Meny Stäng

7 saker att göra istället i coronatid – ställ inte in, ställ om!

Annons

Man kan inte resa, man kan inte träffa äldre släktingar (eller barnbarnen) och man kan inte trängas på puben. Yogaklassen är kanske inställd, museerna är stängda och det finns inga fotbollsmatcher att titta på. Så, vad kan man göra? Vi provar att tänka enligt konceptet “Ställ inte in, ställ om”.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ställ inte in, ställ om!

Idén bakom “Ställ inte in, ställ om!” är ju bra, men funkar det? Ja, ofta kan det nog funka om man tänker kreativt. Andra gånger kan det vara betydligt svårare. Här är sju förslag på saker att göra istället – och våra reflektioner om hur det funkar för oss.

1. Åka på cityweekend

I vår och sommar blir det ingen cityweekend till Rom, Barcelona eller Prag. Nu hade vi inte tänkt åka just dit, men däremot hade vi planerat att besöka Tallinn (igen), Bielefeld i Tyskland och kanske Rijeka i Kroatien. Det blir förstås ingenting av med det, och vi vågar inte heller planera resor i höst. Även om UD:s avrådan skulle släppa så är det ju inte säkert att andra länder öppnar sina gränser.

Göra istället? Upptäck ditt närområde! Gör en utflykt i länet och kolla in sevärdheter och naturområden. Ta gärna med husbilen eller husvagnen om du har en sådan och stanna borta hela helgen.

Hur funkar det för oss? Detta funkar superbra, och det är riktigt roligt att upptäcka länet. Husbilen har vi inte hämtat från vinterförvaringen ännu, men vi börjar längta efter den.

Tyresö slott

2. Gå på yoga/tennis/dans

Brukade du kanske gå på någon gruppträning på gymmet som nu är inställd? Om man är van att träna tennis eller gå och dansa en gång i veckan så blir det ju lätt ett tomrum, och dessutom mindre fysisk aktivitet.

Göra istället? Fixa en träningslokal hemma! Allt som behövs är träningsmattor och till exempel gummiband och en träningsvideo. Ett annat alternativ är förstås att ge dig ut och jogga, eller leta upp närmaste utegym!

Hur funkar det för oss? Vi tränade hemma redan innan, så det här var ju inte ens svårt.

Träning

3. Kolla på sport

Brukade du sitta klistrat framför alla matcher på TV:n? Peter gillar att kolla på sport ibland och framför allt brukar han läsa tidningarnas sportsidor varje dag. Nu finns det ingen sport att läsa säger han, vilket förstås beror på att alla stora sportevenemang är inställda.

Göra istället? Istället för att bara titta på sport kan du ge dig i kast med fotboll, hockey eller kanske bilspel i TV-spelens värld. Den som brukar tippa får kanske söka spänning i något onlinespel. Här kan du läsa om vilket nätcasino är bäst.

Hur funkar det för oss? Nej, några spel har vi inte plockat upp … För att få lite spänning blir det spännande TV-serier istället.

4. Shoppa

Gillar du att shoppa kläder eller heminredning? Peter älskar mode, och han kan gå i klädbutiker precis hur länge som helst. Just nu känns det mindre motiverat att handla eftersom vi använder samma kläder varje dag. Inte är man speciellt lockad av att trängas i inomhuscentrum heller.

Göra istället? Passa på att gå igenom garderoben! Nu kan vara ett perfekt tillfälle att sortera och laga. Om du kommer på att du vill köpa nytt har de flesta butiker dessutom onlineförsäljning.

Hur funkar det för oss? Peter har lagat byxor, lagt ut skjortor och designat om en jeansjacka!

Peter packar husbil

5. Gå på museum

I vanliga fall kan man ju göra saker när man har en dag ledig, som att gå på museum till exempel. Nu när man kanske till och med har mer tid än vanligt, då är museerna stängda.

Göra istället? Många museer har virtuella museiturer. Fördelen med dessa är att museet inte ens behöver ligga i din stad eller ditt land. Några museer som har virtuella turer är British museum i London, Rijksmuseum i Amsterdam, Picasso museum i Barcelona och Museum of Broken Relationships i Zagreb och Los Angeles.

Hur funkar det för oss? Nej, vi har inte ägnat oss åt virtuella museibesök. Men nu blev jag ändå lite nyfiken att kolla hur det funkar!

Diamantmuseum Brygge

6. Ordna släktträff

I år fick många ställa in den stora påskmiddagen, och inte ser det bättre ut inför Valborg, studenten eller stundande födelsedagar. Detta är året då vi ställer in. Eller hur var det nu? Vi ställer inte in, vi ställer om.

Göra istället? Om ni befinner er i samma del av Sverige är det läge att fixa en utomhusträff. Kanske fika på behörigt avstånd eller en trevlig skogspromenad? Om avståndet är för långt är det dags att använda tekniken. Ta en familjemiddag tillsammans över Skype!

Hur funkar det för oss? Vi fikar utomhus med min (Helenas) mamma ibland och firade nyligen hennes 80-årsdag utomhus, i begränsat sällskap. Videosamtal (Zoom) använder jag mest på jobbet, men det är otroligt bra!

Natur Polen

7. Festa med vännerna

Livet består ju inte bara av vardag, utan också av fest. Man kanske träffas ett gäng för en uppsluppen middag hemma hos någon, eller trängs vid en bardisk över några öl. I coronatider är många mer försiktiga med att träffas, och att trängas på en instängd liten bar är kanske inte den bästa av ideer.

Göra istället? Det finns gott om uteserveringar, så varför inte ta en öl ute i friska luften? Annars går det alltid att arrangera en digital fest. Var och en får stå för sin egen mat och dryck om man säger så, och sedan får man se varandra via datorskärmen.

Hur funkar det för oss? Nej, vi har inte ordnat någon “onlinefest” ännu, men vi har hört andra som träffats på det sättet!

Vilka är dina bästa tips på saker att göra istället?

Har du några bra tips på saker att göra istället för, i dessa konstiga tider? Försöker du ställa om istället för att ställa in?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev