel. Vi körde hit med husbilen, och parkerade där en skylt anvisade parkering för husbilar. Därefter valde vi att ta ”Lilla tåget” upp till fästningen, för att slippa uppförsbacken i hettan.

Strax därefter stod vi framför den gigantiska muren. Det är inte svårt att förstå att den här fästningen uppfattats som ointaglig! Idag räcker det som tur är att betala inträde för att släppas in, vilket man gör genom en stor hiss som tar en upp till toppen.

En medeltida borg – som blev en ointaglig fästning

Festung Königstein startade sin historia som en medeltida borg, som för första gången omnämns i ett dokument från 1233. Men hur skulle man få upp vatten till människorna och djuren, där på höjden? På 1500-talet byggdes en brunn med ett svindlande djup på 152,5 (!) meter.

På slutet av 1500-talet gav kurfursten Kristian I av Sachsen order om att omvandla borgen till en fästning. De höga klipporna utgjorde redan delvis en ”naturlig fästning” och tillsammans med de höga murar som restes blev fästningen så avskräckande att ingen fiende vågade sig på att försöka inta den.

Bygge av festung Königstein

Fästningen byggdes på och förstärktes under åren och stod inte klar förrän en bra bit in på 1700-talet. Många olika härskare har haft inflytande här, bland annat August den starke, som var kurfurste av Sachsen 1694–1733. Fästningen har också under många århundraden fungerat som fängelse. År 1955 öppnade den som museum för allmänheten.

Festung Königstein

Rundvandring i fästningen

När man kommer upp till toppen är det naturligt att börja med att kika på utsikten. Från den höga höjden ser man långt i alla riktningar.

Allra mest fascinerande är det att spana ut över Elbe som rinner där nedanför.

Det är också läckert att kika ner på murarna, som på många håll till stor del består av höga, branta klippväggar. Hur skulle någon kunna inta denna fästning? Nej, det var ju ingen som gjorde det …

Vill du få vårt nyhetsbrev?

För säkerhets skull fanns det förstås också gott om kanoner och vapen …

Kanon vid Festung Königstein

De människor som spenderade tid i fästningen ville förstås också ha trevligt, och byggde sig lusthus och andra favoritplatser.

Lusthus vid Festung Königstein

Fästningen är enormt stor, och när man promenerar runt på området innanför murarna är det nästan som att gå i en stad. Här finns ett 50-tal gamla byggnader som fungerat som slott, sjukhus, fängelse, bostäder och lagerlokaler.

Utställningar vid Festung Königstein

I många av de olika byggnaderna finns idag olika utställningar. Inträdesbiljetten ger fri tillgång till alla utställningar, så det är bara att gå in och ut som man vill. Vi spenderade mest tid på den permanenta utställningen ”In Lapide Regis – On the King’s Stone”. Väldigt fin!

Det var också intressant att kika på den svindlande djupa brunnen och beskrivningar av hur olika enorma hjul fungerat för att hissa upp vatten och material.

Utställning vid Festung Königstein

Lunch och glass vid fästningen

Efter ett tag blir man förstås hungrig! Det finns flera olika matställen i fästningen och vi valde ett litet ställe längs med fästningsmuren. Här tog vi varsin enkel potatissoppa – en med och en utan korv. Senare blev det en glass också!

Var kan man campa med husbil eller husvagn?

Vi stod med husbilen på Camping Königstein, som ligger vid Elbe, med utsikt mot fästningen. En trevlig camping där vi trivdes bra!

Camping

Mer att se och göra i närheten

Om du besöker Festung Königstein vill du inte missa Bastei, med den kända Bastei-bron, som ligger alldeles i närheten. Vi kan också tipsa om att besöka den pampiga staden Dresden. Dessutom finns många fina naturupplevelser på den tjeckiska sidan, i det naturområde som kallas ”Bohemian Switzerland” (Böhmiska Schweiz).

Bastei
Bastei-bron i Saxiska Schweiz

Har du besökt Festung Königstein? Gillar du att besöka fästningar och andra historiska sevärdheter när du är på resande fot?

fakta om festung Königstein

 • Förbundsland: Sachsen
 • Land: Tyskland
 • Läge: Cirka tre mil sydost om Dresden, vid Elbes västra strand.
 • Uppförande: 1589-1731
 • Läs mer: Du hittar mer info på fästningens webbplats.

Service och praktisk info

 • Öppettider: Under april till oktober håller fästningen öppet dagligen 09:00 till 18:00. Under november till mars håller fästningen öppet dagligen 09:00 till 17:00. Fästningen har endast stängt den 24 december och har förkortade öppettider 31 december och 1 januari. (2022)
 • Priser: Vuxna betalar 13 euro/person. Skolbarn, studenter och personer med funktionsnedsättning betalar 10 euro/person. Barn upp till sex år har gratis inträde. (2022)
 • Audioguide: Audioguide kan hyras för 3,50 euro/person.
 • Guidade turer: Guidade turer på tyska ges varje dag för 4 euro/person (2022). Guidade turer på engelska ges endast för grupper, vid bokning minst 14 dagar i förväg.
 • Matservering: Flera restauranger och caféer finns på fästningsområdet.
 • Parkering: Parkering finns strax nedanför fästningen. Särskilda platser för husbilar finns. Man kan promenera från parkeringen, eller åka ”minitåg”.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev