Annons

Idag presenterar vi en gästartikel

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Är du en stolt ägare till en vacker trädgård men utnyttjar den inte riktigt till sin fulla potential? Din trädgård kan enkelt bli en helt magisk plats som bjuder in till både avkoppling, matlagning, umgänge och motion. Som tur är behövs det ibland bara ett par bra idéer för att du ska komma igång. Skapa en uteplats som du verkligen kommer att älska att tillbringa tid i.

I den här artikeln vill vi ge dig ett par viktiga designtips som hjälper dig att skapa en inbjudande och härlig uteplats. Den kan till och med göra din trädgård till kvarterets nya huvudattraktion. Men också ett ställe där du kan drömma dig bort till fantastiska resor du ser fram emot.

1. Lägg grunden för arbetet

Planering och förberedelser är avgörande för att det ska gå hela vägen. En riktigt tydlig och grundlig planering är hemligheten bakom en lyckad uteplats som du och din familj kan njuta av i många år framöver. En av de första aspekterna du bör ta hänsyn till är vilka primära syften din uteplats och trädgård ska tillgodose. Sannolikt behöver du sittplatser och matställen. Ofta behöver du också en grillplats eller kanske ett komplett utekök?

Trädgårdens övergripande design bör passa det antal personer som du brukar ta emot, samt vara barn- och/eller husdjursvänlig om det är relevant. För att du verkligen ska trivas i din trädgård bör du ta hänsyn till olika faktorer som påverkar din trädgård. Detta kan exempelvis vara skugga, avskildhet, utsikt, vind och om det finns platser med mycket insekter.

2. Investera i snygga utemöbler

Grunden till en riktigt härlig och inbjudande uteplats är bekväma utemöbler. Se till att de både passar den stil du vill ha, detta kan vara lite lantlig stil, modernare möbler eller sydeuropeisk stil. De ska vara tillverkade i väderbeständigt tyg och har tillräckligt många sittplatser för det antal personer som behövs.

På uteplatsen kanske du vill ha en matplats, en loungedel och om det finns plats till en eller flera solbäddar. Se till att uteplatsen rymmer den storlek och antalet möbler du vill ha för att undvika att det blir för trångt. Det ska finnas luft mellan de olika möblerna för att kunna ge rätt känsla. Annars får du kanske ändra dina planer.

Du kan få ut det mesta av loungemöblerna och omgivningen genom att placera dem så att du och dina gäster får den bästa utsikten, exempelvis mot solnedgången eller om det finns något annat som kan locka dina besökare. Matplatsen bör placeras bekvämt så att resan från köket blir så kort och enkel som möjligt.

I själva trädgården kan du placera en bänk eller ett litet café längs med gångvägen eller i närheten av någon form av trädgårdsaktivitet. Alternativt kan du placera möblerna på mer undanskymda platser för att få en liten privat tillflyktsort i din egen trädgård.

3. Glöm inte bort belysning

Precis som inne i huset har utomhusbelysning både en praktisk och en stämningsfull funktion. Du bör åtminstone se till att integrera belysning runt uteplatsen, men belysning längs utmed gångar i trädgården hjälper också till att skapa en vacker dynamik och känsla. För att skapa den perfekta atmosfären kan du använda en kombination av lyktor, belysningskedjor och lampetter.

Du kan också överväga att integrera en öppen spis eller ett eldbord som en del av loungedelen för att skapa den perfekta scenen för att samla dina gäster och ha intressanta samtal långt in på natten. Värmen från elden sätter dessutom härlig stämning och hjälper också med lite värme.

4. Glöm inte bort skydd mot väder och vind

För att din utemiljö ska kännas bekväm att vistas i måste du ta hänsyn till skiftande väderförhållanden. Det är svårt att njuta fullt ut av en trädgård om det är för varmt eller för blåsigt för att sitta ute. Om du har utrymme för det kan en pergola ge skön skugga samtidigt som den skapar en inbjudande plats för middagar och underhållning. Alternativt kan du välja ett parasoll eller ett skuggsegel som båda är en mer flexibel och mindre uppslukande lösning.

Dessutom bör du utforma utemiljön så att den ger ett naturligt skydd mot vind. Även på sommaren kan det kännas ganska kyligt. Överväg att installera skydd vid kanten av uteplatsen eller placera växter strategiskt för att skydda mot vinden och skapa ett mer privat utrymme.

5. Anpassa din uteplats efter dina preferenser

För många människor är det viktigt att trädgården känns som en egen liten grön oas. Därför behöver du också planera din landskapsarkitektur. Fundera på om du föredrar ett mer öppet koncept eller om du vill skapa små separata sektioner i trädgården som möjliggör större avskildhet och en mer strukturerad trädgårdsdesign.

Tänk på att välja växter som är lätta att underhålla och växter som trivs under olika årstider. På så sätt förblir din trädgård inbjudande under hela året. Tänk också på att växter lockar till sig bin och andra pollinerare. Se därför till att du inte placerar dem direkt bredvid matplatsen. Om du har en pool eller en naturlig vattenkälla i närheten, se till att dra full nytta av den när du utformar ditt utomhusområde.

Gör området till din oas

Allt handlar i slutändan om att du och dem som du ska dela din uteplats med är nöjda. Se till att ta med element som ni gillar och värnar om för att göra området extra speciellt. Lycka till!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev