Meny Stäng

6 sätt att hälsa i coronatider – och några tankar om Covid-19

Hur bär man sig åt för att hälsa i coronatider, när det är viktigt att hålla fysiskt avstånd för att inte föra smittan vidare? Här kommer sex tips på hur du kan hälsa coronasäkert. Vi delar också med oss av några tankar om Covid-19. Stay safe!

Att ställa om sina vanor

I tider av coronavirusets spridning måste vi alla tänka om, men det är inte alltid helt lätt. Det är viktigt att inte sprida smittan till riskgrupper, och det är också viktigt att sakta ner spridningstakten, så att vården har en chans att hinna med. Men det är inte alltid lätt att ändra vanor, ibland går det ju ”av bara farten”.

Vi försöker vara noga med att tvätta händerna, och utrustar oss med handsprit när vi ger oss ut från hemmet. Men det är ändå svårt. Helt plötsligt ser jag Peter klia sig i ansiktet.

”Sluta med det där”, säger jag och drar ner hans hand.

”Men jag har inte rört vid någonting!?”

”Men du höll ju precis i ledstången på tunnelbanan!”

”Gjorde jag?”

Tunnelbana

Sex sätt att hälsa i coronatider

Att hälsa på andra är en annan utmaning för oss. Peter är en sån där spontan person som gillar att ge folk en kram. Han får verkligen tänka sig för, för att inte ramla in i gamla vanor. Men vi har övat, så nu ska vi nog fixa detta! Här är sex tips på sätt att hälsa i coronatider.

1. Hälsa med knogen

Vi har på senaste tiden mött flera som valt att hälsa genom att låta knogarna mötas. Det blir fortfarande viss fysisk kontakt, men man undviker att röra vid någon med fingrarna (som man ju sedan gärna omedvetet råkar stoppa upp i ansiktet).

Hälsa i coronatider

2. Skaka fot (”Wuhan shake”)

På internet har vi också sett tips om hälsningen ”Wuhan shake”, som sägs komma direkt från virusets hemstad Wuhan. Man låter helt enkelt fötterna mötas med bredsidan.

3. Krama sig själv

Att krama andra är inte rekommenderat när man ska skydda dem (och sig själv) från eventuell smitta. Men krama sig själv kan man ju fortfarande göra! Självkramen får bli en symbolisk handling som visar att man ger en kram i tanken.

Hälsa i coronatider

4. High Five air

”High Five Air” är Peters bidrag. High Five går bra att göra, så länge man undviker att låta händerna mötas. Upp med handflatorna i luften bara och gör en high five utan att nudda varandra.

Hälsning i Coronatider

5. Armbågestöt

Ytterligare en hälsning vi sett i sociala medier är ”armbågestöten”. Böj armbågen och gör en stöt, gärna så att ni därefter studsar ifrån varandra till behörigt avstånd.

6. Vinka

Att vinka är ju en klassiker som alltid funkar. Det fina med denna hälsning är att den kan göras på flera meters avstånd. Vink, vink!

Hälsa i coronatider

… eller inte hälsa alls?

Men att inte hälsa alls? I rädslans tider blir det lätt hänt att man skyr andra ”som pesten” och tittar åt ett annat håll. Det kan ju trots allt vara synd. I tider som dessa behöver vi alla lite kärlek och glada hälsningar, även om de bör vara på mer avstånd än i vanliga fall.

Hälsning i coronatider

Tankar om Covid-19

Jag har läst en hel del om Covid-19, i olika engelskspråkiga tidningar, och det jag förstår är att situationen är komplex. Världens mest framstående forskare på området gör sitt bästa för att hitta lösningar, men faktum är att ingen kan förutspå exakt vad som kommer att hända.

Ödmjukhet inför en komplex situation

När jag förstår hur svårt detta är blir jag oerhört ödmjuk. Jag blir också lite förvånad över hur bergsäkra många människor är på vad som är bästa lösningen i varje situation. Det finns människor som vigt sina liv åt att forska kring virus och de vet ändå inte alltid vilken som är den bästa vägen att gå. Men vi andra, vi som inte forskat om virus en enda dag i våra liv, vi vet utan tvekan vad som är bäst. Är inte det orimligt? Jag tänker att vi måste vara lite ödmjuka.

Vänlighet mot våra medmänniskor

Många är rädda och oroliga, och många har tankar kring det otäcka viruset som nu påverkar allas vår vardag. Att vi alla har lite olika tankar är inte så konstigt. Några är oroliga för sin eller sina närståendes hälsa, och andra ser sina livsverk rasa ihop och undrar hur de ska kunna betala sina räkningar.

En del av oss tror på vissa lösningar, och andra tror på andra. Men kom ihåg, innan du skriver en upprörd kommentar, att ingen av oss riktigt vet vad som är bäst egentligen. Alla önskar vi samma avslut. Alla vill vi att detta ska gå över. Det är en jobbig tid, och vi behöver stötta varandra och överösa varandra med vänlighet, inte med hårda ord.

The world is changing

Vad kommer hända?

Ingen vet vad som kommer hända, men situationen är svår ur flera aspekter. Många länder har valt att stänga gränser, skolor, restauranger, hotell och butiker. Det kommer antagligen begränsa och sakta ner smittspridningen, men vad händer när man öppnar igen? Kommer vi få en ny spridning då?

Alternativet är förstås att hålla stängt så länge att smittan dör ut helt i världen, men vi har läst att pandemin kan pågå (komma och gå i vågor) under 12 eller 18 månader. Vilket land klarar att hålla stängt så länge, utan total ekonomisk och social kollaps? Och vad skulle hända med människorna, på ett psykologiskt plan? Eller blir det så att man öppnar gränser efter några månader, men med helt andra inresekontroller än vi är vana vid?

Efter ett tag blir förstås fler och fler immuna, vilket saktar ner spridningen, men eftersom det är ett nytt virus verkar det som att man inte ens kan veta med säkerhet hur detta med immunitet fungerar. Dessutom kan virus mutera, och då är risken att man står på noll igen.

Vi kan hoppas på ett vaccin så småningom, även om de flesta tror att det tar tid. Ett vaccin skulle ju lösa många av de problem vi står inför idag. Under tiden får vi hjälpas åt för att sakta ner spridningen och skydda riskgrupper, så att vården mäktar med och så att så många som möjligt klarar sig helskinnade ur detta. På något sätt måste vi också hålla igång ekonomin och stötta företagen så de inte går i konkurs, vilket är en utmaning. I många branscher är det redan kris.

Tvätta händerna

Finns det några positiva nyheter?

Många gör fantastiska insatser i detta kaos, inte minst all vårdpersonal förstås, men också alla andra som bidrar till att Sverige kan fortsätta fungera någorlunda. Vi har också sett många exempel på fina initiativ, till exempel universitet som gör handsprit, företag som erbjuder munskydd, butiker med särskilda öppettider för riskgrupper och människor som hjälper äldre att handla. Heja, heja!

I Sverige kan vi vara ute i naturen, och så länge man håller lite avstånd från andra är det ju bra för både kropp och själ att vara utomhus. Passa på att njuta av skog, sjöar, hav och naturreservat!

Sjö

Prenumerera på vårt nyhetsbrev